Kuten joku viisas on joskus veistellyt – joulu on vain kerran vuodessa, ja se aika on jälleen täällä. Olemme vain muutaman viikon päässä siitä, kun juhlapöydän pitää notkua tarjoiluista, ja samaisessa pöydässä naureskellaan hermostuneesti sukulaisten diskuteeraukselle samalla, kun roteva eläkeläismies punanutussaan rymistelee katolla Joulumuorinsa varoitteluista ja työturvallisuudesta viis veisaten.

Onneksi joulu on vain kerran vuodessa, kuten joku viisas on joskus veistellyt. Väistämätöntä kuitenkin on, että reilun kuukauden kuluttua joulu on jälleen täällä.

Tällä kertaa OP:n säästöhaasteessa nykäistään tonttulakki pois silmiltä ja tarkastellaan jouluhumppaa uudesta näkövinkkelistä. Joulu on mainio juhla, mutta se saattaa helposti tarkoittaa ennalta-arvaamatonta rahanmenoa, mikä täydellisyydentavoitteluun yhdistettynä lietsoo joulustressin tappiin. Huoli pois! Vielä ehdit mainiosti valmistella joulusi siten, ettet pode raha-ahdistusta ja pidät suorituspaineet loitolla.

Valmistaudutaan jouluun, oletko valmis?

Tehtävä 1: Tee mielikuvaharjoitus: Pysähdy miettimään, mikä sinulle on aidosti tärkeintä joulussa?

Mitkä ovat viisi tärkeintä asiaa, jotka sykähdyttävät sydäntäsi jouluisin? Joulusta on muodostunut kulutuskeskeinen juhla, mutta sydäntä lämmittävä joulutunnelma ei vaadi yltäkylläisyyksiä. Jos mietit sinulle merkityksellisimpiä asioita joulussa, kuinka moneen niihin todella liittyy raha?

Kirjoita ylös sinulle viisi tärkeintä asiaa, jotka luovat sinulle joulutunnelman. Laita kyseinen lista kodissasi näkyvälle paikalle, ja se toimii sinulle ohjenuorana tuleville viikoille. Joulun taika on usein jotain aivan muuta kuin kalliita lahjoja ja ruokakauppojen kulinaristisimpia tarjoiluja.

Tehtävä 2: Laadi joulubudjetti

Ota kynä ja paperi tai taulukkolaskentaohjelma ja kirjaa ylös, kuinka paljon voit käyttää jouluna:

  • Ruokaan
  • Kodin koristeluun
  • Lahjoihin

Millaisen summan sait? Pysähdy arvioimaan, mitä kyseisellä rahasummalla saa. Kenties budjetti kaipaa tasapainottamista tai voisit käyttää hieman enemmän rahaa ruokakuluihin? Ovatko lahjat oikeastaan tarpeellisia tänä vuonna?

Jos sinulla on ollut tapana käyttää jouluisin liikaa rahaa, pystyt vallan mainiosti katkaisemaan trendin tänä vuonna. Mieti seuraavia seikkoja:

  • Mikä on ollut jouluisin suurin kulueräsi?
  • Ostatko jouluisin joitakin tarjoiluja aivan liikaa?
  • Mitkä ovat sinulle joulupöydän tärkeimmät tarjoilut – voisiko jotakin karsia?
  • Voisitko lahjan ostamisen sijaan antaa lahjaksi jotain itse tehtyä?
  • Olisiko joulujärjestelyiden kustannusten jakaminen paikallaan?
  • Mikäli haluatte laittaa lahjoja, olisiko paikallaan sopia yhdessä lahjabudjetti?

Palaa joulubudjetin äärelle mietittyäsi yllä olevia kysymyksiä hetken tai jopa yön yli. Tarkentuuko budjettisi jollakin tavalla?

Seuraa jouluostoksiin kuluvia rahasummia aktiivisesti ja kirjaa ne itsellesi ylös. Älä anna joulubudjetin ylittyä – muista, että määrittämäsi kulukatto auttaa sinua myös pysymään säästösuunnitelmassasi.

Ota säästöhaaste-joulukalenterin avulla loppukiri säästöunelmiesi toteuttamiseen

Eikö säästöhaaste ole sujunut aivan toivomallasi tavalla? Kenties haluat säästää vielä asettamaasi tavoitetasoa enemmän? Oli säästötilanteesi mikä vain, voit lähteä mukaan säästöhaaste-joulukalenteriin!

Aloita valitsemalla sinulle sopiva summa, jonka voit pistää säästöön jokaisena joulukalenterin päivänä. Luukun numero toimii säästösumman kertoimena, eli esimerkiksi euron säästösummalla laitat ensimmäisenä päivänä säästöön euron, toisena kaksi, kolmantena kolme ja niin edelleen.

Jos pystyt säästämään euron, ehdit säästämään jouluaattoon mennessä peräti 300 euroa. Myös 10 sentin säästösummalla kerrytät itsellesi 30 euron säästöt. Säästäminen alkaa tipuaskelin, mutta muuttuu varsinaisiksi harppauksiksi joulun lähestyessä.

Tsemppiä säästämiseen ja ensi kertaan!

Kuulet meistä jälleen parin viikon kuluttua. Joulukuun alussa katsomme hieman, miten säästöhaaste on edennyt ja oletko pääsemässä tavoitteisiisi. 

Katso edellisten viikkojen säästöhaasteen ohjeet tästä.