Oma asunto on edelleen suomalaisten merkittävin yksittäinen investointi ja varallisuuden muoto. Sen vuoksi asuntoa hankkiessa kannattaa olla tarkkana, millaisen kohteen valitsee ja miten varmistaa oman lainanmaksukyvyn niin korkojen nousun kuin elämän muiden yllättävien tilanteiden varalta.

Hyvin hoidettu taloyhtiö vs. kauniit tapetit

Vallitseva asuntomarkkinatilanne houkuttelee erityisesti ensiasunnon ostajia, sillä erityisesti pienten asuntojen hinnat ovat tulleet merkittävästi alaspäin viime syksyn aikana.

Ensiasunnon ostajia kiinnostaa tällä hetkellä erityisesti Helsingissä Kallio, Töölö ja Vallilan yksiöt. Ensiasunnon ostajat ostavat yhä useammin kaksion hyvien kulkuyhteyksien varrelta pääkaupunkiseudun lähiöistä tai Uudenmaan raidekuntien keskustoista kuten Hyvinkäältä tai Järvenpäästä.

-Me suomalaiset kiinnitämme asuntokaupoilla huomiota siihen, miltä asunnon sisustus, keittiö tai vaikkapa tapettien väri on. Sen sijaan jokaisen asunnonostajan kannattaisi perehtyä siihen, millaisessa kunnossa asunto tai kiinteistö on, ja onko esimerkiksi huolehdittu peruskorjauksista, ja muista asunnon kuntoon ja arvoon vaikuttavista tekijöistä Kirsi Tenhunen kertoo.

Mitkä asiat sitten kannattaa ainakin tarkistaa ensimmäistä asuntoa ostaessa? Näin Kirsi Tenhunen neuvoo:

  1. Taloyhtiön kunto ja tulevat remontit. Näillä on suuri vaikutus vastikkeen määrään tulevaisuudessa.
  2. Asunnon sijainti. Sijaitseeko asunto alueella, jossa tulevaisuudessa on odotettavissa arvonnousua.
  3. Tunne, kun astut asuntoon. On tärkeää, kun olet asunnossa, niin välittyykö siitä tunne, että juuri täällä minä viihtyisin.

Jätä varaa myös elämiseen ja varaudu elämän yllättäviin käänteisiin

OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas kannustaa jokaista pohtimaan, mitkä asiat ovat elämässä tärkeitä, sillä koti on monelle elämän keskus.

-Asunnon tulisi mahdollistaa se, että voi arjessaan tehdä itselle tärkeitä asioita mahdollisimman hyvin. Jollekin tärkeää on tilan tuntu, toiselle sijainti, kolmas arvostaa luontoa toinen palveluiden läheisyyttä. Asunto on sijoitus myös itseen, Riikka Kangas korostaa.

Nämä asiat kannattaa pitää mielessä, kun on hankkimassa ensimmäistä asuntoa ja asuntolainaa:

  • Asuntosäästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. ASP-säästäminen on erinomainen vaihtoehto ensiasunnon ostajalle. ASP on asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva järjestelmä, jolla valtio helpottaa ensimmäisen oman asunnon hankintaa. ASP-lainalle saat tavallista asuntolainaa edullisemman koron. 
  • Ensiasunnon ostajan, aivan kuten asunnonvaihtajienkin, kannattaa pitää mielessä, että omaa taloutta ei vedä liian tiukalle niin että lainanlyhennysten jälkeen muuhun elämiseen jää vain niukasti rahaa. Lainanhoitokuluihin saisi mennä enintään 45 % talouden nettokuukausituloista.
  • Omasta taloudesta kannattaa varmistua varautumalla mm. korkojen nousuun korkokatolla. Korkosuojalla saat lukittua lainasi korkotason sinun taloudellesi sopivalle tasolle.
  • Ennalta varautuminen on fiksua taloudenpitoa niin hyvän kuin pahan päivän varalta: muistathan siis vakuuttaa niin itsesi kuin myös omaisuutesi. Vakava sairastuminen tai esimerkiksi työttömyys voivat haastaa lainanmaksua. Myös oman kodin ja irtaimiston vakuuttaminen tuo turvaa yllättävissä vahingoissa.

Tutustu OP:n asuntolainaan

Lue lisää ASP-lainasta