Nuorempana Juuso Karikuusi, 27, vannoi, ettei ikinä ala yrittäjäksi, ei koskaan muuta Helsinkiin eikä varmasti ala sijoittaa.

Toisin kävi. Nyt Herbalistina tunnettu tubettaja elättää itsensä ja työllistää muita omassa yrityksessään. Aiempi kotikaupunki Kouvola on vaihtunut aikaa sitten Helsinkiin ja sittemmin Espooseen, jossa Karikuusi asuu omistusasunnossa. Ja – hän on erittäin innostunut sijoittamisesta.

Karikuusi on sijoittanut erilaisiin rahastoihin reilun vuoden päivät. Tubettaja on suorastaan hurahtanut aiheeseen: hän tarkkailee sijoitustensa arvoa lähes päivittäin ja seuraa erilaisia sijoittamiseen liittyviä sivustoja aktiivisesti.

– Sijoittaminen on sairaan mielenkiintoista! Olen itse videopelaaja, ja sijoittaminen on pelin kaltainen juttu. Molemmissa pitää miettiä, millaisen määrän resursseja omistat ja miten ne käyttäisit mahdollisimman tehokkaasti, Karikuusi vertaa.

– Kun itsekin olen tehnyt rahan eteen töitä, miksi en laittaisi rahat tekemään töitä. Sijoitan tulevaisuuden turvan varalle, ja sijoitushorisonttini on ainakin 20, ellei 30 vuotta. Yrittäjänä tulen aika pitkälti tekemään itse oman eläkkeeni, joten on fiksua laittaa rahaa sivuun jo nyt.

Varsinkin viime vuosi opetti, että hädän hetkellä ajallisen hajauttamisen periaate toimii hyvin.

Aloittaminen tuntui isolta kynnykseltä

Aikaisempi epäilevä suhtautuminen sijoittamiseen johtui lapsuuden kokemuksista.

– 1990-luvulla lähisukulaiseni otti ison lainan, ryhtyi yrittäjäksi ja teki lopulta konkurssin. Jäi sellainen ajatus, että joku kuitenkin huijaa, jos yrityksiin sijoittamisen maailmasta ei ymmärrä. Ehkä siksi itsellä sijoittamisen aloittaminen tuntui isolta kynnykseltä, Karikuusi pohtii.

Jo ennen sijoittamisen aloitusta Karikuusi oli tottunut laittamaan kuukausittain rahaa säästöön asp-tilille. Kun oman asunnon käsiraha oli maksettu, oli aika pohtia rahoille muuta kohdetta.

– Loppuvuonna 2019 otin elämässäni kerralla monta asiaa haltuun: laitoin yrityksen paperiasiat kuntoon, otatin viisaudenhampaan pois ja aloitin rahastosijoittamisen, Karikuusi kertoo virnistäen.

Rahastosijoittaminen on hyvä tapa aloittaa sijoittaminen

Sijoituskohteeksi valikoituivat OP:n rahastot. Se oli loogista, sillä Juuso Karikuusi oli ollut OP:n asiakas jo pitkään.

– Rahastosijoittaminen on hyvä ja vaivaton tapa aloittaa sijoitushommat. Minulle on tärkeää, että talousasioihin ei tarvitse käyttää liikaa aikaa, vaan että ne pyörivät helposti.

– OP:lla aloittaminen oli tehty helpoksi, ja sijoitusten hallinnointikuluja ja muita asioita oli helppo ymmärtää ja seurata. Rahastoista huolehtivat ammattilaiset, joiden tehtävä on seurata rahaston arvon muutoksia. Sijoituksista kertyy osuuspankin omistaja-asiakkaille myös OP-bonuksia.

Rakkaus Japaniin näkyy kohteissa

Karikuusi laittaa kuukausittain tietyn summan muutamaan eri indeksirahastoon, joista yksi on valikoitunut henkilökohtaisen kiinnostuksen perusteella.

– Olen ollut kolmesti Japanissa ja rakastan maata, joten oli luontevaa alkaa sijoittaa Aasian markkinoille sijoittavaan rahastoon. Toinen indeksirahasto, johon laitan rahaa, tekee sijoituksia Suomeen.

Karikuusen valitsemia rahastoja kuvaillaan korkean riskin rahastoiksi, joissa tuotto-odotus on korkea, mutta myös osakemarkkinoiden riskit ovat läsnä.

Sijoittamalla säännöllisesti eli hajauttamalla sijoituksia ajallisesti ja ottamalla pitkän aikavälin tavoitteita Karikuusi on kuitenkin pienentänyt riskiä.

– Varsinkin viime vuosi opetti, että hädän hetkellä ajallisen hajauttamisen periaate toimii hyvin.

Ajallinen hajauttaminen toimii

Korona-aika onkin ollut Karikuuselle paras käytännön sijoituskoulu.

Virus laittoi maailmantalouden polvilleen vain pari kuukautta sen jälkeen, kun Karikuusi oli vihdoin alkanut laittaa rahaa sijoituksiin. Myös Karikuusen työkeikkoja peruuntui, joten hänelle oli aikaa perehtyä rahastojen maailmaan.

Aluksi iski paniikki.

– Varsinkin Aasian suunnalle sijoittavat rahastot lähtivät jyrkkään laskuun, mikä oli pelottavaa. Tarkkailin joka päivä, mihin suuntaan rahastojen arvo oli mennyt, vaikka oikeasti arvoa kannattaisi seurata korkeintaan kuukausitasolla, rahastosta ja omasta sijoitussuunnitelmasta toki riiippuen.

Karikuusi ei onnekseen tehnyt äkkiliikkeitä. Muutaman kuukauden kuluessa hän oppi, että ajallinen hajauttaminen toimii.

– Se tunne vain vahvistui, että kun sijoittamista jatkaa pitkäjänteisesti joka kuukausi, jossain vaiheessa kurssit lähtivät taas nousuun. Rahastojeni arvo on taas noussut ja nousee koko ajan, kun koronan horjuttama talous on elpymässä.

Uutisten lukeminen on opettanut sijoitusmaailmasta

Koronavuonna Karikuusi kiinnostui myös osakesijoittamisesta, ja teki muutamia ostoksia opettelumielessä, kun kurssit olivat alhaalla.

– Tein paljon amatöörivirheitä, eli ostin osakkeita aamulla, kun pörssi aukesi, ja kun osakkeen arvo lähti päivän mittaan laskuun, äkkiä myinkin. Jonkin verran on tullut sekoiltua, mutta on ollut tilaa mokailla, koska hinnat olivat alhaalla ja sijoitin osakkeisiin vain joitakin satasia.

Sijoitusvinkkejä hän on lueskellut pitkin matkaa erityisesti OP-mobiilin Sijoitukset-osion uutisista.

Uutisten lukeminen on opettanut paljon sijoittamisen maailmasta.

– Samalla sovelluksesta pystyy seuraamaan omien sijoitusten etenemistä, mikä on tosi mielenkiintoista. Varsinkin jos on niin pihi kuin minä ja kuitenkin sijoittaa osakkeisiin, on tärkeää olla kiinnostunut aiheesta edes jonkin verran.

Miksi en aloittanut aikaisemmin?

Juuso Karikuusi sanoo olevansa niin tuore sijoittaja, että häneltä ei kannata kysellä sijoitusvinkkejä. Sijoitukset ovat silti jo nyt hyvällä voitolla. Ainoa asia, joka häntä harmittaa on, ettei tajunnut aloittaa aikaisemmin.

– Muistan itsekin sen ajan, kun olin puhelinmyyjänä eikä minulla ollut yhtään ylimääräistä rahaa. Mutta alkuun pääsemiseen ei tarvita paljoa, jo 15–20 euroa kuussa riittää. Summaa voi nostaa jossain vaiheessa, jos elintaso nousee.

Yksinhuoltajaäidin ja useamman sisaruksen kanssa kasvanut tubettaja ei saanut kotoa sijoitusneuvoja. Raha oli tiukassa. Kotitöitä tekemällä sai ansaita marmorikuulia, ja vasta kun marmorikuulia oli kasassa tietty määrä, sai ostaa jotain haluamaansa. Pelikone oli sen verran kallis, että se saatiin kotiin vasta pitkällisen säästämisen jälkeen.

Oppi oli, että talouden hallinnassa sinnikkyys ja yritteliäisyys kannattaa.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Lue lisää erilaisista rahastovaihtoehdoista!

Kiinnostuitko osakesijoittamisesta? Alkuun pääset avaamalla arvo-osuustilin, joka on osuuspankin omistaja-asiakkaille maksuton.

OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. OP-mobiilin tarjoaa osuuspankki.

Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Myös odotettu tuotto voi jäädä saamatta. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Annettuja tietoja ei ole tarkoitettu sijoitusneuvoksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi antaa tarjous rahoitusvälineen ostamisesta tai myymisestä.