Rakkaus taiteeseen, valmiiksi valittu sohva ja vaatimus, ettei sisustuksessa saa olla mustaa. Nämä kolme konkreettista asiaa olivat lähtökohtana, kun Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja Leena Lundell alkoi suunnitella Pyörre-talon sisustusta.

Ensimmäiseksi Lundell vieraili rakennuttajien Timo Rannan ja Jukka Turusen nykyisessä kodissa.

– Pohdimme yhdessä, mitä uudessa kodissa tapahtuu, mitä haluamme arkeen. Esteettömyys, estetiikka ja ekologisuus nousivat keskeisiksi asioiksi. Samalla kysyin, mitä he haluavat mukaan Pyörre-taloon. Siitä lähdimme pureksimaan sitä, minne mikin huonekalu menee.

Rannan ja Turusen rakennuttaman talon pyöreä muoto ei tuottanut Lundellille hankaluuksia.

– Enemminkin koen, että pyöreä muoto toi mahdollisuuksia. Ei ollut nurkkia esteenä, vaan sisustuksen kanssa saattoi olla vapaa. Väljyyttä ja vapautta tuo myös se, että kaikki talon väliovet ovat väliseinän sisään liukuvia Liune-ovia, joten ovien kääntösuuntia ei tarvinnut miettiä. Kaikki tila on avointa.

Eteinen

Kun Pyörre-taloon astuu sisälle, avautuu näkymä suoraan kaarevaan galleriakäytävään. Sen lattiassa on Elämän kultainen virta -niminen lattiataideteos.

Käytävän alussa olevan wc:n ovessa on lämpöä tuottavaa nanohiiliteknologiaa sisältävät mustat, koristeelliset paneelit. Ne johtavat sähköä, jotka tuottavat matalan lämpötilan mukavuuslämpöä. Lundell kuvaa bioälyoven paneeleita tulevaisuuden lämpöpattereiksi.

Jos ulko-ovelta ei kävelekään galleriakäytävään, vaan katsoo vasemmalle, näkee keittiöön johtavan kaarevan käytävän. Käytävän kaapistoissa sekä wc:ssä on yksi talon keskeisimmistä väreistä, mustekynän sävy.

Keittiön kaareva käytävä kuvattuna kohti ulko-ovea.

–  Koska mustaa ei saanut käyttää, sisustuksessa piti ottaa käyttöön muut mustekynät käyttöön. Valkoisen lattian piti olla ensin saunan porstuassa kauhtuneen anorakin sininen, mutta sävy hieman kirkastui ja nousi kaapistoon, Lundell kertoo.

WC:ssä näkyvät talon sinisen värin lisäksi messinki.

–  Lattia on tehty käsin, jolloin sen pinta on elävä, oma taideteoksensa. Lattia on kauttaaltaan samaa materiaalia makuuhuonetta ja vaatehuonetta lukuunottamatta.

Makuuhuone

Galleriakäytävän varrella on makuuhuone. Yhdessä makuuhuoneen seinistä on Johanna Oraksen kanssa valittu taidetapetti, muuten sisustus toistaa taloon valittua valkoista sävyä. Sävy on Lohjanjärven simpukan valkoinen, sama sävy on myös julkisivussa.

Kylpyhuone ja sauna

Galleriakäytävää pitkin pääsee kylpyhuoneeseen. Käytävän katkaiseva kylpyhuoneen ovi on lasinen taideliukuovi. Sen takana ovat kylpyamme, suihkutilat ja toinen wc-tila. Käytävä päättyy saunaan.

 

– Saunan kaikki puut ovat kaarevia. Se on Colosseum-sauna, Lundell sanoo.

Sisäpiha ja katettu terassi

Saunasta on pääsy terassille ja talon sisäpihalle, jossa on ympyrän muotoinen atrium. Pihan keskellä on omenapuu.

Sisäpihalla on paikka aamiaiselle. Sisäpihan kuusilaudoitus on saanut vaikutteita Oodi-kirjastoista.

 

Keittiö ja oleskelutila

Sisäpihan kaarevaa reunaa voi kävellä keittiöön.

Keittiön seinässä on kaapistojen sijaan Johanna Oraksen taidetapetti ”Viimeinen ehtoollinen”.  Se on näyttävä elementti, joka on Lundellin mukaan mahdollista toteuttaa kodissa kuin kodissa. 

– Tapetointi on helppoa. Vuota on normaalia isompi ja tukevaa, joka on helppo asentaa.

 Rannan ja Turusen valitsema sohva sekä pitkä ruokapöytä ottivat hallitsevan aseman ruokatilasta. Tilassa leikkii talon ulkopuolelta sekä sisäpihalta siivilöityvä valo.

Oleskelutilassa on iso ja syvä ikkuna, josta on näkymä järvelle. Ikkuna on yksi Lundellin lempipaikoista talossa.

– Se on paikka, jossa voi levätä ja rauhoittua.

Työhuone

Oleskelutila päättyy väliseinään, jonka takana on työhuone. Sen seinään on valittu tapetti, jossa kimaltaa messinki, kuten talon monissa yksityiskohdissa.

 

Työhuone johdattaa terassille, ja ympyrä sulkeutuu.

Lundell on syystäkin tyytyväinen kokonaisuuteen.

– Sisutuksen kultainen ydin oli, että asukkaat ovat rakastuneet taiteeseen. Oli helppoa lähteä työhön taide edellä.

Koko talo onkin kuin taideteos.

Innostuitko rakentamaan tai remontoimaan? Voit hakea rakennuslainaa ja remonttilainaa verkossa.

Lohjan asuntomessut järjestetään 9.7.–8.8.2021. OP ja OP Koti ovat asuntomessujen yhteistyökumppaneita.

Lue myös:

Pyöreä talo on täynnä terästä ja taidetta

Kokolattiamatto on taas ihana! Nämä viisi trendiä nousevat esiin asuntomessuilla