1) Reagoi taloudessasi tapahtuviin muutoksiin nopeasti

Ensimmäinen tehtävä on käydä huolellisesti läpi oman talouden tulot ja menot muuttuneessa tilanteessa. Etenkin menot kannattaa käydä tarkasti läpi ja pohtia löytyisikö niistä karsittavaa. OP-mobiilin Talouden tasapaino -työkalu helpottaa oman talouden tilanteen arviointia.

Jos tulosi koronatilanteen vuoksi heikkenevät tilapäisesti, voit hakea joustoa esimerkiksi korottamalla luottokortin luottorajaa tai hakemalla lyhennysvapaata asuntolainaan.

2) Asuntolainan lyhennysvapaa auttaa tarvittaessa

Asuntolainan lyhennysvapaata kannattaa harkita ja hakea siinä vaiheessa, kun tiedät, että koronavirus tulee aiheuttamaan tuloihisi sellaisen loven, ettet enää pysty maksamaan asuntolainan lyhennystä ilman, että se oleellisesti vaikuttaa kykyysi hoitaa muita maksuja ja elämän perusmenoja. Jos koronakriisillä ei kuitenkaan ole vaikutusta talouteesi, ei tässä hetkessä ole tarvetta hakea lyhennysvapaata.

3) Älä tilkitse talouttasi pikavipein

Talouden tilkitsemiseen ei kannata ottaa lyhyttä kallista lainaa, etenkään kallista pikavippiä. Ennemmin kannattaa keskustella oman pankin kanssa talouden tilanteesta ja mahdollisuudesta edullisempaan kulutusluottoon, jotta maksujen kanssa ei myöhemmin joudu pulaan. Kannattaa myös miettiä onko tällaisessa tilanteessa järkevää tehdä isoja uusia investointeja, jos työtilanne on epävarmaa.

4) Kartuta säästöjä, jos mahdollista

Jos vielä ei ole aloittanut säästämään puskuria talouden yllättäviä menoja varten, on sen aika viimeistään nyt. Alkuun pääsee ihan pienilläkin summilla, esimerkiksi OP:n Säästölippaan avulla.

Lue myös:

Älä tilkitse talouttasi pikavipeillä – vipeille on vaihtoehtoja

Askarruttaako koronaviruspandemian vaikutukset talouteesi? Olemme keränneet op.fi-sivuille tietopaketin koronavieruspandemian vaikutuksista pankki- ja vakuutuspalveluihin.