Kiinteistövälitysalan Keskusliiton tilastojen mukaan Uudellamaalla myytiin viime vuonna   22 % vähemmän asuntoja kuin vuonna 2021 ja pudotus oli erityisen suuri vuoden viimeisellä kvartaalilla. Asuntokaupan hiipuminen näkyy erityisesti pienten kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen hinnoissa.

– Pääkaupunkiseudulla yksiöiden hinnat tippuivat noin 6 % ja omakotitalojen hinnat 2-4 %. Sen sijaan isompien kerrostaloasuntojen ja rivitalojen myyntihinnoissa on nähtävissä jopa nousua, OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen kertoo.

Samansuuntaista kehitystä on myös muilla Uudenmaan paikkakunnilla.
Omakotitalojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla viime vuoteen verrattuna, mutta ovat edelleen merkittävästi korkeammalla tasolla kuin edeltävinä vuosina. Muilla Uudenmaan paikkakunnilla omakotitalojen hinnat pysyivät lähes ennallaan tai laskivat hieman.

Asuntomarkkinat Uudellamaalla ovat muuttuneet ostajan markkinaksi. Ensiasunnon ostajille ja asunnonvaihtajille on nyt runsaasti tarjontaa, ja hinnat ovat tulleet alaspäin.

– Taloyhtiön tai oman asunnon kunnosta kannattaa pitää huolta, sillä hyvin hoidetut kohteet käyvät edelleen kaupaksi, Kirsi Tenhunen painottaa.

Korkosuojauksesta hyötyy jo moni

OP Uusimaassa myönnettiin asuntolainoja syksyllä noin kolmanneksen vähemmän kuin alkuvuonna 2022, ja vajaa 20 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Viime vuoden lopussa asuntoluottojen kysyntä oli kuitenkin noin vuoden 2020 tasolla.

– Korkojen nousu, inflaatio ja lämmityskustannukset mietityttävät asunnonostajia. Moni on varautunut elinkustannusten nousuun esimerkiksi suojaamalla asuntolainansa korkokatolla, ja tämän hetken korkotasolla siitä hyötyvät jo monet, OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas sanoo.

OP Uusimaan myöntämistä asuntolainoista on korkosuojattu noin 30 prosenttia. Korkosuojatuista lainoista 50 % on sellaisia, jotka tämän päivän korkotasolla hyötyvät korkokatosta. Tämä tarkoittaa sitä, että OP Uusimaan asiakkailta säästyy kuluvalla korkoperiodilla yhteensä 25 miljoonaa euroa korkokuluja

Lainajoustot kiinnostavat asiakkaita kiristyvässä taloustilanteessa, ja moni miettii keinoja varautua tulevaan.

– Maksusuunnitelmamuutoshakemusten kokonaismäärä OP Uusimaan alueella on kasvanut hieman syyskuusta lähtien. Kysyntä on kuitenkin ollut varsin maltillista. Lyhennysvapaa on tunnetuin lainajoustokeino, mutta muitakin on, kuten asuntolainan kuukausierän muuttaminen. Jos asiakkaan taloustilanne muuttuu merkittävästi, toivomme, että hän olisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa meihin yhteydessä. Näin voimme yhdessä asiakkaan kanssa pohtia eri joustovaihtoehtoja, Riikka Kangas kannustaa.

Harkitsetko asunnon myyntiä? Lähimmän OP Kodin kiinteistönvälittäjän löydät täältä‍

Tutustu asuntolainaan‍ ‍ja hae lainaa vaivattomasti verkossa. Lainalaskurilla‍‍saat arvion lainan kustannuksista haluamallasi laina-ajalla.