Asuntoluottohakemusten määrä on myös alkuvuonna 2024 ollut loppuvuotta 2023 korkeammalla tasolla.

- Merkittävimmin asuntokauppaan vaikutti loppuvuoden aikana hallituksen päätös poistaa ensiasunnon ostajien veroetuus vuoden 2024 alusta lähtien. Tämä sai ensiasunnon ostajat asuntokaupoille, OP Uusimaan henkilöasiakkaiden rahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas

Jopa 41 prosenttia loka-joulukuun aikana myönnetyistä asuntolainoista oli ensiasunnon ostajien, kun osuus edellisenä vuonna vastaavaan aikaan oli 29 prosenttia. Asunnon vaihtajien osuus lainanhakijoista puolestaan tippui 48 prosentista 38 prosenttiin.

OP Uusimaan asuntolainatilastojen mukaan Uudellamaalla ensiasunnon ostajia kiinnosti kohdekuntana erityisesti Espoo, missä ensiasunnon ostajien määrä oli lähes kolminkertainen verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Asunnonvaihtajat suuntasivat erityisesti pääkaupunkiseudun kehyskuntiin kuten Porvooseen, Järvenpäähän ja Tuusulaan.

- Asumis- ja muiden kustannusten nousu on vaikuttanut monen talouteen, ja moni uusimaalainen onkin viime vuoden aikana etsinyt edullisempaa asumista pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Myös etätyön lisääntyminen ja kaipuu isompiin neliöihin lisää kiinnostusta kehyskuntiin, Riikka Kangas arvioi.

Kauppamäärät kasvussa koko Uudellamaalla – kehyskunnissa isoimmat kasvuprosentit

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) tilastojen mukaan käytettyjen asuntojen kauppamäärä Uudellamaalla on noussut 21 prosenttia loka-joulukuussa 2023 verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. Eniten kauppamäärät kasvoivat Tuusulassa (43 %), Porvoossa (42 %), Lohjalla (39 %) ja Sipoossa (36 %). Pääkaupunkisedulla kauppamäärät ovat kasvaneet eniten Helsingissä, 29 prosenttia.

- Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Lohjalla omakotitaloja myytiin kappalemäärissä heti Espoon ja Vantaan jälkeen kolmanneksi eniten Uudellamaalla. Lohja oli lisäksi Uudenmaan kunnista ainoa, jossa asuntojen hinnat nousivat, OP Koti Uusimaan myyntipäällikkö Ville Suominen

Uudellamaalla asuntojen hinnat laskivat vuoden 2023 loka-joulukuussa eniten Nurmijärvellä (-8 %) ja Porvoossa (-6 %). Helsingissä hinnat laskivat 6 prosenttia. Kirkkonummella, Vantaalla ja Sipoossa hinnat pysyivät samalla tasolla kuin vuoden 2022 loka-joulukuussa.

-On ilahduttavaa, että loppuvuoden aikana asuntokauppa selkeästi piristyi koko Uudellamaalla erityisesti ensiasunnon ostajien toimesta. Se on myös osaltaan avannut asuntokauppaan syntynyttä ketjuuntumista. Hintatason ja korkojen nousun tasaantuminen edesauttavat varmasti asuntokauppaa kuluvana vuonna, OP Koti Uusimaan myyntipäällikkö Antti Himanen.

Onko asunnon osto suunitelmissa? Tutustu tarkemmin OP:n asuntolainaan  täältä.
OP Kodin palvelut löydät täältä