OP Ryhmä aloitti eri maakuntien kehityksen seuraamisen ja aluekohtaisten ennusteiden tekemisen vuonna 2022. Ennusteet kertovat, että laskusuhdanne jäi viime vuonna taakse ja elpymisen merkit ovat ilmassa, sanoo OP Ryhmän johtava ekonomisti Tomi Kortela.

1. Työn tuottavuus korkealla

Tiivis kaupunkirakenne mahdollistaa tehokkaan ja talouskasvua edistävän vuorovaikutuksen ihmisten ja yritysten kesken, Kortela sanoo.

Koko Suomen BKT:sta 40 prosenttia tulee Uudeltamaalta. Uudenmaan erityispiirre on palveluiden suuri osuus BKT:sta. Se on noin 80 prosenttia, kun se esimerkiksi Pohjanmaalla on vain 50 prosenttia.

Aina palvelut eivät ole kovin tuottavia. Uudellamaalla tilanne on toinen.

– Täällä palveluilla tarkoitetaan rahoitusalan palveluita, konsultointia ja muita ICT-palveluita, joita tuottavat yritykset menestyvät hyvin.

Työn tuottavuuden tasokin on korkea. Työn tuottavuuden kasvu sen sijaan on ollut pitkään hidasta koko Suomessa, johon Korpela kiinnittäisi huomiota.

2. Asuntokauppa ja rakentaminen nousuun

Suurin positiivinen näkymä on Kortelan mukaan rakennusalalla. Rakentamisen romahtaminen 90-luvun laman lukemiin oli todella raju. Niin raju, että jos rakentamisen osuus otetaan laskuista pois, BKT olisi kasvanut koko ajan, Kortela muistuttaa.

– Pohjalta noustaan vähitellen ylöspäin. Laskeva korkotaso on jo alkanut vilkastuttaa asuntokauppaa ja tulee heijastumaan rakentamiseen.

Myös palveluiden puolella näkymä on positiivinen. Se vaatii kuitenkin sen, että noususuhdanteeseen päästään kiinni ja työttömyys kääntyy laskuun.

Laskusuhdanteen erikoisuus Uudellamaalla oli se, että työmarkkinat heikkenivät muuta maata enemmän. Eli jos aiemmin koettiinkin työvoimapulaa, niin nyt työvoimaa on tarjolla.

3. Viennin suhteen tullit kysymysmerkki 

Globaalisti koko teollinen sektori on voinut Kortelan mukaan heikosti, ja nousua on odotettu usean vuoden ajan.

Samoin euroalue tärkeänä vientikohteena on kasvanut odotettua hitaammin.

Silti Kortela uskoo vientiteollisuuden nousuun, vaikka alkuvuosi menisi rauhallisissa tunnelmissa.

Suurin epävarmuus liittyy hänen mukaansa Yhdysvaltojen uuden presidentin Donald Trumpin politiikkaan ja väläyttelyihin roimista tulleista.

– Nykyiset ennustuksemme perustuvat siihen, että tullit olisivat matalat. Se ei vaikuttaisi suuresti talouteen. Mutta jos ne asettuvat kymmeneen prosenttiin, kaikki ennusteet heikkenevät.

4. Investoinnit kasvussa

Vaikka Uudellamaalla palveluiden osuus BKT:sta on korkea, Kortela näkee 80 prosentissa vielä kirimisen varaa.

– Yhdysvalloissa palvelusektorin osuus kokonaisuutena on 90 prosenttia. Uskon siis, että tuottaville palveluille on edelleen tilaa.

Rakennusalan investoinnit Uudellamaalla lupaavat hyvää.

Koko talouden laaja-alaiset elpymisen ja kasvun elementit ovat nähtävissä tänä vuonna.

– Investointien määrä on kasvanut hieman muuta maata enemmän, ja ne tulevat lisääntymään loppuvuotta kohti. Ensi vuoden alussa olemme jo hyvässä vauhdissa.

Samoin kone- ja laiteinvestoinnit ovat olleet muun Suomen tasolla.

– Koko talouden laaja-alaiset elpymisen ja kasvun elementit ovat nähtävissä tänä vuonna.

5. Korkojen lasku vauhdittaa talouden elpymistä


Tärkeimpänä elpymisen merkkinä ja positiivisena tulevaisuuden ajurina Kortela pitää nykyistä korkokehitystä.

Hänen mukaansa kotitalouksien rahatilanne on vahva ja säästämisen aste korkea. Nyt kulutuksen pitäisi kasvaa, jotta se siirtyisi palveluihin.

– Markkinakorot ovat laskeneet reilusti eli melkein puolet siitä, mitä ne korkeimmillaan olivat. Uskon, että kesään mennessä ne tulevat asettumaan reiluun kahteen prosenttiin, Kortela sanoo.

– Vuoden loppuun mennessä se tulee näkymään reaalitaloudessa kulutuksen ja investointien lisääntymisenä. 

Artikkeli on julkaistu alunperin OP Uusimaan OP Lehdessä, joka ilmestyi helmikuun lopussa.