Ennen kuin yhtäkään teräsrunkoelementtiä oli asennettu paikoilleen, tontin keskelle kaivettiin iso kuoppa. Siihen Timo Ranta ja Jukka Turunen istuttivat kaksikymmentä vuotta vanhan omenapuun. Se oli kotoisin Lohjalta, tietenkin, omenapitäjässä kun ollaan.

Omenapuuta ympäröi pyöreä sisäpiha, atrium, jolle aurinko paistaa eri kulmista eri vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Tämä luonnonilmiö kiinnostaa erityisesti talon kahta asukasta, jotka vaihtavat paikkaa auringon kierron mukaan.

Aurinkokylpyjä ottavat talon ”italiaanot”, italianvinttikoirat Aino, 14, ja Helmi, 3,5.

Heidän viihtyvyytensä on otettu talon suunnittelussa huomioon monin tavoin.

– Ikkunat on vedetty  alas asti, jotta Aino ja Helmi näkevät hyvin ulos. He tykkäävät seurata pihan tapahtumia. Tämä on meidän kaikkien koti, Jukka kertoo.

Talosta on tehty esteetön, jotta se palvelisi mahdollisimman hyvin paitsi eläkeiän kynnyksellä olevia omistajiaan, myös heidän lemmikkejään. Koirien tuli päästä helposti ulkoilemaan talon sisäpihalle.

Timo, 64, ja Jukka, 63, rakennuttivat kodin ”loppusijoituspaikakseen”. Heillä ei ole aikomusta lähteä enää minnekään pyöreästä talosta. Talo voi sen sijaan vaihtaa paikkaa, jos se halutaan joskus siirtää muualle. Sitä ei ole kaivettu maahan, vaan se ikään kuin leijuu ilmassa. Tosiasiassa se seisoo jykevästi ohuiden teräsputkien varassa, jotka ulottuvat puolentoista metrin syvyyteen.

– Äiti maata ei ole tarvinnut arpeuttaa rakentamisessa, Jukka kuvaa.

Pyörre on monin mittarein mitattuna ainutlaatuinen, aivan kuten omistajansakin, jotka tulivat lohjalaisille ja lukuisille ulkopaikkakuntalaisille tutuiksi Lohjan keskustassa sijaitsevan Café Laurin pitäjinä. Kahvilan he myivät vuosi sitten, mutta moni kahvilaan liittyvä asia on jäänyt kiinteäksi osaksi elämää: taide, musiikki, konsertit, ystävät, hyvä ruoka. Niille pariskunta haluaa raivata tilaa ja aikaa Pyörteessä.

 

Jukka Turunen ja Timo Ranta rakentavat teräsrunkoisen pyöreän talon Hiidensalmen asuntomessualueelle Lohjalle. Budjetti on pitänyt koko rakennusprojektin ajan.

Vähähiilisen kiertotalouden mallitalo

Pyörre on mukana ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen pilotissa. Se on siten aikaansa edellä, sillä se vastaa ympäristöministeriön vuonna 2025 voimaan tulevaa hiilijalan- ja hiilikädenjälkeä koskevaa määräystä. Materiaalivalinnoissa on pyritty selvittämään kierrätettyjen raaka-aineiden osuudet ja sekin, mihin eri materiaalit päätyvät, jos talo puretaan. 

Pyöreä muoto tuli puheeksi, kun kahvilan asiakas Leena Lundell piipahti kahville. Lundell on paikallisen Aulis Lundell Oy:n toimitusjohtaja. Hän vahvisti, että pyöreä muoto saadaan onnistumaan teräksen avulla. 

Teräsrunkoinen Pyörre on aikaansa edellä sikälikin, että siitä voi sanoa, mitä se on syönyt. Kaikki rakentamisessa käytetyt materiaalit on dokumentoitu tuoteselosteeksi. Tämä kiertotalouden mallitalo tietää toisin sanoen alkuperänsä.  

– Teräsrunkoon on sulatettu neljä autoakin, Timo havainnollistaa.

Talosta löytyy lukuisia innovatiivisia energiaratkaisuja, muun muassa bioälyovi, joka hyödyntää futuristiselta kuulostavaa nanohiiliteknologiaa. Se tuottaa lämpöä taloon.  

Yksikerroksinen, parisataa asuinneliötä kattava talo lämpiää sähköllä. Ilma-vesilämpöpumppu ja vesikiertoinen lattialämmitys takaavat edullisen lämmön ja paikan parhaassa A-energialuokassa.

– Maalämpö ei tullut kysymykseen, koska maassa risteilee kaivoskäytäviä, Timo selventää.

Lohjaa tuntemattomille kerrottakoon, että seutu on niittänyt aikoinaan kuuluisuutta kalkkikaivoksillaan. 

 

Esteettisyys luo viihtyisyyttä

Korona-aika osoitti, miten iso merkitys kodin viihtyisyydellä on omalle hyvinvoinnille. Jukka ja Timo panostavat uudessa kodissaan kauneuteen, joka avautuu silmien eteen jo ulko-ovelta.

– Lattiaan tulee maalaus kuvataiteilija Johanna Orakselta. Johannan töitä on muuallakin, keittiön seinässä ja saunaan vievässä lasiovessa. Keittiön kaapeista tulee mustekynän siniset, Jukka luettelee.

Talon sydän sykkii olohuoneen keskellä, jonne sijoitetaan iso ruokapöytä. Sen läheisyyteen tulee ässän muotoinen kiemurteleva löhöilysohva, jolle voi heittäytyä iso joukko vieraita.

Sellaisena Timo ja Jukka tulevan kotinsa näkevät: paikkana, joka kokoaa yhteen sukulaiset ja ystävät, rakkaat ihmiset. Ehkä he voivat jatkaa kahvila-ajoista tuttuja perinteitä ja järjestää kotikonsertteja tai muita taidetapahtumia. Pyörteen akustiikka on jo saanut kiitosta. 

Tulijat voivat tulla sähköautolla, sillä talosta löytyy kaksi latauspistettä sähköautoille, yksi omalle autolle ja yksi vieraille.

– Ensin ajattelimme rakentaa pihalle pyöreän autotallin, mutta muutimme suunnitelmia ja integroimme taloon autohuoneen. Eihän sähköautosta leviä bensan katkua, vaan se on hyvin siisti, Jukka vitsailee.

Timo ja Jukka pistäytyvät nykyisestä Lohjan-kodistaan rakennustyömaalla joka päivä. Jukka on osa-aikaeläkkeellä, ja Timo työskentelee Lohjan kaupungin leivissä. Keväällä käynnistyvät pihatyöt. Nekin ovat edistykselliset, sillä pihalle rakennetaan hiilinieluja kasvien, biohiilen ja kierrätetyn betonimurskan keinoin.

Pihatöitä on hauska käydä seuraamassa ja osallistua niihin itsekin. Ehkä he saavat houkuteltua mukaan myös kylmänaran Ainon. Elokuussa asuntomessujen jälkeen on vihdoin muuton aika.

– Hassua ajatella, että talossa voi vierailla messujen aikaan jopa 100 000 vierasta, Jukka pohtii.

– Se ei tule meille yllätyksenä. Se, joka leikkiin lähtee…, jatkaa Timo.

Se leikin kestäköön.

Lohjan asuntomessut järjestetään 9.7.–8.8.2021. OP ja OP Koti ovat asuntomessujen yhteistyökumppaneita.