Jossain on aina alennusmyynti - jos ei kivijalkakaupassa niin sitten verkkokaupassa. Verkon putiikit houkuttelevat asiakkaita erilaisilla tarjouskoodeilla ja lisäalennuksilla. Ja kotiintoimitus on ilmainen.

Mutta mistä tietää, mitä alennusmyynneistä kannattaa ostaa?

Muotibloggaaja Anna Sofia Luostarisen mielestä mitään vaatetta ei kannata ostaa vain siksi, että sen saa tarjouksesta. Luostarisen Style Plaza -blogissa kerrotaan, miten vähemmän on enemmän ja että laatu korvaa määrän.

– Alennus itsessään ei ole syy ostaa mitään, Luostarinen sanoo.

Vaatekaapin hallinta avainasemassa

Mikä sitten on? Esimerkiksi se, että tarvitset jotain. Luostarinen kehottaa käymään oman vaatekaapin huolella ja kriittisesti läpi ennen kuin lähtee alennusmyynteihin.

– Tyypillinen virhe on ostaa alennusmyynnistä jotain, koska se on juuri nyt trendikästä ja sen saa halvalla. Tai ostaa jotain, jolle ehkä tulevaisuudessa tulee käyttöä, kuten juhlamekko, Luostarinen sanoo.

– Fiksumpaa on ostaa sellaista, mitä vaatekaapista todella puuttuu.

Luostarinen muistelee ostaneensa itse viimeksi alennusmyynnistä laadukkaat kengät. Hän sanoo suosivansa ylipäänsä laatua ja ostavansa alennusmyynnistä merkkejä, joita ei raaski normaalihinnalla ostaa.

– Ajattomia ja laadukkaita vaatteita, Luostarinen sanoo ja suosittelee muutenkin miettimään, kuinka paljon vaatteita ihminen ylipäänsä tarvitsee.

– Pienellä määrällä pärjää itse asiassa paremmin kuin isolla määrällä. Ylimääräisistä vaatteista on myös vaikea päästä eroon.

Onko jossain juuri nyt houkutteleva alennusmyynti? Lue Anna Sofia Luostarisen neuvot, ennen kuin lähdet penkomaan laareja:

  • Käy läpi vaatekaappisi ja kartoita rehellisesti omat tarpeesi. Onko esimerkiksi työpaikkapukeutumisessa aukkoja?
  • Merkki tai kova hinta ei ole aina laadun tae, mutta alennusmyynneistä kannattaa etsiä kalliita laatuvaatteita. Yksi laadukas cashmere-paita voittaa kymmenen akryylipuseroa.
  • Kun näet trendivaatteita tarjouksessa, kysy itseltäsi, miksi ne ovat alessa. Vastaus on, että niitä myydään nyt halvalla, koska ne eivät ole menneet kaupaksi.
  • Tutustu verkkokauppojen tarjouksiin. Verkkokaupassa tulee yleensä tehtyä vähän harkitumpia ostoksia kuin liikkeissä. Halvoissa ketjuliikkeissä tekee muutenkaan harvoin löytöjä
  • Kaupat ovat täynnä ihania juhlavaatteita - mutta ihminen tarvitsee niitä aika harvoin. Vaikka alennusmyynnissä olisi jotain ihanaa, se ei tarkoita sitä, että sen pitää roikkua sinun vaatekaapissasi.

​Äiti, muista myös lapset

Kasvavalle lapselle pitää tehdä hankintoja ympäri vuoden, mutta alennusmyyntejä hyödyntämällä säästää helposti satoja euroja – kunhan suunnittelee vaateostokset hyvin.

Joulun jälkeisestä alennusmyynnistä kannattaa ostaa jo seuraavan syksyn ja talven ulkovaatteet. Laadukas toppahaalari maksaa normaalihintaisena helposti pari sataa euroa, vaikka on käytössä todennäköisesti vain yhden kauden.

Pienen lapsen kasvua voi olla vaikea ennustaa, mutta yleensä riittää, kun ostaa yhtä kokoa suuremman. Eri valmistajilla voi olla hieman erilaiset mitoitukset, joten pelkästään niihin ei kannata luottaa. Siksi kotoa kannattaa ottaa mukaan malliksi vaate, jota lapsi juuri nyt käyttää.

Kesän alennusmyynneistä kannattaa ostaa seuraavalle keväälle takkeja, kuravaatteita ja kumisaappaita. Kesällä myytävät paidat ja pöksyt menevät hyvin esimerkiksi tulevana talvena.

Lastenkin muoti muuttuu nopeasti, joten varsinkin joulun ja kesän alennusmyynneissä kauppiaat haluavat hyllyt tyhjiksi. Alennusprosentit kasvavat sitä mukaa, kun alennusviikot etenevät.

Tarkan markan taloudenpitäjä malttaa odottaa alennusmyynnin viimeistä viikkoa tai jopa ihan viimeistä päivää, jolloin lastenvaatteita saa jopa 70 ja 80 prosentin alennuksella tai esimerkiksi kolme yhden hinnalla.

Ympäri vuoden pyörivistä erilaisista tarjoushulabaloista saa parhaiten irti, kun on koko ajan tietoinen siitä, mitä lapsi tarvitsee. Siksi lapsen vaatekaappia kannattaa perata säännöllisesti ja siirtää pieneksi jääneet vaatteet pois. Sitten vaan pitää joko muistaa tai kirjata ylös, mitä vaatteita lapsi tarvitsee ja jäädä kyttäämään hyviä tarjouksia.