Uudenmaan kunnissa näkemykset kohtuullista asumiskustannuksista eroavat: pääkaupunkiseudulla kohtuullisena kustannuksena pidetään 931 euroa, kun Hyvinkäällä sopivana summana pidetään 741 euroa. Porvoossa vastaava luku on 919 euroa, Järvenpäässä 881 euroa ja Lohjalla 833 euroa. 

Asumiskustannuksiin laskettiin omassa käytössä olevan asunnon yhtiövastike ja asuntolainan kuukausikulut tai kodin vuokra sekä sähkö-, vesi- ja lämmityskustannukset. 

- Uusimaalaisten näkemykset sopivasta asumiskustannusten suuruudesta ovat varsin maltillisia. Pääkaupunkiseudun ja muun Uudenmaan välillä on kuitenkin isot erot niin vuokran suuruudessa kuin asuntojen hinnoissa, OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas kertoo.


Helsingin kantakaupungista noin 25 neliön vuokrayksiön voi saada noin 800 eurolla, kun taas Lohjalla noin 30 neliön yksiön vuokra on tyypillisesti noin 600 euroa. Kaksion Tikkurilasta saa puolestaan noin 1 000 euron kuukausivuokralla, kun taas Katajanokalla ison kaksion vuokra merinäköalalla on noin 1 700 euroa kuukaudessa. 

OP Uusimaan asiakkaat maksoivat alkuvuonna 2024 keskimäärin 631 euroa asuntolainan lyhennyksiä (ml. korko) kuukaudessa.

Suurin osa uusimaalaisista selviytyy asuntolainan kustannuksista hyvin

OP Ryhmän kyselytutkimuksessa selvitettiin myös, miten Uudellamaalla asuvat kokevat selviytyvänsä asuntolainan kustannuksista. Kyselyyn vastanneista 88 prosenttia koki selviytyvänsä asuntolainan maksusta hyvin tai melko hyvin. Kuitenkin 11 prosenttia vastaajista koki selviytyvänsä lainanmaksusta huonosti tai erittäin huonosti. 

Pääkaupunkiseudulla ja Hyvinkäällä asuvilla on kyselytutkimuksen mukaan enemmän haasteita lainanmaksussa, kun taas Porvoossa asuvat kokivat muita uusimaalaisia useammin selviytyvänsä lainanmaksusta hyvin. 

OP Uusimaan tilastojen mukaan uusimaalaisten maksukyky on pysynyt hyvänä: henkilöasiakkaiden luottorästit ovat alkuvuoden jälkeen laskuun, ja ylimääräisiä lainanlyhennyksiä on tehty alkuvuoden aikana jopa edellisvuotta enemmän. Myös asuntolainan maksuohjelman muutosten määrä on vuotta 2023 alhaisemmalla tasolla. 

- Asiakasdatamme mukaan asuntolainan rahoitukseen liittyvät velvoitteet halutaan hoitaa viimeiseen asti mahdollisimman hyvin, Riikka Kangas sanoo. 

-Asuntolainahakemusten määrä noudattelee viime vuoden trendiä, ja ovat olleet alkuvuonna vain noin 4 prosenttia alhaisemmalla tasolla viime vuoteen nähden. Asiakkaat haluavat ennalta varautua mahdolliseen ostopäätökseen, ja tarjouksia uusitaan säännöllisesti, Riikka Kangas lisää. 

OP Ryhmän huhtikuussa 2024 toteutettuun kyselytutkimukseen vastasi internetpaneelissa yli 16-vuotiaita suomalaisia yhteensä 3533, joista uusimaalaisia yhteensä 2190. Tulokset on painotettu väestöä edustavaksi. Tutkimukseen vastanneiden määrä vaihtelee kysymyksittäin. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy OP Ryhmän toimeksiannosta. Vastausten virhemarginaali on enimmillään koko vastaajajoukon osalta +/- 1,65 prosenttiyksikköä.