Etelä-Haagaan rakentuva Asunto Oy Helsingin Paviljonki koostuu kahdesta 4–5-kerroksisesta talosta ja yhteensä 34 asunnosta. Koko taloyhtiö rakennetaan Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti, ja sille haetaan valmistuessaan Joutsenmerkki-sertifikaattia todisteena vastuullisuudesta ja ympäristön huomioimisesta. 

– Rakentamisessa käytettävät materiaalit, esimerkkinä parketit, suihkuseinät ja maalit, täyttävät Joutsenmerkin kriteerit, kertoo kaupallinen johtaja Susanna Virta JM Suomesta, joka on kohteen rakennuttaja. 

Kaikki taloyhtiöön tulevat kodinkoneet ovat energialuokkaa A ja hanat vettä säästäviä energiatehokkaita malleja. 

– Kun työmaalla halutaan käyttöön jokin uusi materiaali, ensin tarkistetaan JM Suomen Joutsenmerkki-tietokannasta, onko se kriteerien mukainen. Kaikkien materiaalien ei tarvitse olla ympäristömerkinnän saaneita, mutta niiden pitää täyttää vastaavat kriteerit, Virta tarkentaa. 

Kohteessa toteutetaan tiukempia kriteereitä kuin mitä uudisrakennuskohteiden määräykset vaativat. Virta kertoo, että näin on toimittu JM-konsernissa kaikissa kohteissa jo vuodesta 2018. 

Asunto Oy Helsingin Paviljongin rakentaminen on hyvässä vauhdissa ja osa asunnoistakin on jo myyty. Uudet asukkaat pääsevät muuttamaan kotiinsa syksyllä 2024. 

Polkupyöräverstas sekä latauspisteet kaikille pysäköintipaikoille 

Vastuullisuus on nykyään merkittävä myyntivaltti, ja se on noussut JM:n asiakastyytyväisyystutkimuksissa esiin tärkeänä arvona asunnonostajille. 

– Meidän asiakkaillemme vastuullisuus on tärkeää. He arvostavat esimerkiksi ympäristöystävällisiä materiaaleja, Virta kertoo. 

Joutsenmerkityssä talossa tuetaan asukkaiden arvostamaa hiilineutraaliuuteen pyrkivää elämäntapaa, joten Asunto Oy Helsingin Paviljonkiin tulee polkupyöräverstas ja sähköauton latauspiste kaikille pysäköintipaikoille. 
Joutsenmerkin mukainen rakentaminen suunnitellaan tarkasti jo ennen rakentamisen aloittamista. Ympäristömerkintä valvoo kriteerien toteutumista rakennusaikaisilla tarkastuksilla sekä lopputarkastuksella kohteen valmistuttua. Joutsenmerkki-rakentamisessa varsinainen sertifikaatti myönnetään aina vasta valmiille talolle.  

– On todella hyvä järjestys, että merkin saa vasta valmiille kohteelle. Se ohjaa meitä ja rakentajia ylipäänsä toteuttamaan Joutsenmerkki-rakentamista tarkasti joka vaiheessa, Virta toteaa.

Vihreä laina todistaa vastuullisuudesta 

OP lanseerasi keväällä Vihreän lainan, joka sopii pk-yritysten ja taloyhtiöiden ympäristökuormitusta vähentäviin hankintoihin. Sellaisia ovat esimerkiksi energiatehokkuutta parantavat rakennus-, remontointi- ja peruskorjaushankkeet sekä sähköautojen latauspisteet. 

Vihreän lainan voi saada vain, jos hanke täyttää vihreän rahoituksen kriteerit. Joutsenmerkki on yksi tällainen kriteeri, mutta on olemassa myös muita OP Green Bond Framework -viitekehykseen sopivia ympäristösertifikaatteja. 
JM Suomi halusi ottaa Vihreän lainan Etelä-Haagan projektiin, koska se on osa ympäristöystävällistä ja vastuullista ajattelua. Lainan saannin kriteereinä olivat Asunto Oy Helsingin Paviljongissa Joutsenmerkki ja A-energiatehokkuus. 

–  Vihreä laina vahvistaa asiakkaiden suuntaan sitä viestiä, että yhtiössämme tehdään Joutsenmerkki-rakentamista ja ympäristöystävällisyys on meille prioriteetti, Virta perustelee. 

OP seuraa kriteerien täyttymistä kohteen valmistuttua ja pyytää vuosittain tietoja esimerkiksi kohteen sähkönkulutuksesta, jotta se voi arvioida saavutettuja ympäristövaikutuksia.  

OP:n Vihreä laina 

Kenelle: Taloyhtiölle ja pk-yrityksille, jotka tekevät ympäristökuormitusta vähentäviä hankintoja. 
Mitä hyötyä: Hankkeen ympäristöystävällisyys korostuu, tavallista edullisempi laina. 

Asunto Oy Helsingin Paviljonki 

Missä: Etelä-Haaga, Helsinki 
Mikä: Kahden kerrostalon taloyhtiö, 34 asuntoa 
Valmistuu: Syyskuu 2024, myynti on jo alkanut 
Ympäristöystävällisyys: Joutsenmerkki ja energialuokka A 

Tutustu OP:n Vihreään lainaan