Pohjolan Osuuspankin kokoushuoneen ikkunasta avautuu näkymä Jätkänkynttilän sillalle ja Ounasvaaraan. Viivi Lakkapää, 31, istahtaa pöydän ääreen näköalapaikalle. Se tuntuu sopivalta, sillä näköalapaikalle hän on päässyt vertauskuvallisessakin mielessä. Lakkapää oli Pohjolan Osuuspankin edellisissä edustajiston vaaleissa neljä vuotta sitten ääniharava. Viime vuonna hän vielä eteni muun edustajiston valitsemana hallintoneuvostoon.

– En ole itsekään varma, miten alun perin tulin äänestetyksi edustajistoon. Olin silloin vasta muuttanut Rovaniemelle, ja asetuin ehdolle ensimmäistä kertaa.

Lapin Kauppakamarissa asiamiehenä työskentelevä Lakkapää arvelee ammattinsa olleen yksi syy äänestystulokseen: työnsä ansiosta hän tuntee Lapin elinkeinoelämän hyvin. Hän uskoo myös iällään olleen vaikutusta.

– Edustajistoon kaivataan aina uutta verta. Nuorena ensikertalaisena varmasti edustin sitä.

Mutta miksi Lakkapää lähti ehdolle vaaleihin?

– Halusin päästä syvemmälle pankkimaailmaan. Omassa perheessäni on myös esimerkkejä siitä, että on oltu Osuuspankin toiminnassa mukana.

Lakkapää on parhaillaan vanhempainvapaalla. Hän on haastattelussa ensimmäistä kertaa erossa 1,5 kuukautta vanhasta tyttövauvastaan. Miten hän on saanut OP:n luottamustehtävät sovitettua vauva-arkeensa?

– Ei tähän loppujen lopuksi mene paljoa vapaa-aikaa. Hoidan hallintoneuvoston asioita noin kerran kuussa, ja edustajistoon kuuluessani kokouksia oli kerran vuodessa. Tämä on siten todella matalan kynnyksen toimintaa.

Mikä on edustajisto?

Moni Osuuspankin omistaja-asiakas on varmasti kuullut edustajistosta ja edustajiston vaaleista. Se, mitä edustajisto tekee, voi olla kuitenkin hämärän peitossa.

– Edustajistolla on Osuuspankin ylin päätösvalta. Se hyväksyy muun muussa pankin tilinpäätöksen ja tekee merkittävimmät pankin toimintaa koskevat päätökset. Lisäksi edustajisto valvoo pankin toimintaa ja haastaa johtajia perustelemaan tehtyjä toimia, Lakkapää kertoo.

– Edustajisto myös välittää pankin johdolle viestiä kentältä, miten eri toimialoilla menee. On erittäin tärkeää, että Lapin elinkeinoelämän moninaisuus ja erityistarpeet muistetaan myös pankin toiminnassa, hän huomauttaa.

Osuuspankin toiminta on edustajiston valvonnan ansiosta hyvin läpinäkyvää. Asialla on merkitystä jo siksi, että Pohjolan Osuuspankin päätökset vaikuttavat suuresti koko Lappiin.

– Pohjolan Osuuspankilla on jämerä jalansija Lapissa. On tärkeää, että pankki toimii hyvin, jotta esimerkiksi maakunnan hankkeita saadaan rahoitettua.

Pohjolan Osuuspankin hallintoneuvoston jäsen Viivi Lakkapää näköalapaikalla Pohjolan Osuuspankin pääkonttorilla Kasöörissä.
Pohjolan Osuuspankin hallintoneuvoston jäsen Viivi Lakkapää näköalapaikalla Pohjolan Osuuspankin pääkonttorilla Kasöörissä.

Arvokkaita oppeja myös omien raha-asioiden hoitamiseen

Lakkapää on tyytyväinen, että päätti neljä vuotta sitten lähteä Osuuspankin toimintaan mukaan. Hän on nauttinut etenkin verkostoitumistilaisuuksista ja koulutuksista.

– Edustajiston kokouksissa pääsee tutustumaan ihmisiin eri toimialoilta ympäri maakuntaa, mikä on todella mahtavaa. Joka kokouksessa on järjestetty myös jokin ajankohtainen luento. Ne ovat olleet erittäin mielenkiintoisia.

Etenkin hallintoneuvostossa toimiminen on kasvattanut hänen tietämystään pankkialasta.

– Minulla ei ole rahoitusalan koulutusta eikä aiempaa kokemusta pankkimaailmasta. Hallintoneuvostossa meitä koulutetaan hyvin kattavasti pankin toiminnan eri sektoreista. Siellä käydään läpi esimerkiksi rahoitusmarkkina-asioita, varallisuuden hoitoa, rahoituspäätöksiä ja riskienhallintaa.

Lakkapää toteaa OP:n toimintaan osallistumisen tuoneen hänelle paljon oppeja myös henkilökohtaisten raha-asioiden hoitamiseen.

– Olen saanut aivan uudenlaista ajattelua esimerkiksi siihen, miten eri tavoin rahaa voi ja kannattaa käyttää ja millä eri tavoin pystyy säästämään ja sijoittamaan. Siitä on ollut paljon hyötyä.

 Edustajistossa ei tarvitse olla pankkialan asiantuntija

Seuraavat edustajiston vaalit järjestetään marraskuussa. Ehdokkaaksi pitää ilmoittautua alkusyksystä, mutta  oman kiinnostuksensa asettua ehdolle voi ilmoittaa jo nyt. Kiinnostuksesta ilmoittaminen ei vielä sido mihinkään.

Vaaleihin voi asettua ehdolle miltei kuka tahansa omistaja-asiakas. Ainoina ehtoina ovat, että omistaja-asiakkaan on käytettävä pankin palveluita, oltava hyvämaineinen ja täysi-ikäinen, hänellä pitää olla yksi kannattaja ja hänen on pitänyt liittyä omistaja-asiakkaaksi ennen 31.5.2021.

Viivi Lakkapää kannustaa kaiken taustaisia omistaja-asiakkaita lähtemään ehdolle vaaleihin. Hän toivoo, että nuoremmatkin uskaltaisivat hakea toimintaan mukaan.

– Edustajiston jäsenten ei tarvitse olla lähtöisin mistään tietyistä ammattiryhmistä tai heillä olla erityistä osaamista pankkialasta. Sitä ei kannata todellakaan pelätä, että muun porukan joukossa ei pärjäisi. Osuuspankki kyllä kouluttaa edustajistoa tarpeellisista asioista.

–  Minusta kaikenlaisten ihmisten panosta tarvitaan. Onhan se tärkeää, että samalla tavalla kuin pankilla on erilaisia asiakkaita, niin pankin asioista on myös päättämässä eritaustaisia ihmisiä, jotka tuovat mukanaan oman asiantuntemuksensa, Lakkapää summaa.

Pohjolan Osuuspankin edustajiston vaalit

Vaalien aikataulu:

  • Ehdokkaiksi haluavien on liityttävä Pohjolan Osuuspankin omistaja-asiakkaiksi viimeistään 31.5.2021.
  • Ehdokkaaksi voi ilmoittautua verkossa tai Pohjolan Osuuspankin konttorissa 16.8–10.9.2021.
  • Äänestysaika on 4.–17.11.2021. Äänioikeus on kaikilla omistaja-asiakkailla, jotka ovat liittyneet omistaja-asiakkaiksi viimeistään 31.5.2021.
  • Vaalien tulos julkaistaan 26.11.2021.

Ilmoita jo kiinnostuksestasi lähteä ehdolle vaaleihin täällä.Ilmoittautuminen ei sido vielä mihinkään, mutta auttaa meitä pitämään sinut ajan tasalla vaaleista.

 

Lue lisää vaaleista: www.op.fi/henkiloasiakkaat/omistaja-asiakas-ja-edut/edustajisto-ja-vaalit

Tutustu edustajiston toimintaan: www.op.fi/henkiloasiakkaat/omistaja-asiakas-ja-edut/sina-osuuspankin-omistaja-asiakkaana/edustajiston-toiminta-osuuspankissa