Talotyömailla ja isoissa saneerauskohteissa ikkuna-asennuksia ja kattotöitä tehdään keskellä talvea. Moni omakotiasuja kuitenkin vierastaa tätä vaihtoehtoa: jo pelkkä ajatus katon purkamisesta tai ikkunoiden vaihtamisesta pakkasten keskellä saattaa tuntua mahdottomalta.

Työ hoituu silti nykymateriaaleilla ja -komponenteilla kitkattomasti myös talvella.

– Talvikuukaudet ovat alan yrityksille kesää hiljaisempia, ja kapasiteettia on paremmin tarjolla. Remontin teettäjälle tämä tarkoittaa lyhyempiä toimitus- ja asennusaikoja sekä usein myös edullisempaa hintaa, sanoo Suomen Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen.

Hinta selviää tarjouspyynnöllä

Edellä mainittua täkyä hyödyntävät markkinoinnissaan myös alan yritykset, jotka samalla pyrkivät saamaan kalentereihinsa täytettä hiljaisille talvikuukausille. Suoria alennuksia lupaa verkkosivuillaan vain harva katto- ja ikkunavalmistaja, mutta niitä kannattaa aina kysyä.

– Parhaiten hintaero selviää tarjouksia pyytämällä, Katja Keränen vahvistaa.

Jos omassa naapurustossa on joku muukin vastaavaa remonttia pohtiva, on järkevää miettiä yhteistä tarjousta. Vierekkäiset työkohteet pudottavat usein sekä kuljetusten että asennusten kustannuksia, mikä näkyy myös hinnassa.

– Muutamat omakotiyhdistykset ovat tehneet yhteistarjouksia esimerkiksi putkistokuvauksista ja aurinkoenergiahankkeista. Toteutuneissa kohteissa kokemukset ovat olleet hyviä. Haasteena on tietysti löytää riittävä määrä talouksia, joille remontti on samaan aikaan ajankohtainen, Keränen toteaa.

Keränen muistuttaa, että kriteereissä kannattaa hinnan lisäksi painottaa myös laatuseikkoja.

– Yhdessä palkattu valvoja voi olla hyvä lisä yhteisessä remontissa. Silloin tulee varmistettua myös työn laatu.

Pakkanen on passeli remonttikeli

Hinnan ja mahdollisten aikataulusäästöjen ohella talviremontissa on muitakin etuja. Kuiva pakkaskeli helpottaa ja nopeuttaa työtä sekä vähentää rakennusmateriaalien suojaustarvetta.

– Esimerkiksi kuluvan talven pakkaset ovat olleet paljon parempia remonttikelejä kuin viime kesän ja syksyn sateet, Keränen huomauttaa.

Etuna on myös routa, joka suojaa pihaa purkutöiden ja materiaalien varastoinnin ajan. Samalla on kuitenkin huolehdittava, että pihassa ja talon ympärillä on riittävästi aurattua ja hiekoitettua tilaa turvalliseen työskentelyyn.

– Näistä kaikista kannattaa sopia tarkasti asennusyrityksen kanssa. Silloin vastuut ovat alusta lähtien selkeät, Keränen neuvoo.

Säiden salliessa työ sujuu vauhdilla. Esimerkiksi Ruukki arvioi verkkosivuillaan katon keskimääräiseksi purku- ja asennusajaksi 3-4 päivää. Työmaa käynnistyy vasta sitten, kun kyseiselle ajanjaksolle on ennustettu riittävän suotuisaa säätä. Paleltumistakaan ei tarvitse pelätä, sillä pelkkä vesikatteen vaihto ei juurikaan vaikuta katon lämmöneristykseen.

Ikkunaremonteissakaan työ ei juuri poikkea kesäaikaan tehdystä. Parhaimmillaan uusi ikkuna on paikallaan alle varttitunnissa, jolloin myös lämpöhukka jää pieneksi. Samalla päästään heti kiinni tuleviin energiansäästöihin.

– Tarjouksia pyydettäessä kannattaa silti tarkastaa taloudellisten taustojen lisäksi se, että yrityksen referenssilistalta löytyy myös talvisaikaan tehtyjä kohteita, Keränen painottaa.

Katto- ja ikkunaremontin abc

  • Pyydä tarjouksia sekä kesä- että talvikaudelle. Näin voit verrata hintoja.
  • Selvitä yrityksen taustat www.zeckit.com -palvelusta. Mikä on yrityksen kokoluokka? Onko talous vakaalla pohjalla? Entä vakuutukset, pätevyydet ja referenssit?
  • Varmista (www.ytj.fi), että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Se on edellytys kotitalousvähennykselle.
  • Mitä tarjottu hinta sisältää? Onko kyseessä avaimet käteen -palvelu?
  • Pyydä erittely käytettävistä komponenteista, materiaaleista ja takuusta - myös varsinaiselle asennustyölle.
  • Pyydä selvitys työn kestosta, tekijöistä ja koko projektin kotimaisuusasteesta.
  • Kenellä on kokonaisvastuu? Käytetäänkö alihankkijoita ja tehdäänkö urakka kerralla loppuun?
  • Selvitä laskutus- ja maksuaikataulu sekä käytännöt lisätöiden kohdalla.

Lähde: Suomen Omakotiliitto ry

Löydä apua remontointiin OP Kodin palveluhausta!