Uusi sänky oli kallis ja lohkaisi säästötililtä isohkon kimpaleen, mutta kotiin päästyä epäilykset hälvenivät. Roosa Sarajärven vuode oli sitä mitä hän oli hakemassakin: laadukas ja kotimainen - ja viimeinkin tarjouksessa. Se maksoi kaikkineen vähän yli 800 euroa, mutta alkuperäiseltä hinnaltaan noin 2000 euron arvoisesta vuoteesta sen maksoi mielellään.

− Siitä tuli voittajafiilis! Sarajärvi nauraa, ja kertoo potevansa usein kalliimpien hankintojen jälkeen vähän ostosmorkkista ja suosivansa hintojen jälkikäteistarkastelua netissä.

− Tuntuu hyvältä huomata tehneensä loistavat kaupat.

Tarkka hintavertailu, harkitut hankinnat ja ostopäätöksen pitkäkin venytys ovat Sarajärvellä verissä. Pohjois-Pohjanmaalla asuva viime kevään ylioppilas kertoo olleensa aina melkoisen säästäväinen, mutta pihistelevänsä nykyisin vielä aiempaakin enemmän. Hän säästää parhaillaan tulevia opintovuosia varten työskentelemällä välivuotensa ajan vapaana toimittajana. Tavoitteena on, ettei medianomiopintoja varten tarvitsisi nostaa opintolainaa, eikä talous olisi ihan kitkuttelua minimillä.

− Rakastan bändien keikoilla käymistä. Se on oikeastaan ainoa asia, johon laitan rahaa vähän vähemmällä miettimisellä. Haaveilen siitä, että voin opiskelujenikin aikana käydä keikoilla ja elokuvissa ainakin silloin tällöin. Taloudellisesti vähän helpompi opiskelijaelämä motivoi säästämään. Opiskeluaikoina kun löytyy taatusti muutakin stressattavaa kuin raha.

Sarajärvi asuu vielä toistaiseksi lapsuudenkodissaan, joten säästäminen omaa elämää varten onnistuu hetken vähän helpommin.

− Minun ei tarvitse osallistua ruokakuluihin eikä maksaa asumisestani, mutta omat tarpeeni maksan itse. Ajattelin, että tämä on hyvää aikaa ostaa sellaisia kalliimpia hankintoja, joita tulen tarvitsemaan muuttaessani Ouluun opiskelemaan toivottavasti ensi vuonna. Sänky kuului niihin ostoksiin.

Vanhemmiltaan Sarajärvi muistaa oppineensa rahan arvostuksen jo pienestä pitäen.

− En saanut varsinaista viikkorahaa, vaan pyytämällä tarvittaessa pientä käyttörahaa. Viimeiset pari vuotta sain myös lapsilisät omalle tililleni, ja tein niistä välttämättömät hankintani. Perheeni on keskituloinen, mutta minulle on aina ollut selvää, ettei raha kasva puussa ja että sitä on hyvä laittaa koko ajan vähän säästöön eteen tulevia hankintoja varten.

Kahden tilin taktiikka

Sarajärvi on kerryttänyt säästöjänsä viimeisten viiden vuoden ajan. Kesätyöt ovat olleet suurin tulonlähde. Niihin on kuulunut muun muassa varastotöitä, tuotteiden pakkaamista, kirjastossa ja MLL:n leikkikentän ohjaajana toimimista. Kesätienestit menivät säästötilille.

− Pärjäsin niillä usein seuraavaan kesään asti.

Nykyisin Sarajärvellä on kaksi erillistä tiliä, joista toiselta hän hoitelee päivittäisiä raha-asioita ja toiselle säästää opiskelijaelämää varten. Jos säästöistä joskus täytyykin napata vähän rahaa jotakin oleellista hankintaa varten, kuten nyt viimeksi sänkyostoksilla, paikkaa Sarajärvi tilapäisen noston nopeasti paiskimalla vähän enemmän hommia. Säästössä on muutama tuhat euroa, joka pikkuhiljaa kasvaa suuremmaksi, kun vain tilin malttaa jättää rauhaan.

− Olen vähän alkanut miettiä myös sijoittamista. Pitkäaikainen säästäminen tavallista pankkitiliä isommilla tuotoilla kiinnostaa.

Tarkka taloudenpito on hionut Sarajärvestä erinomaisen tarjoushaukan ja ostopäätösten tarkan punnitsijan, joka saattaa kääntyä vielä kassajonosta takaisin, jos ostokset korissa alkavatkin epäilyttää.

− Nautin löytäessäni haluamani tuotteet tarjouksesta. Pienestäkin säästöstä tulee tosi hyvä mieli, ja lisäksi mietin nykyisin kulutustottumuksiani paljon myös ympäristön kannalta. Olen lopettanut halpatuontitavaroiden ja -vaatteiden hankkimisen ja satsaan mieluummin kerralla kestävään laatuun. Uskon sanontaan, ettei köyhän kannata ostaa halpaa.

Ruokakaupoilla Sarajärvestä on tyydyttävintä pelastaa ostoskoriin oranssilla hintalapulla merkityt poistotuotteet. Esimerkiksi leipien kohdalla on maailman paras hamstrata aleleipiä pakkaseen varastoon.

− Tavallisesti melko kallista juustoa löydän usein kauppoja edullisemmin suoraan kotini lähellä sijaitsevasta Valion tehtaanmyymälästä, Sarajärvi tuumaa.

Kun ostopäätöstä pähkii tarpeeksi pitkään ja onnistuu poimimaan parhaat tarjoukset tarkasti, syntyy hukkaostoksia harvakseltaan. Oikeasti kaduttavia hankintoja on Sarajärven kohdalle osunut vain yksi, mutta se kirvelee hiukan vieläkin, vaikka hutiostosta on aikaa.

− Jouduin sinisilmäisyyttäni ostoskeskuksessa päivystävän kuorintavoidekauppiaan uhriksi ja lankesin hänen taitaviin myyntipuheisiinsa. Hän näytti miten hyvin voide toimii ja oli muutenkin tosi taitava. Kun voiteista tehtiin minulle ja ystävälleni tarjousdiili, sorruin ostamaan siihen mennessä kaikkein kalleimman kosmetiikkaostokseni, Sarajärvi tuskittelee.

Jopa Sarajärven kaverit päivittelivät jälkikäteen miten juuri tämä, koko kaveripiirin tunnetuin tarjoushaukka, oli mennyt sellaisen ansaan.

− Jossain vaiheessa kai oppirahoja täytyy maksaa, ja nämä olivat sellaisia, Sarajärvi nauraa.

Top 3 nuukailuvinkit

Hyödynnä käytetty. Kiertelen mielelläni kirpputoreja niin livenä kuin netissäkin. Käytetynkin tavaran kohdalla kannattaa kuitenkin miettiä tuleeko ostos varmasti tarpeeseen.

Tarkista tarjoukset. Metsästän Googlen avulla ja seuraamieni somevaikuttajien päivityksistä alekoodeja ja tarjouskampanjoita. Tarkistan mahdolliset alennukset aina ennen ostopäätöstä, ja yllättävän usein koodeja löytyykin.

Pelaa aikaa. Olen varmasti yksi maailman hitaimmista ostopäätöksen tekijöistä. Pohdin ja harkitsen päiviä, viikkoja ja joskus kuukausiakin. Mietin tarvitsenko ostosta ja tuleeko se varmasti käyttöön.

Sänky oli Roosa Sarajärvelle iso hankinta ja se hankittiin vasta kunnon alennuksen kera.