Piia Pajunen, 30, on viime aikoina haaveillut uudesta kodista. Valmentajana ja hyvinvointivaikuttajana työskentelevä Pajunen asuu tällä hetkellä puolisonsa ja seitsenkuisen vauvansa kanssa Tampereella noin 90-neliöisessä asunnossa, mutta perhe haluaisi hieman viilata kodin sijaintia ja varustelua. Hiljattain Pajunen kuuli, että pariskunnan havittelema unelmien uudiskohde meni sivu suun, mutta aktiivinen etsintä jatkuu.

Haavetta ei tarvitse ainakaan jarrutella Pajusen tekemien sijoitusten ansiosta.

– Kävin pitkästä aikaa kurkkaamassa, kuinka paljon voisin realisoida sijoituksiani. Ne ovat pian tuottaneet summan, jonka voisi käyttää seuraavan asunnon käsirahaan, Pajunen iloitsee.

Uusi koti on yksi konkreettinen kohde, jota varten Pajunen on tehnyt sijoituksia. Muut haaveet ovat vielä konkretisoitumatta.

– Tykkään haaveilla ja unelmoida. Ajattelen, että sijoittaminen tarjoaa minulle ylipäätään mahdollisuuksia ja joustoa elämään sekä lähitulevaisuudessa että myöhemmin. Ehkä voin sijoittamisen myötä eläköityä hieman aikaisemmin, viettää jossain vaiheessa sapattivuoden tai tehdä vaikkapa keittiöremontin.

Tuli ajankohtaiseksi yrittäjyyden myötä

Piia Pajunen aloitti sijoittamisen ryhtyessään yrittäjäksi nelisen vuotta sitten. Pajunen oli aiemmin siirtänyt kuukausittain rahaa säästötilille, mutta yrittäjyyden myötä ja tulojen muuttuessa vaihteleviksi tuli tarve saada rahat tuottamaan.

– En halunnut enää pitää rahoja säästötilillä, koska siellä raha menettää arvoaan. Sijoittaessa taas arvo voi nousta.

Pajunen kiinnostui sijoittamisesta puolisonsa kautta. Puoliso on sijoittanut aktiivisesti rahastoihin ja osakkeisiin jo vuosia ja perehtynyt sijoitusmaailmaan, joten Pajunen päätti seurata perässä.

– Katsoimme yhdessä puolisoni kanssa sopivia sijoitusrahastoja. Halusin rahastoja, joissa on matalat kulut sekä maltillinen riski ja tuotto-odotus.

Pajunen valitsi sijoituskohteeksi muutaman matalakuluisen rahaston sekä ETF- eli indeksiosuusrahaston. ETF-rahastot sijoittavat varansa automaattisesti eri osakkeisiin seuraamansa indeksin mukaisesti, ja sijoituskohteita voi valita esimerkiksi eri maantieteellisille markkinoille.

– Strategiani on hajauttaa sijoituksia ajallisesti ja maantieteellisesti, eli sijoitan tasasumman joka kuukausi rahastoihin, jotka sijoittavat varojaan tasaisesti eri puolille maailmaa, ei vain yhdelle markkina-alueelle.

Seuraile sijoituksia hieman, mutta älä panikoi

Alkuun Pajunen kävi kurkkimassa sijoitustensa kehitystä säännöllisesti verkkopalvelussa.

– Mielenkiinnon ja ymmärryksen lisäämisen vuoksi oli kiva seurailla, mitä rahoille tapahtui. Huomasin konkreettisesti, että välillä salkun arvo laski ja välillä se nousi, Pajunen kertoo.

Jos on rahan käyttäjänä taipuvainen stressaamaan ja hätäilemään, Piia Pajunen suosittelee kuitenkin jokaista pysymään omassa sijoitussuunnitelmassaan.

– Liian tiheästi sijoituksiaan ei kannata kytätä. Moni alkaa helposti panikoida, jos ja kun salkun arvo heiluu. Se on enemmän kuin normaalia ja kuuluu asiaan. Kun sijoittaa matalalla riskillä ja pitkällä tähtäimellä, ennen pitkää sijoitusten arvo todennäköisesti nousee, Pajunen sanoo.

Alkuinnostuksen jälkeen myös Pajunen itse jätti sijoitukset rullaamaan omalla painollaan.

– Olen sijoittajana turvallisuushakuinen, enkä tykkää rahaan liittyvästä jännityksestä. Olen jo tottunut, että rahat menevät tililtä sijoituksiin automaattisesti kuukausittain ja pysyn omassa sijoitussuunnitelmassani.

Äkkitietä rikastumiseen ei ole

Puoliso sparrannut Pajusta sijoittamisessa. Puolison sijoitusmokista on myös voinut ottaa opiksi.

– Puolisoni laittoi sijoitusuransa alkupuolella pieniä summia yksittäisiin osakkeisiin, esimerkiksi kaivosyhtiöön, joka meni myöhemmin konkurssiin. Hän huomasi, että sijoituksia kannattaa ennemmin hajauttaa, koska silloin riskit pienenevät, mutta tuotto-odotus pysyy lähes samana. Pikavoittoja tavoittelevat usein ihmiset, jotka eivät ymmärrä, että äkkitietä rikastumiseen ei ole, Pajunen pohtii.

Säästämisen perusteet ovat takaraivossa

Piia Pajusen on yllättänyt se, kuinka helppoa sijoittaminen lopulta olikaan.

– Olin luullut, että sijoittaminen on hankalaa ja vaikeaa. Toki alkuun piti hieman perehtyä termeihin ja pohtia itselle sopivaa strategiaa, mutta kun se oli kerran tehty, asia lähti rullaamaan kuin itsestään. Aloituksen jälkeen ei oikeastaan tarvitse käyttää henkisiä tai ajallisia resursseja asian miettimiseen.

Pajunen aikoo jatkaa omaa rauhallista sijoitustyyliään vielä pitkään. Säästämisen ja pitkäjänteisyyden perusteet tulevat takaraivosta.

– Olen tietyllä tavalla aika nuuka, en syty materiasta. Myös vanhemmiltani olen oppinut, että kun säästää rahaa ja elää sen mukaan, mihin on varaa, ei tarvitse jäädä mistään paitsi. 

Tutustu seuraavaksi:

Kiinnostuitko rahastosäästämisestä? Tutustu rahastovaihtoehtoihin!

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.

Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Annettuja tietoja ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi antaa tarjous rahoitusvälineen ostamisesta tai myymisestä.