Pariskunta Nina Björnström-­Lehtonen ja Tomi-­Pekka Lehtonen on asunut Porvooseen rakentamassaan omakotitalossa viimeiset 20 vuotta. Pariskunnan suunnitelmissa ei ollut vaihtaa kotia eikä rakentaa uutta taloa, mutta yksi lehtijuttu sai heidät miettimään asioita uudelleen.

– Luimme lehdestä Loviisan Asunto­messualueesta, Kuningattarenran­nasta, ja päätimme lähteä paikan päälle katsomaan, millaista siellä olisi, Björnström-Lehtonen kertoo.

He ihastuivat Loviisanlahden ja Saaristotien väliselle rannalle rakentuvaan asuinalueeseen. Pariskuntaa kiehtoi ajatus kodista, jonka olohuoneen ikku­noista avautuisi näkymä merelle ja rantaan rakennettavaan aallonmurtajaan. Pihassa tulisi olemaan 50 metriä rantaviivaa. Palveluihin olisi lyhyt kävelymatka, mutta tunnelma kotona olisi kuin mökillä.

Pariskunta koki sijainnin kaikin puolin niin erinomaisena, että sen vuoksi kannattaisi laittaa vanha ja rakas omakotitalo myyntiin ja hakea tonttia Asuntomessualueelta.

Yhteistyökumppaneita ja tiukkoja aikatauluja

Tonttihakupäätöksen jälkeen asiat piti saada tapahtumaan nopeasti. Pariskunnalla oli tasan kuukausi aikaa hankkia kaikki tonttihakuun tarvittavat dokumentit, kuten arkkitehdin piirtämät kuvat rakennettavasta talosta sekä suunnitelmat pihasta ja puu­tarhasta.

Parille oli alusta saakka selvää, että uusi koti tulisi olemaan Jämerä-kivi­talo, kuten heidän aiemminkin rakennuttamansa omakotitalo.

OP Media nina tomipekka 01.jpg

– Jämerä Kivitalot lähti onneksi innolla ja nopeasti projektiin mukaan, Lehtonen muistelee.

Asuntomessualueelle rakennetta­essa yhteistyökumppaneilla on tärkeä merkitys.

Björnström-Lehtonen ja Lehtonen perustivat talolle tilin Instagramiin, jotta sekä projekti että yhteistyökumppanit saisivat näkyvyyttä.

– Tililtä voi seurata Villa Havetin valmistumista, Lehtonen sanoo.

Asuntomessualueelle rakentaminen eroaa tavallisesta rakennusprojektista erityisesti aikataulun osalta. Siitä ei ole varaa myöhästellä. Kaiken pitää olla talon sisustusta ja pihaa myöden valmista toukokuussa 2023. Muuttamaan messurakentajat pääsevät elokuussa Asuntomessujen jälkeen.

Koirat huomioitu materiaalivalinnoissa

Villa Havetin päärakennus on pinta-­alaltaan 196 neliötä. Talo on yhdessä tasossa. Siellä on avokeittiö, olohuone, saunatilat sekä kolme makuuhuonetta. Yksi makuuhuoneista on suunniteltu koirien trimmaushuoneeksi, sillä Björnström-Lehtonen trimmaa ja pieni­muotoisesti myös kasvattaa kääpiövillakoiria. Tällä hetkellä heillä asustaa neljä kääpiövillakoiraa.

Villa Havetin lattia tehdään hartsista.

Koirien vuoksi Villa Havetin materiaalivalinnoissa on panostettu kestävyyteen. Taloon ei tule parkettia, joka voisi naarmuuntua koirien temmellyksestä. Villa Havetin lattia tehdään hartsista. Hartsi on italialainen lattioiden ja seinien pinnoitemateriaali. Sen kanssa ei käytetä listoja. Listattomuus on etu, sillä koiranpennut tykkäävät pureskella listoja.

– Hartsi soveltuu myös märkätiloihin ja ulos, joten lattia jatkuu yhtenäisenä sisältä terassille ja ulkorappusiin, Björnström-Lehtonen kertoo.

Päärakennuksen lisäksi Villa Havetissa on 25-neliöinen sivurakennus. Se yhdistyy terassilla päärakennukseen. Lehtonen aikoo käyttää sivurakennusta etätöiden tekemiseen. Lisäksi siellä voi kuntoilla tai majoittaa vieraita omaan rauhaan.

– Villa Havet on moderni, pulpettikattoinen kivitalo. Talotekniikassa käytetään hyväksi älyteknologian tuomia mahdollisuuksia niin valaistuksen kuin lämmityksen säätämisen ja energiatehokkuuden parantamisen suhteen, Lehtonen sanoo.

OP Media nina tomipekka 02.jpg

Villa Havet on loppuelämän koti

Björnström-Lehtonen ja Lehtonen kehuvat yhteistyökumppaneitaan, jotka ovat auttaneet heitä Villa Havetin toteuttamisessa. Mitään ikäviä yllätyksiä matkan varrella ei ole sattunut. Kotikaupunkia Porvoosta Loviisaan vaihtava pariskunta iloitsee myös siitä, että he ovat saaneet tavata tulevia naapureitaan Asuntomessujen järjestämissä tapaamisissa.

– Vaikuttaa siltä, että moni meistä muuttaa Loviisaan toiselta paikkakunnalta, Björnström-Lehtonen sanoo.

Yhteistyö sisustussuunnittelija Minttu Airaksinen-Mäkysen kanssa on ollut jo pitkään hyvin tiivistä. Sisustussuunnittelija on antanut paljon vinkkejä ja esitellyt erilaisia vaihtoehtoja sekä uusimpia trendejä sisustukseen ja materiaaleihin liittyen.

– Olin ajatellut, että meille tulee valkoinen keittiö, mutta lopulta päädyimme sisustussuunnittelijan ehdotuksesta mustiin keittiökaappeihin. On ollut hauska huomata, miten omat mieltymykset voivat muuttua, Björnström-Lehtonen kertoo.

Hän kuvailee Villa Havetin sisustuksen yleisilmettä sanoilla minimalistinen, skandinaavinen ja vaalea. Tiukasta aikataulusta huolimatta tyyliä ja materiaaleja on harkittu tarkkaan, sillä tavoitteena on, että Villa Havet on
pariskunnan loppuelämän koti.

– Villa Havet on meille unel­mien­ talo. Parasta on sen suurista ikkunoista avautuva merinäkymä, sanoo Nina Björnström-Lehtonen.