Kun arki pyörii kovaa vauhtia, ei usein ehdi edes miettiä, miten saisi samalla säästettyä rahaa. Pienen kyselymme perusteella ennakointi on paras keino.

Tee täsmälöytöjä alesta

Monen säästämisinto unohtuu, kun vaatekaupan alerekki pursuaa houkuttelevia löytöjä. Shoppailun ystävät vinkkaavat, miten tilanteesta selviää:

”Ennen kaupoille lähtöä käyn läpi vaatekaapin sisällön. Muuten ostan liian helposti jotain, mitä minulla jo on – kun kerran halvalla saa.”

Kata

Kun tietää, ettei voi ostaa mitään, ei reissullakaan ole tarvetta mennä vaateliikkeisiin.

”Olen ostellut aiemmin uusia vaatteita melko usein. Kun naisväki on halunnut shoppailemaan perheen yhteisillä reissuilla, olen tehnyt helposti heräteostoksia.

Vajaa vuosi sitten bongasin somesta haasteen vaatteidenostolakosta. Innostuimme vaimoni kanssa, ja tänä vuonna osallistuimme haasteeseen. Rahaa on säästynyt paljon, ja olen huomannut, että vanhoilla vaatteillakin pärjää hyvin.

Kukkaron lisäksi lakko säästää mieltä: kun tietää, ettei voi ostaa mitään, ei reissullakaan ole tarvetta mennä vaateliikkeisiin. Aion jatkaa lakkoa ensi vuonnakin.”

Saku

“Alennusmyynneistä ei välttämättä tarvitse ostaa mitään itselle, vaan sen sijaan voi löytää lahjoja muille paljon normaalia hintaa halvemmalla. Itse ostan juhannuksen jälkeisistä alennusmyynneistä joululahjoja.

Esimerkiksi lakanoita, pyyhkeitä tai lasten merkkihuppareita saa alesta usein paljon edullisemmin kuin joulun alla. Käärin löydöt joululahjapakettiin ja jemmaan erityiseen piiloon odottamaan.

Ostan vaatekauppojen aleista myös edullisia vauvanvaatteita, joita voi antaa lahjaksi, kun jollekin tuttavalle syntyy vauva, ja kirjakaupan alennusmyynneistä bongaan halpoja lahjoja lasten kaverisynttäreille.

Kotona minulla on jemmalaatikossa esimerkiksi kolmella eurolla ostettuja vauvanbodyjä ja alle kympin maksaneita lasten pelejä.”

Saara

Suunnitelman kanssa ruokakauppaan

Ryntäätkö usein ruokaostoksille nälkäisenä tai ilman ostoslistaa? Näin moni tekee, vaikka pienellä suunnittelulla ruokakuluja voisi kutistaa.

“Sen jälkeen kun olen alkanut tilata perheen ruokaostokset netistä, olemme säästäneet paljon rahaa. Kun nettitilauksen tekee kotona, näkee samalla, mitä kaapeista puuttuu, eikä tule turhaa ruokahävikkiä eikä nälässä tehtyjä heräteostoksia.”

Sanna

Keitä perunoita reilusti ja tee seuraavana päivänä tähteistä pyttipannu. Näistä sekoituksista tulee yleensä ihan parhaita ruokia!

”Suunnittele ennen kauppaanmenoa viikon ruokalista niin, että voit hyödyntää edellisen päivän ruokaa ruoanlaitossa. Valmista esimerkiksi reilusti perunamuusia, josta teet seuraavana päivänä perunavellin tai perunasose-jauhelihalaatikon.

Tai keitä perunoita reilusti ja tee seuraavana päivänä perunoista ja jääkaapin tähteistä pyttipannu – näistä sekoituksista tulee yleensä ihan parhaita ruokia! Ylimääräisen riisinkin voi paistaa lisukkeeksi tai käyttää sämpylätaikinassa, kun se on säilötty oikein.”

Tuula

“Automatkoilla emme syö huoltoasemilla vaan teemme eväät, jotka syömme autossa tai taukopaikalla. Usein tulee tehtyä myös kahvit termoskannuun, koska siten saa juuri sellaista kahvia kuin haluaa. Eväiden syömisestä tulee myös hauska retkifiilis.”

Riku

Aina ei tarvitse ostaa uutta

Käytetty tavara voi olla joskus jopa uudenveroista. Uudelleenkäytön nimeen vannovat vinkkaavat:

”Älä osta ikinä uutta autoa, sillä sen arvo tipahtaa nopeasti. Esimerkiksi 50 000 euroa maksavan auton hinnasta lähtee melkein viidesosa heti, kun ajat auton liikkeestä ulos. Parin vuoden päästä arvo on puolittunut. Mitä kalliimpi auto, sitä enemmän häviää.

Periaatteessa paras hankinta olisi 2000–3000 euroa maksava auto, sillä sen arvo ei laske yhtä nopeasti kuin uuden. Toki korjauskustannuksia voi tulla.”

Risto

“Jos tarvitsen mitä tahansa uutta vaatetta tai esinettä, kierrän aina ensin kirpputorit tai tsekkaan tori.fi:n. Löydän lähes aina tarvitsemani käytettynä, ja sillä tavalla säästän joka kerta useita kymppejä.”

Anna

”Ostan joskus kaupasta vain punalappuisia aletuotteita. Tällä tavalla säästän rahaa, mutta jopa parempi bonus on, että tulee syötyä ja kokeiltua ihan uusia tuotteita, joita ei muuten löytäisi hyllystä.”

Sami

Lue myös

Helpoin tapa säästää rahaa? Näin kerrytät rahaa säästöön huomaamatta