Näyttelijä ja kirjailija Sanna Stellan, 48, istuu pöydän ääressä Ravintola Tilan pihalla Hindsbyn kylässä, Sipoonkorven kansallispuiston sydämessä. Stellan muutti vuosi sitten Helsingistä Sipooseen ja elää nyt uusperheensä kanssa entisessä kansakoulussa. Stellanin ja hänen ohjaajamiehensä yhteensä kahdeksasta lapsesta kolme asuu jo omillaan.

Kansakoulun vanhin osa on rakennettu 1800-luvulla, uusin 1903.

– Talomme on aivan ihana. Siihen kuuluu suuri piha omenapuineen. Olen ihan seonnut villiyrteistä ja keitellyt pihan nokkosia melkein joka aamu!

Stellan ihastui Sipooseen viisi vuotta sitten, jolloin hän muutti paikkakunnalle evakkoon yhdeksäksi kuukaudeksi. Silloinen koti Herttoniemessä oli paljastunut hometaloksi.

– Sipoo on aivan maaseutua, mutta sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Asuin homehässäkän aikana Paippisen kylässä peltojen keskellä. Se oli fantastinen paikka.

Vaikka Helsingistä Paippisiin pääsee nopeasti moottoritietä pitkin, Stellan valitsi yleensä moottoritien sijaan viehättävän metsäreitin.

Vanhoja taloja ja harvinaisia perhoslajeja

Parasta Sipoossa on Sanna Stellanin mielestä kaunis luonto. Maaseudulla vuodenkierron huomaa paremmin kuin kaupungissa.

– Sipoossa on kumpuilevaa kansallismaisemaa. On paljon nättejä peltoja ja hienoja vanhoja taloja. Täällä näkee myös harvinaisia perhoslajeja.

Kesällä Stellan kävi lastensa kanssa usein retkellä Sipoonkorven kansallispuistossa. Hän esiintyi myös ensimmäistä kertaa kesäteatterissa.

– Esitin pääosaa Keisarin uusissa vaatteissa Taaborin kesäteatterissa Nurmijärvellä. Minulle oli tärkeää, että ajoin teatterille kotoa vain puolessa tunnissa.

Sannan syksy kuluu Helsingissä Aleksanterin teatterissa Kaikki ystäväni -näytelmän harjoituksissa ja esityksissä. Näytelmä on itsenäinen jatko-osa suosittuihin näytelmiin Kaikki äitini, kaikki tyttäreni ja Kaikki mieheni.

imagewwj7n.png

"Sitä maalaistuu niin nopeasti!"

Pieneltä paikkakunnalta Karviasta kotoisin oleva Stellan kokee tietyllä tavalla palanneensa juurilleen.

– Ennen Sipooseen muuttoa asuin tamperelaisen puolisoni kanssa merenrannalla Vuosaaressa. Meri on vaativa elementti. Peltojen keskellä on helpompaa.

Stellan käy yhä usein Helsingissä, esimerkiksi kuskaa lapset sinne kouluun.

– Kyllä minä silti välillä Helsingissä ihmettelen, missä ihmisten kumisaappaat ovat. Sitä maalaistuu niin nopeasti!

Olen koko ajan kuin lomalla.

Sipoon kanssa Stellan kokee elävänsä vielä rakastumisvaihetta.

– Olen koko ajan kuin lomalla.

Monet Hindsbyn kyläläiset ovat ruotsinkielisiä.

– Olemme käyneet kylätalolla laulamassa ruotsinkielisiä lauluja. Pidän ruotsin kielestä.

Kylässä toimii aktiivinen martta­yhdistys, ja Stellan haaveilee myös
osallistuvansa aktiivisemmin sen toimintaan.

Hän sukeltaa syvemmälle sipoolaisuuteen päivä kerrallaan.

Sanna Stellanin Sipoo-tärpit

  1. Sipoonkorven kansallispuisto on ihana.
  2. Sipoossa on hyvät pyöräilyreitit. Immersbyn kyläreitti on mutkitteleva ja kaunis. Kannattaa poiketa Ahlbergin puutarhassa, missä viljellään hyötykasveja.
  3. Arvostan Ravintola Tilan eetosta, sillä he käyttävät paikallisia raaka-aineita ja valmistavat simppeleitä ja erinomaisia annoksia. Paikassa on hyvä tunnelma.
  4. Box Café & Grillistä saa jumalattomat hampurilaiset ja ranskalaiset. Ravintola sijaitsee vanhalla autohuoltamolla.
  5. Käymme lasten kanssa usein uimassa Pilvijärven yleisellä uimarannalla. Sinne on viiden euron sisäänpääsy. Hellepäivinä sinne pitää mennä aamulla, jotta saa auton parkkiin, koska ranta on niin suosittu. Siellä on myös nuotiopaikkoja.