Omakotitalo järven rannalla keskellä luontoa ja sopivalla etäisyydellä palveluista. Riina Kivilahti ja Ethan Gilbert muuttivat syksyllä uuteen kotiinsa Karjalohjalla ja toteuttivat monelle suomalaiselle tutun unelman.

 – Meillä on täällä perhettä, kavereita, lähiluontoa ja vieressä aktiivinen kylä palveluineen sekä kouluineen, Kivilahti kertoo tyytyväisenä. 

Alkujaan kesämökiksi rakennettu ja sittemmin vakituiseen asumiskäyttöön laajennettu omakotitalo sijaitsee upean Lohjanjärven rannalla. Pariskunnalla on nelivuotias tytär, ja kesällä perheeseen syntyy vauva, joten ympäristön rauhallisuus ja turvallisuus ovat tärkeitä arvoja. 

Omakotitalon 150 neliöön mahtuu mukavasti tilaa koko perheelle. Gilbert on kotoisin Yhdysvalloista, joten kotiin tarvitaan myös vierashuone Suomessa vierailevia sukulaisia varten. 

Kivilahti ja Gilbert etsivät sopivaa kotia noin kaksi vuotta. He ehtivät käydä ainakin 15 asuntonäytössä ja tehdä pari ostotarjoustakin ennen kuin tärppäsi. 

– Onneksi saimme juuri tämän kodin. Samalla hinnalla olisimme voineet ostaa Helsingistä pienen kolmion, mutta nyt meillä on kokonainen talo ja vielä järven rannalla, Kivilahti sanoo. 

OP tarjosi parhaat ASP-edut

Kivilahti ja Gilbert ostivat asunnon pääasiassa ASP-säästöillään ja -lainalla. Lisäksi he ottivat pienen määrän tavallista asuntolainaa, koska ASP-lainaa on mahdollista saada vain tietty, valtio­konttorin eri paikkakunnille määrittämä euromäärä ja talon ostoon tarvittiin hieman enemmän.

– Olin ehtinyt kerryttää pesämunaa ASP-tililleni noin kuuden vuoden ajan. Aloitin aikanani ASP-säästämisen äidin suosituksesta, Kivilahti kertoo.

Gilbertillä oli omia säästöjä. Lisäksi hän liittyi loppusuoralla Kivilahden ASP-tiliin, koska yhdessä he saivat enemmän ASP-lainaa kuin Kivilahti olisi saanut yksin.

– Ethan teki ASP-tililleni pienen talletuksen, ja sillä tavalla ASP-tilistä tuli meidän yhteinen nopealla aikataululla, Kivilahti toteaa. 

Kivilahti huomasi yllätyksekseen, että ASP-­lainojen ehdot vaihtelevat pankkien mukaan. Esimerkiksi pankkien maksama lisäkorko vaihtelee 2–4 prosentin välillä. Kivilahti kartutti ASP-tiliään toisessa pankissa, mutta valitsi vertailun jälkeen OP:n.

– ASP-säästöni siirrettiin OP:hen, koska sieltä saimme lainan parhain ehdoin, Kivilahti toteaa.

Valtion korkotuki rauhoittaa mieltä

Tällä hetkellä asuntolainojen korot ovat melko korkealla. ASP-lainaan kuuluva valtion korko­tuki helpottaa korkotasoon liittyvää epävarmuutta, sillä valtio maksaa 10 vuoden ajan 70 prosenttia lainan koron osasta, joka ylittää 3,8 prosenttia.

– Valtion korkotuki herättää luottamusta ja tuo turvallisuutta nyt, kun korot ovat korkeat ja talous epävarma, Kivilahti kiittää.

Valtiontakaus on yksi ASP-järjestelmän etu, joka helpottaa monen mahdollisuutta päästä oman asunnon omistajaksi. Se tarkoittaa, että lainan vakuudeksi voi asunnon lisäksi saada valtion­takauksen, jolloin omarahoitusta tarvitaan vähemmän.

– Asuntolainan valtiontakaus on hyvä asia monelle ensiasunnon ostajalle, vaikka me emme sitä tarvinneet, koska olimme ehtineet säästää sen verran omaa rahaa, Kivilahti kertoo. 

ASP-tilin lisäkorolla aurinkopaneeleita

Sekä Kivilahti että Gilbert työskentelevät kansainvälisessä ympäristöjärjestössä ilmasto- ja ympäristöasioiden parissa, joten he haluavat elää kodissaankin mahdollisimman hiilineutraalisti. 

– Asumisen energiankulutus muodostaa hiilijalanjäljestä keskimäärin neljäsosan, joten oikeilla asumisen valinnoilla yksittäinen ihminen voi merkittävästi vähentää päästöjä arjessaan, Kivilahti painottaa.

Uudessa kodissa oli ilahduttavasti jo valmiiksi ekologinen lämmitysmuoto eli maalämpö, jonka lämpö otetaan viereisestä järvestä. Lisäksi Kivilahti ja Gilbert käyttivät OP:n maksaman neljän prosentin ASP-säästöpalkkion talonsa ekologisuuden parantamiseen.

Talvella puolet talosta pidetään minimilämmöllä. Tyhjien huoneiden lämmittämisessä ei ole järkeä.

– Asensimme lisäkoroista saaduilla euroilla aurinkopaneeleita katolle, mikä on yksi hyvä tapa minimoida asumisen energiankulutuksesta muodostuvia päästöjä, Kivilahti selittää.

Sekä Kivilahti että Gilbert voivat tehdä etä­töitä kotinsa työhuoneessa ja välttää useimmiten työmatkat Helsingin konttorille. Talvella puolet talosta pidetään minimilämmöllä, sillä tyhjien huoneiden lämmittämisessä ei ole Kivilahden mukaan järkeä – villasukat pitävät varpaat lämpiminä.

Kivilahti kuitenkin odottaa jo kesää ja sitä, että hän pääsee viljelemään keittiön yhteydessä olevassa kasvihuoneessa tomaattia ja kurkkua.

Oletko säästämässä ensimmäistä asuntoasi varten? Lue lisää ASP-lainasta.