Ali-Ollin Alpakkatila Klaukkalassa on yksi Uudenmaan päiväkotien, koulujen ja kerhojen suosituista retkikohteista. Eikä ihme, sillä tilalla asustelevat kymmenet kesyt karvakamut sulattavat kävijöiden sydämet viimeistään siinä vaiheessa, kun kuonot työntyvät aidan yli uuden makupalan tai rapsutuksen toivossa.

Näin kävi myös Sydänlapset ja -aikuiset ry:n Uudenmaan osastolle, joka vieraili maatilalla toukokuun lopulla. Paikallisyhdistyksen hallitukseen kuuluvan ja retkijärjestelyissä aktiivisesti mukana olleen keravalaisen Sini Syrjäläisen mukaan reissu oli sen verran onnistunut, että Klaukkalaan mennään vielä toistekin.

 – Tilan eläimet olivat todella kilttejä ja kesyjä. Lisäksi lapset saivat taluttaa alpakoita pitkin maatilan metsäpolkuja ja antaa niille myös ruokaa. Nähtävää ja koettavaa oli paljon enemmän kuin perinteisessä eläintarhassa, Syrjäläinen kiittelee.

 Kummituskävely ja muita jännittäviä tapahtumia 

Sydänlapset ja -aikuiset ry on vuonna 1975 perustettu valtakunnallinen, sydänsairautta sairastavien sekä heidän läheistensä etuja ajava potilasjärjestö. Yhdistys järjestää kursseja, leiritoimintaa sekä valtakunnallisia tapahtumia ja tapaamisia sydänlasten ja heidän perheidensä ohella myös sydännuorille ja -aikuisille.

Alpakkatilan kaltaiset retket ovat tärkeä osa Uudenmaan paikallisyhdistyksen toimintaa. Ne tarjoavat lapsille ja heidän vanhemmilleen kaivattua virkistystä ja uusia elämyksiä keskelle ajoittain hyvinkin raskasta arkea.

Tänä vuonna tapahtumakalenterissa on ollut Klaukkalan retken lisäksi muun muassa laskettelureissu Talmaan ja elokuvaretki Järvenpäähän.

– Helsingissä on käyty myös kummituskävelyllä yhdessä museo-oppaan kanssa, mikä oli kyllä jännä kokemus myös meille aikuisille. Seuraavaksi olisi tarkoitus suunnata Talman kiipeilypuistoon, Syrjäläinen kertoo.

Yhdistyksen retkiin tarvitaan jäsenmaksujen lisäksi usein myös ulkopuolista sponsoritukea. Klaukkalan alpakkatilan kohdalla sitä saatiin OP Uusimaalta.

Syrjälän mukaan raha tuli tarpeeseen, sillä monessa kodissa talous on nyt tiukalla.

– Sydänsairaiden lasten hoidot on keskitetty Helsingin uuteen lastensairaalaan. Se tietää etenkin kauempana asuville vanhemmille usein myös hotelliöitä.

Sydänlasten viikolla ripustettiin sydämiä puihin

Syrjäläinen on ollut mukana paikallisyhdistyksessä jo kymmenkunta vuotta ja viimeiset pari vuotta myös sen hallituksessa. Hänen oma lapsensa on varttunut siinä sivussa jo murkkuikäiseksi, mutta vapaaehtoistyö on edelleen tärkeää: kun on saanut omalle elämäntaipaleellaan muilta tukea, sitä haluaa jakaa myös eteenpäin.

 – Lapselta löytyvä vakava sairaus on koko perheelle kova paikka ja shokki, josta voi olla todella vaikea päästä yli. Omia kokemuksia on usein myös vaikea jakaa ulkopuolisille, jotka eivät ole olleet samassa tilanteessa. Yhdistyksen tarjoama vertaistuki on tällaisessa tilanteessa äärimmäisen tärkeää. Tässä porukassa synkkäkin päivä kirkastuu, Syrjäläinen vakuuttaa.

 Samalla hän painottaa, ettei jäsentapaamisissa ja kahvilakierroksilla käydä läpi pelkästään tautikertomuksia, vaan katsotaan asioita myös niiden valoisammalta puolelta.

 – Oman lapsen kohdalle osuva sairaus ei ole maailmanloppu, vaan parhaimmillaan uuden alku. Jutustelun ja kokemusten vaihdon jälkeen sydän on jo kevyempi ja tarvittaessa avuksi otetaan mustanpuhuva huumori, Syrjäläinen naurahtaa.

Hän kannustaakin kiinnostuneita mukaan yhdistyksen tapahtumiin ja toimintaan. Kannatusjäseniksi voivat tulla myös isovanhemmat.

– Toiminnasta saa tietoa verkkosivuilta, mutta myös lastensairaalasta. Sydänlasten viikolla helmikuussa olemme ripustaneet sydämiä puistojen puihin.

Sydänlapset ja -aikuiset ry:n vierailua Alpakkatilalle on tuettu OP Uusimaan yhteistyötuella. Yhteistyötukien on parhaillaan käynnissä ja jatkuu 29.10. saakka. Lisätietoja ja hakemuslomakkeen löydät täältä