Moni haluaa nyt ympäri­vuotiseen käyttöön sopivan mökin lyhyen ajomatkan päästä. Hirsimökki ja oma ranta ovat usein unelmalistan kärjessä, tosin ei aina:

– Esimerkiksi Lohjan, Pusulan ja Sammatin alueilla on yllättävän paljon kysyntää kuivan maan mökeille. Varsinkin keskellä kaupungin hälinää asuvat etsivät usein rauhallista pakopaikkaa, jossa ei ole vieri vieressä mökkejä, OP Koti Uusimaan kiinteistönvälittäjä Nea Henriksson kertoo.

Hänen mukaansa omalla kaivolla ja huussilla varustettuja kuivan maan mökkejä saattaa saada Uudeltamaalta jo 50–60 000 eurolla.

– Toisaalta jos haluaa suhteellisen uuden ympäri­vuotisen mökin, niin kyllä siihen joutuu sijoittamaan useamman satatuhatta euroa. Tai jos miettii uuden mökin rakentamista, pitää varautua siihen, että työt ja materiaalit maksavat todella paljon. 

Eniten käypään hintaan vaikuttavat sijainti, vesistön läheisyys ja oma ranta sekä varustelutaso ja sopivuus ympärivuotiseen käyttöön.  

– Yllättävän paljon vaikutusta on myös kauniilla ympäristöllä ja hyvin hoidetulla miljööllä, Henriksson lisää.

Voiko oma mökki olla myös hyvä sijoitus? OP Uusimaan myyntijohtaja Aapeli Laitisen mukaan parhaimmillaan kyllä voi, kunhan sijainti on hyvä ja mökkiä huolletaan eikä päästetä ränsistymään.

Jos mökin ostoon tarvitsee lainaa, pankkiin on hyvä olla yhteydessä, vaikka mökki olisi vasta etsinnässä.

– Kevät on vilkkainta kaupan­tekoaikaa eli siksikin ennakointi lainanhaussa on tärkeää, Laitinen sanoo.

Lainahakemuksen voi tehdä verkossa, ja tyypillisesti jo seuraavana arkipäivänä pankista tulee soitto. Siinä kerrotaan, mitä mahdollisia lisätietoja pankkiin tarvitaan, ja sovitaan käydäänkö varsinainen lainaneuvottelu verkko­neuvotteluna, puhelimessa vai konttorilla. 

Ennen kaupantekoa kohteessa kannattaa tehdä kuntokartoitus. Jos aikeissa on ottaa mökkilainaa, se on yleensä lainansaannin ehto.

Mökin mahdolliset pintaremontit rahoitetaan kulutusluotolla. Isompiin muutos- tai uudistustöihin, kuten laajennustöihin sekä katto-, salaoja- ja lvi-remontteihin, voidaan myöntää kulutusluottoa edullisempaa peruskorjauslainaa.  

51 v OP Uusimaan mökkilaina-asiakkaan keski-ikä.
20 vuotta Mökkilainan pisin mahdollinen laina-aika.
114 000 € Keskimääräinen mökkilaina, jonka OP Uusimaa on myöntänyt Uudellamaalla sijaitsevan mökin ostoon. Muualla Suomessa sijaitsevissa kohteissa keskimääräinen lainamäärä on 105 000 euroa. Lainan lisäksi mökin ostoon käytetään omia säästöjä. 
60 % Mökin maksimivakuusarvo lainaa otettaessa. Lisävakuutena voidaan käyttää esimerkiksi omaa asuntoa tai vaikkapa muita säästöjä ja sijoituksia.
90 % Mökkilainan maksimimäärä kauppasummasta. 

Luvut: OP Uusimaa (2022–2023)