OP Koti Uusimaan tilastojen mukaan maaliskuussa asuntokauppa on selkeästi piristynyt niin tehtyjen asuntokauppojen kuin myyntiin tulleiden asuntojen osalta. Erityisesti kauppa piristyi pääkaupunkiseudun ulkopuolella, jopa 47 % tammikuuhun verrattuna. Keravalla, Porvoossa, Kirkkonummella, Järvenpäässä ja Lohjalla asuntokauppa kävi erityisen vilkkaana maaliskuussa. 

-Ostajat harkitsevat ja myös ostavat kehä 3:n ulkopuolelta edullisempia asuntoneliöitä ja ovat valmiita hieman pidempään työmatkaan. Tämä näkyy pulana hyväkuntoisista rivitalo- sekä omakotitaloasunnoista, OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen kertoo.

Ostajia kiinnostavat erityisesti asumiskustannuksiltaan edulliset asunnot: kerrostaloissa hyväkuntoiset yhtiöt, ja rivi- ja omakotitaloissa energiatehokkaat asunnot.

-On nähtävissä, että ostajat ovat aikaisempaa kiinnostuneempia taloyhtiöiden taloudesta, remonteista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Omakotitalojen myyjiltä vaaditaan entistä useammin selvityksiä tehdyistä remonteista sekä talon ylläpitokustannuksista, Tenhunen painottaa.

Uusimaalaiset asunnonvaihtajat kaipaavat lähelle luontoa

OP Ryhmän alkuvuonna teettämässä kyselytutkimuksessa selvitettiin, millaiset asiat vaikuttavat suomalaisten asunnonvaihtotarpeisiin. Sen lisäksi, että asuntoa vaihtaessa suomalaiset kaipaavat enemmän tilaa (42 %) ja pienempiä asumiskustannuksia (19 %), luonnon läheisyys nousee vahvasti esiin. Tämä näkyi erityisesti Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun kunnissa.

Uusimaalaisista 23 % ja uusimaalaisista 18-24-vuotiaista nuorista jopa 37 % kertoo haluavansa muuttaa lähemmäs luontoa.

- OP Koti Uusimaan tilastot vahvistavat suuntauksen: asuntokaupan piristyminen on ollut huomattavasti virkeäpää pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa kunnissa. Suurin kysyntä olisi 300 000 – 400 000 euron hintaisille, hyväkuntoisille omakotitaloille. Myös pihalliset luonnon siimeksessä olevat rivitaloasunnot kiinnostavat, Kirsi Tenhunen painottaa.

Pääkaupunkiseudulla monille ostajille hyvät ulkoilumahdollisuudet vaikuttavat valintaan. Kotiovelta lähellä olevat metsät ja puistot lisäävät lähiöiden houkuttelevuutta. Helsingissä Ruskeasuo, Haaga, Puotila, Herttoniemi, Veräjämäki ja Pakila ovat suosikkeja, kun taas Espoossa Viherlaakso, Eestinlaakso, Saunalahti ja Kaitaa ovat luonnon lähellä olevia lähiöitä. Vantaalla luontoon pääsee helposti Ylästöstä, Kartanonkoskelta, Simonkylästä ja Ilolasta.

Asuntolainojen kysyntä kasvussa


Asuntokaupan piristyminen näkyy myös asuntolainakysynnässä. OP Uusimaan asuntolainojen kysyntä kasvoi 24 % vuoden 2022 loppuun verrattuna.

- Tilastojemme mukaan lainaa hakevat nyt erityisesti ensiasunnon ostajat, joita oli reilu kolmannes kaikista asuntolainan hakijoista. Asuntosijoittajien määrä on puolestaan palannut viime kevään ja kesän tasoille, OP Uusimaan henkilöasiakkaiden rahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas kertoo.

OP Uusimaan asuntolainakysynnän kasvua näkyy erityisesti Kirkkonummella, Keravalla, Loviisassa, Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä.
- Myös alkuvuonna kasvaneet neuvottelumäärät ennakoivat asiakkaiden aikaisempaa suurempaa halukkuutta varautua asunnon ostoon, kun sopiva koti löytyy, Riikka Kangas arvioi.

Uusimaalaisten talous on kestänyt hyvin talouden muutoksissa

Vaikka korkojen nousu haastaa monien asuntolaina-asiakkaiden taloutta, henkilöasiakkaiden maksukyky on säilynyt hyvänä. Esimerkiksi lyhennysvapaiden ja vakuudettomien luottojen kysynnässä ei ole nähtävissä kysynnän kasvua, vaan maksuohjelman muutoksia on tehty jopa vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

- Lainat maksetaan ajallaan, eikä lainojen rästiytymistä ole näköpiirissä, Riikka Kangas arvioi.

Moni OP Uusimaan asiakas hyötyy myös korkosuojauksesta: OP Uusimaan asuntoluotoista 31 % on korkosuojattu, ja asiakkaat säästävät jo 42 miljoonaa euroa korkosuojauksen myötä.

Mietitkö asunnon ostamista? Tutustu OP:n asuntolainaan