Monissa uudiskohteissa rakennushanketta varten on otettu taloyhtiölainaa esimerkiksi 20–25 vuodeksi. Taloyhtiön lainan osuus asunnon kokonaishinnasta voi olla merkittävä, jopa 60–70 prosenttia. Tämä yhtiölainan osuus on voitu maksaa pois asuntokaupan yhteydessä, tai sitten sitä lyhennetään vähitellen taloyhtiölainana.

Taloyhtiöllä voi olla lainaa myös kiinteistöissä tehdyn putkiremontin, julkisivusaneerauksen, lämmitysinvestoinnin tai hissiasennuksen takia. Tyypillisesti osakkaat maksavat lainaa takaisin asunnon koon tai osakkeiden määrän perusteella.

Miksi taloyhtiölaina kannattaa siirtää omiin nimiin?

Omissa nimissä olevan pankkilainan marginaali neuvotellaan asiakaskohtaisesti, ja se on usein pienempi kuin taloyhtiölainassa. Tätä kautta se on asunnonomistajalle usein taloyhtiön lainaa edullisempi vaihtoehto.

Omassa pankkilainassa laina-ajan ja lyhennystahdin voi sovittaa omaan talouteen sopivaksi. Molempia voi matkan varrella muuttaa haluttuun suuntaan, jos omassa talous- tai elämäntilanteessa tapahtuu muutoksia.

Taloyhtiön lainassa yksittäisen osakkaan maksuaikojen ja -erien muuttaminen on mutkikasta ja usein myös mahdotonta.

Millaisia muita etuja taloyhtiön lainan siirto omiin nimiin tarjoaa?

Omissa nimissä olevaan lainaan voi valita itselle parhaalta tuntuvan viitekoron. Lainaan saa halutessaan korkokaton, joka on hyvä turva nousevien korkojen varalle. Takaisinmaksuturva puolestaan tarjoaa selkänojaa yllättävien tapahtumien, kuten sairastumisen tai työkyvyttömyyden varalle.

Kun laina on omissa nimissä, siihen saa tarvittaessa lyhennysvapaita jaksoja. Toisaalta sitä voi myös maksaa suunniteltua nopeampaan tahtiin.

Lainanhoito sujuu kätevästi OP-mobiilissa, mikä helpottaa oman talouden kokonaishallintaa. Lisäksi henkilökohtainen laina kerryttää OP-bonuksia.

Milloin taloyhtiön lainan siirto omiin nimiin on järkevää tehdä?

Taloyhtiölainan voi maksaa pois ilman ylimääräisiä kustannuksia yhtiön lainasopimuksessa määriteltyinä ajankohtina. Yleensä se on mahdollista korontarkistusten yhteydessä, käytännössä kerran tai kahdesti vuodessa.

Päivämäärät ja toimintatavat voi selvittää isännöitsijältä.

Miten taloyhtiölainan siirto omiin nimiin tehdään?

Jos mietit taloyhtiön lainan siirtoa, tee OP-mobiilissa tai verkkopankissa normaali lainahakemus. Sen jälkeen voit kartoittaa omaa taloustilannetta sekä siihen parhaiten sopivaa lainaratkaisua ja maksuaikaa yhdessä pankin asiantuntijan kanssa.

Jos päädyt maksamaan yhtiölainan omalla henkilökohtaisella lainalla, ota yhteyttä isännöitsijään. Selvitä seuraava mahdollinen maksupäivä ja pyydä tarkka laskelma jäljellä olevasta lainaosuudesta. Tämän jälkeen teet pankin kanssa normaalin lainasopimuksen, jonka vakuutena on omistamasi asunto.

Artikkelissa ovat olleet asiantuntijoina OP Uusimaan henkilöasiakkuuksista vastaava pankinjohtaja Jani Taskinen ja henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas.

Tutustu asuntolainaan‍ ‍ja hae lainaa vaivattomasti verkossa. Lainalaskurilla‍‍ saat arvion lainan kustannuksista haluamallasi laina-ajalla.