Pääkaupunkiseudulla vuokra-asunnoista tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, ja vuokra-asuntoa etsivä löytääkin helposti mieleisensä asunnon.

– Vuokralaiset sanovat usein näytöillä, että ovat menossa katsomaan vielä useampaa potentiaalista kohdetta, OP Koti Uusimaan vuokravälittäjä Toni Koskinen sanoo.

Hän ja toinen OP Koti uusimaan vuokravälittäjä Lars Lindroos sanovat kuin yhdestä suusta, että jokaiseen asuntoon kyllä löytyy vuokralainen, jos vuokra on hinnoiteltu alueen markkinaan nähden oikein.

He kertovat havainneensa myös kiinnostavan ilmiön, jonka he arvelevat johtuvan taloustilanteen muutoksesta: omistusasunnoissa asuvat ovat myyneet asuntonsa ja muuttaneet asumaan vuokralle.

Kolmen kriteerin tulee aina täyttyä

Vuokra-asunnon houkuttelevuus riippuu aina yksilön mieltymyksistä, mutta kolmen tärkeimmän kriteerin tulee lähes poikkeuksetta täyttyä: kohtuullinen hinta, sopiva sijainti ja asunnon hyvä kunto.

Asiantuntijoiden mukaan hyväkuntoisiin ja oikein hinnoiteltuihin kohteisiin tulee useita hakemuksia. Myös sijainti on tärkeä kriteeri, mutta se ei pelkästään riitä houkuttelemaan vuokralaisia.

– Minulla oli pitkään huonokuntoinen vuokra-asunto välitettävänä. Kun samasta taloyhtiöstä vapautui hyväkuntoinen asunto, siihen löytyi viikossa uusi vuokralainen, sanoo Lindroos.

Vuokrailmoituksella on suuri merkitys, sillä sen avulla ihmiset saadaan tulemaan asuntoesittelyihin. Helsingissä ja Espoossa asuntojen markkinointiaika on lyhentynyt 25 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo OP Koti Uusimaan yhteysjohtaja Tommi Lindström.

– Kohdemäärän ollessa korkea ja kun asiakkailla on valinnanvaraa, niin laadukas vuokrailmoitus saattaa ratkaista pelin. Houkuttelevilla ja laadukkailla kuvilla sekä kattavalla ilmoitustekstillä on suuri merkitys, sanoo Lindström.

"Teemme vuokraamisesta helppoa ja hoidamme asiat luotettavasti, läpinäkyvästi ja vastuullisesti. Laadimme sopimukset aina siten, että ne ovat lainmukaisia ja puolueettomia", sanovat OP Koti Uusimaan vuokravälittäjät Lars Lindroos (vas.) ja Toni Koskinen.

Vuokra-asunnolta odotetaan korkeaa tasoa

Koskisen mukaan vuokra-asunnoilta odotetaan nykyään samaa tasoa kuin omistusasumiselta, ellei jopa vielä enemmän. Vuokra-asuntoja ei haluta remontoida, vaan vuokralainen edellyttää, että asunto on valmis ja täyttää vuokralaisen kriteerit.

– Vuokra-asuja haluaa elää huoletonta elämää ja varmistua siitä, ettei isompia remontteja ole näköpiirissä. Vuokravälittäjällä on aina tiedossa taloyhtiön seuraavan viiden vuoden ajalle suunnitellut remontit. Nämä asiat kerrotaan aina vuokrailmoituksessa ja näytöllä, Koskinen sanoo.

Taloyhtiöiden palvelut ja varustus vaikuttavat myös asunnon houkuttelevuuteen.

– Jos taloyhtiössä on kuntosali, se herättää aina kiinnostusta, Lindroos sanoo. – Varustelun osalta kysyntää lisää astianpesukone, ilmalämpöpumppu ja parveke, lisää Koskinen.

Joskus syrjäisemmän kohteen kohtalon voi ratkaista se, onko taloyhtiössä saatavilla autopaikkaa.

Mukavuuksien lisäksi vuokralaiset olettavat, että tietty varustelutaso on kunnossa: talosta on mielellään löydyttävä pyykinpesutilat, kellarikomerot ja sauna.

Yhtä kysymystä kysytään nyt aiempaa enemmän: Onko taloyhtiö rauhallinen?

Vuokravälittäjä tekee vuokraamisen helpoksi kaikille osapuolille

Asunnon vuokraamiseen liittyy yllättävän paljon työtä, jota kokematon vuokranantaja ei ehkä osaa ottaa huomioon. Kokeneella vuokravälittäjällä on ajankohtainen tieto asuntomarkkinoista, kohteiden hintakehityksestä sekä lainsäädännöstä.

– Teemme vuokraamisesta asiakkaillemme helppoa ja hoidamme asiat luotettavasti, läpinäkyvästi ja vastuullisesti. Laadimme sopimukset aina siten, että ne ovat lainmukaisia ja puolueettomia, Koskinen sanoo.

Sopimusasiat ovatkin usein sellaisia, että niiden puutteellisuuden huomaa vasta sitten, kun virhe on jo tapahtunut.

Koskinen ja Lindroos ovat harjaantuneita etsimään hyviä ja luotettavia vuokralaisia. Epäonnistumiset ovat heidän mukaansa harvinaisia.

– Haluamme onnistua siten, jotta voimme tehdä työtämme ammattiylpeydellä, Lindroos sanoo.

"Asuntosijoittaja voi nyt tehdä hyviä löytöjä alueilta, joissa tarjontaa ei aiemmin ollut", sanoo OP Koti Uusimaan yhteysjohtaja Tommi Lindström.

Löytöjä asuntosijoittajille

Sijoitusasunnoista oli pulaa vielä pari vuotta sitten, mutta nyt markkinoilla on taas valinnanvaraa. Asiantuntijat neuvovat, että tässä markkinatilanteessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota asunnon sijaintiin.

– Helsingissä myytävänä olevien kerrostaloyksiöiden määrä on tuplaantunut verrattuna parin vuoden takaiseen tilanteeseen. Nyt asuntosijoittaja voi tehdä hyviä löytöjä alueilta, joissa tarjontaa ei moneen vuoteen juuri ole ollut, sanoo Lindström.

Asuntosijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota hyvään sijaintiin ja taloyhtiön kuntoon sekä keskittyä sijoittamaan pitkällä aikajänteellä.

– Nyt on järkevää tehdä pitkän aikavälin asuntosijoituksia. Pienten kaksioiden kysyntä on viime aikoina kasvanut ja on monella alueella haetuin asuntotyyppi, joten yksiön rinnalla kannattaa harkita myös pieneen kaksioon sijoittamista, vinkkaa Koskinen.

Pääkaupunkiseudun haetuimmat alueet

Tietyt asuinalueet ovat vuodesta toiseen pysyneet suosittuina.

Vuokraovi-palvelun mukaan pääkaupunkiseudun kolmen isoimman kaupungin haetuimmat asuinalueet hakujärjestyksessä ovat:

Helsinki: Töölö, Kallio, Punavuori, Kalasatama ja Lauttasaari

Espoo: Tapiola, Leppävaara, Matinkylä, Niittykumpu ja Olari

Vantaa: Tikkurila, Kivistö, Myyrmäki, Martinlaakso ja Hiekkaharju.

Etsitkö vuokralaista omistamaasi asuntoon tai toimitilaan? Lue lisää OP Kodin vuokravälityksestä