Asiantuntijan mukaan maalarin ei kannata tinkiä työvälineistä, koska ainoastaan laadukkaat välineet takaavat toivotun ja onnistuneen lopputuloksen. Kun puhutaan omakotitalon ulkoseinän tai kodin sisäpintojen maalauksesta,  laadukkaat maalaustarvikkeet saa 20–50 eurolla. Kun maalit lasketaan mukaan, puhutaan sadoista euroista.

Tarpeellisimmat maalaamisessa tarvittavat välineet ovat pensseli, tela, jatkovarsi, henkilösuojaimet ja suojamuovit.

– Usein kuulen asiakkaan sanovan, että kun on otettu laadukkaat maalit, niin ostetaan vähän halvemmat pensselit. Tämä on tyypillinen virhe, mikä voi johtaa heikkoon lopputulokseen, kertoo kauppias Jonas Hällfors Loviisan Värisilmästä.

Hänen mukaansa rakennuksen ulkoseinän tai terassin maalaamisessa pohjatyöt ovat olennainen asia. Ennen maalaamista pinta tulee pestä huolellisesti ja sen jälkeen vielä harjata heikosti kiinni oleva vanha maali pois.

– Huolellinen pesu puhdistaa ja tappaa levä- ja homekasvustot. Pesun jälkeen seinä kannattaa harjata hiomasienellä tai teräsharjalla riippuen seinän kunnosta. Jos talo on vanha ja huoltoväli venähtänyt, tarvitaan perusteellisempaa pohjatyötä.

Maaliruisku nopeuttaa isoa urakkaa

Rakennuksen maali määräytyy rakennusmateriaalin mukaan, jotta lopputuloksesta tulee toivotunlainen. Kiviseinän maali on koostumukseltaan erilaista kuin puu- tai hirsiseinän maali. Lisäksi maalin valintaan vaikuttaa se, onko rakennus vanha vai uusi.

– Maalin valintaan vaikuttaa sekin, onko rakennukseen käytetty sahattua tai höylättyä puuta, sanoo Hällfors.

Maaleissa on paljon eri koostumuksia: on kuultavaa ja peittävää, vesiohenteista ja öljypohjaista. Hällforsin mukaan nykyisin käytetään yhä enemmän ympäristöystävällisiä vesiohenteisia maaleja, jotka on myös helppo puhdistaa iholta ja vaatteista.

– Vesiohenteiset maalit pysyvät kyllä pinnoilla, kun tekee pohjatyön hyvin ja pitää huolen siitä, että maalausolosuhteet ovat kunnossa.

Maaliruiskun saa halvimmillaan noin sadalla eurolla.

Hällforsin mukaan maaliruiskuja voi myös käyttää maalaamisen nopeuttamiseksi etenkin julkisivuissa ja peltikatoissa. Ruiskutettukin pinta kannattaa käsitellä lopuksi telalla tai pensselillä, jotta maali hiertyy kunnolla pintaan kiinni.

– Maaliruiskun kasaamiseen ja pesuun menee aikaa, joten kannattaa miettiä ennen ruiskun hankkimista, nopeuttaako se lopulta työtä.

Maaliruiskun saa halvimmillaan noin sadalla eurolla. Kalleimmat ammattiruiskut maksavat tuhansia euroja. Tarvittaessa niitä voi myös vuokrata konevuokraamoista.

Sisämaalaukseen tela, suojamuovi ja pensseleitä

Myös sisäpintojen maalaaminen alkaa seinän puhdistamisella. Sisäpintojen maalaukseen Hällfors suosittelee hyvää telaa, jossa on jatkovarsi. Lisäksi maalaamiseen tarvitaan lattiasuoja ja maalarinteippiä, jolla voidaan suojata esimerkiksi listoja.

Maalaamiseen on käytettävissä erilaisia suojamuoveja riippuen siitä, mitä halutaan suojata. Hällfors suosittelee sisätilojen maalaajille myös erikokoisia pensseleitä.

– Niillä päästään paikkoihin, joihin maalitelalla ei päästä, esimerkiksi nurkkiin ja pattereiden taakse.

Myös sisämaaleissa löytyy vesiohenteisia maaleja, ja maaleja, jotka eivät aiheuta hajuja.

– Maalit kehittyvät jatkuvasti myös niin, että maalipinta hengittää aiempaa paremmin.

Kysy asiantuntijalta, älä nettikeskustelusta

Ulkopinnoissa suositaan nyt tummia sävyjä, mutta myös perinteiset klassiset sävyt pitävät pintaansa.

– Moni mökin ja uudisrakennuksen ulkoseinän maalaaja haluaa tumman ruskeaa, lähes mustaa, maalia. Sitä voidaan myös yhdistää lämpimien sävyjen sekä erilaisten puuelementtien kanssa.

Kaavoitus rajoittaa maalisävyjen valintaa. Maaseudullakin kannattaa Hällforsin mukaan kääntyä kunnan kaava-asioista vastaavan puoleen ennen julkisivun maalaamista alkuperäisestä poikkeavalla värillä. 

Verkossa on paljon tietoa maalaamisesta. Kaikkiin keskustelupalstoihin ei Hällforsin mukaan kuitenkaan kannata luottaa. Niiden sijaan kannatta kysyä neuvoa esimerkiksi maalien erikoisliikkeistä.