Haastatteluun saapuva Lauri Salovaara on kaikesta päätellen tulossa TV-ohjelman kuvauksista. Miehen kasvoja peittää vahvahko meikkikerros, joka tuskin kuuluu normaaliin arkityyliin.

Lauri on ystävällinen, kohtelias, iloinen ja vahvasti läsnä hetkessä. Hän on ihminen, joka tuo ympärilleen positiivista energiaa. Salovaaran hammaskalusto on täydellisen valkoinen ja fleda mintissä. Päällään hänellä on prätkähenkinen nahkatakki ja rinnanpielessä aurinkolasit. Vaatetusta voisi kutsua nimellä smart casual.

Salovaara on aina ollut ihminen, joka jakaa mielipiteet. Osa ihmisistä ei voi sietää pehmeän samettisella äänellä puhuvaa viestintäalan ammattilaista, osa puolestaan rakastaa hyvin ei-tavanomaista suomalaista miestä. Piti tai ei, Lauri Salovaara ei jätä kylmäksi.

Helmikuun 24. päivä mies starttasi projektin, jonka kiikarissa siintää miljoona euroa. Ei kovin suomalaista tai vaatimatonta, mutta monella tapaa realistista ja mahdollista. Temppu jota osa rakastaa ja osa vihaa, kuten monta asiaa, joita Salovaara tekee. Negatiivista sanomista miljonääriprojektista on kuitenkin tullut yllättävän vähän.

– Pelkäsin, että mut lynkataan, mutta eipä ole lynkattu. Se on ollut tosi yllättävää.

Suomalaiset ovat maailman kateellisin kansa. Maailmassa tuskin on yhtään toista kansaa, jossa naapuri on valmis maksamaan viisikymppiä siitä, että naapuri ei saisi satasta. Tuota taustaa vasten on hieman yllättävää, että Laurin projekti ei ole saanut osakseen enempää kritiikkiä. Ehkä sen aika on vasta silloin kun pankkitilillä kimmeltää se iso ykkönen.

Entä jos miljoonaa ei tule?

Ja miljoona euroa siellä tulee projektin lopussa olemaan. Siihen Salovaara uskoo vahvasti. Monet toki ovat kyseenalaistaneet sen ja kysyneet mitä tapahtuu, jos miljoonaa ei projektin loppuessa olekaan. Siihen miehellä ei ole vastausta.

– Mä olen joka kerta heittänyt kysymyksen takaisin, että sanopa sinä. Koska mä en sitä tiedä. Mä en anna sellaiselle ajatukselle sijaa. Mä ajattelen, että mulla on jo se miljoona. Universumi antaa meille sen mitä me uskalletaan ajatella.

Lauri Salovaaran puheet kuulostavat tietyllä tapaa varsin lapsellisilta, mutta sitä projekti miehen sanojen mukaan vaatiikin. Lapsenomaista uskoa omaan asiaansa. Miljoonan täyteen saaminen on ollut pariin kertaan lähellä. Salovaara kävi neuvottelemassa suurehkon pörssiyhtiön kanssa Helsingissä. Potissa oli 2,5 miljoonan omistukset, mutta kauppaa ei lopulta syntynyt. Lauri kertoo tarinan ilmeenkään värähtämättä.

Tietä miljonääriksi ei toteuteta osakesijoituksilla, säästämisellä tai lottoamalla, vaan oman osaamisen hyödyntämisellä. Tarkoituksena on saada osuuksia yrityksistä ja viedä mukana oma osaaminen. Pääoma ei tässä tapauksessa ole rahaa, vaan muun muassa kontakteja, ideoita ja osaamista markkinoinnissa.

Yhteydenottoja projektin kanssa on ollut yli 300 ja yhteistyötä tehdään tällä hetkellä viiden yrityksen kanssa. Valintaseula on siis ollut varsin tiukka. Mukaan ovat päässeet vain sellaiset yritykset ja projektit, jotka sopivat Laurille ja viidelle muulle kumppanille 100%:sti.

Brad Pitt mukana?

Ajatus miljonääriksi pääsemisestä lähti alun perin Laurilta, mutta projektin edetessä se on kasvanut ja paisunut. Mukana on Salovaaran lisäksi teollisuusneuvos Jorma Terentjeff, kauppatieteiden professori Juha-Pekka Kallunki, supertähtien konsultti Maucca Kärki, mediatyöläinen Teemu Hostikka ja kyläkauppias Sampo Kaulanen.

Jokainen kuusikosta tuo peliin mukaan omanlaistaan osaamista ja kontakteja. Sampo Kaulanen tuo mukanaan rautaista yrittäjähenkeä ja Jounin Kaupan 600 000 someseuraajaa. Marjukka ”Maucca” Kärki puolestaan vertaansa hakevan kontaktiverkoston maailmantähtiin.

– Mauccalla on kontaktit Brad Pittiin, Angelina Jolieen ja tällaisiin ihmisiin.

Marjukka Kärki on hevosalan ammattilainen, joka toimii nykyään konsulttina maailman rikkaimmille ihmisille. Maucca on hankkinut lapsille ponin ja hengailee siviilissä Madonnan kanssa. Siksi Mauccan kaltainen ihminen on varsin hyvä lisäys miljonääritiimiin, sillä isojen nimien mukana tulee isosti uskottavuutta.

Salovaaran taustalta puolestaan löytyy juontotöitä radiossa, TV:ssä ja tapahtumissa. Mies on kuuluttanut nyrkkeilyotteluissa, UFC:ssä ja Monster Jamissa. Nykyään juontokeikat vievät suuren osan ajasta ja Lauri onkin tehnyt Illan Isäntä –nimisestä yrityksestään brändin, joka sai viimeksi tunnustusta Evento Awardseissa vuoden puhujan ja esiintyjän muodossa. Palkinto, joka on tullut kovan työn kautta.

Juontotöiden lisäksi taustalla on start-upeja ja menestystarinoita, mutta myös virheitä. Oppirahat on siis maksettu. Erityisen hyvä Salovaara on markkinoinnissa ja tuotteistuksessa. Konkreettinen esimerkki syntyy heti haastattelun alussa lounaalla, jossa mies ideoi työpaikalleni oman radiolähetyksen. Juuri tällainen mies Salovaara on, hän ideoi, haastaa, innostaa ja rohkaisee.

Kannattaako ideat pitää itsellään?

Tunnin juttelutuokion aikana Illan Isäntä ehtii ideoida firmalleni nimen, toimialan ja hoitaa hieman markkinoinnillisia toimenpiteitä. Samalla tavalla hän toimii miljonääriprojektissaan, jossa kokee toimenkuvansa olevan eränlaista yritysten managerointia.

– Mä en häpeile tuoda pöytään sitä mitä osaan. Senhän ne haluaa juuri kuulla. Olen rakentanut eräälle start-upille 20 maan laajuisen myyntiverkoston. Yhden pienen exitinkin olen jo tehnyt, joten tiedän miten myyntityötä tehdään.

Salovaara on syntynyt puhumaan. Hänen innostuksensa tarttuu, mikä on yksi miljonääriprojektin tärkeimmistä tehtävistä. Miehen ajatus ei ole pitää tietoa ja kokemuksia itsellään, vaan jakaa kaikki ympärillä oleville ihmisille. Tai oikeastaan kenelle tahansa.

– Ennen tieto oli valtaa, mutta nykyään se on tiedon jakaminen. Mitä enemmän mä annan hyviä ideoita ulos, niin sitä enemmän pääkoppaan mahtuu vielä laadukkaampia ideoita.

Muutaman kerran projektin aikana Lauri on törmännyt yrittäjiin, jotka ovat suojelleet omaa ideaansa niin tiukasti, että eivät ole suostuneet sanomaan mitään omasta liikeideastaan ilman vaitiolosopimusta. Sellaiset tarjoukset ovat jääneet heti rannalle.

– Eihän se kovin luotettava alku yhteistyölle ole.

Lauri Salovaara kertoo Miljonääriksi 500 päivässä –projektin olevan suomen ensimmäinen omapää –yritys. Perinteisesti kumppanit tuovat mukanaan pääomaa, eli rahaa. Laurin ja kumppaneiden tapauksessa asiaa lähestytään toisesta kulmasta. Kuusikko tuo mukanaan osaamisensa, kontaktinsa, kokemuksensa eli arvokkaimman pääomansa.

Kun Salovaaran ja kumppanit lähtevät mukaan yritykseen yhtiökumppaniksi, tarkoittaa se, että yritys antaa osan osakkeistaan uusille kumppaneille. Vastineeksi yritys saa käyttöönsä kaiken mahdollisen osaamisen. Diili on hyvä, sillä miljonääriporukan kontaktit ja rautainen osaaminen saattavat hyvinkin kasvattaa uusiin mittoihin. Siitä hyötyvät silloin kaikki. Voittojen lisäksi jaetaan myös mahdollisen tappiot.

Joko miltsi on kasassa?

Pian projekti on jatkunut 100 päivän ajan, mikä on Salovaaran ensimmäinen välitavoite. Siinä vaiheessa kasassa pitäisi olla projektissa mukana olevat firmat. Ne julkistetaan piakkoin ja tällä hetkellä yrityksiä on mukana viisi. Projektin kakkosvaihe kestää seuraavat 300 päivää.

– Ne päivät buustataan firmoja ja 500 päivään mennessä tehdään exitit.

Tuossa kohtaa Salovaaran pankkitilillä on miljoonan euron omaisuus. Ellei koko summa ole kourassa käteisenä, on se kiinni yritysten omistuksina. Joka tapauksessa reilun 400 päivän kuluttua Laurin omaisuus on seitsennumeroinen. Kova tavoite, mutta täysin realistinen.

Suomalaiset ovat suhtautuneet projektiin pääosin pessimistisemmin kuin vaikkapa amerikkalaiset. Jenkeissä ainoa ihmetyksen aihe on ollut se miksi vastaavaa ei Suomessa tehdä jatkuvalla syötöllä. Meillä kun on huomattavasti parempi osaaminen lähes joka suhteessa. Paitsi markkinoinnissa ja myynnissä. Sitä me emme osaa. Se on se suomalainen vaatimattomuus.

– Miksi helvetissä ei voisi sanoa ketä mä tunnen ja mitä mä osaan? Suomalainen vaatimattomuus ei todellakaan kaunista ketään.

Mutta mitä tapahtuu siinä vaiheessa, kun tilille on kilahtanut tavoitteena oleva miljoona euroa? Salovaaralle se on vasta alku. Sitten odottavat isommat bisnekset ja ideat.

– Mä en usko koskaan jääväni eläkkeelle, mutta ottaisin ehkä vähän iisimmin.

Kuunneltuaan tarinaa miljonääriprojektista, tulee väkisin mieleen, että miksi kaikki eivät tee samalla tavalla? Salovaaran mukaan se on mahdollista. Ja sitä kohti menemisessä Lauri on valmis auttamaan. Mitään ei ole tarkoitus hillota oman päänsä sisällä.

Haastattelun päätyttyä Lauri heittää ilmoille vielä muutaman bisnesidean ja ehdottaa yhteistyöprojektia. Ei ole epäselvää millaista osaamista mies tuo firmoille joihin on menossa mukaan. Ideoita, ideoita ja ideoita.