Alkuvuodesta 2021 Atlantin toisella puolella pörssejä kuohutti Reddit-palvelussa toimivan WallStreetBets-keskusteluryhmän aiheuttamat jyrkät kurssireaktiot tietyissä lyhyeksi myydyissä osakkeissa. Lisäksi delta- ja omikron -variantit nostivat aaltoilevasti koronatartuntalukuja ja aiheuttivat koronarajoitustoimia ympäri maailman. Myös inflaatio lähti pitkästä aikaa laukalle muun muassa komponenttipulan, logistiikkahuolien ja energiakriisin siivittämänä.

Loppuvuodesta keskuspankit aloittivat määrätietoisesti koronaelvytyksen alasajon ja virittelivät jo koronnostosuunnitelmiaan. Kaiken kaikkiaan vuosi 2021 muodostui kuitenkin osakesijoittajalle suosiolliseksi, sillä useat länsimarkkinoiden keskeiset indeksit kirjasivat yli 20 %:n tuottolukuja.

Mihin osakkeisiin suomalaiset sitten uskoivat? Eniten viime vuoden aikana OP:n asiakkaiden sijoitussalkkuihin päätyi kansanosake Sampoa.

– Sampoa viedään määrätietoisesti kohti vakaata vahinkovakuutuskonsernia, mikä mahdollistaa korkeamman arvostustason. Yhtiörakenteen muokkaukseen linkittyvät Nordea-myynnit etenevät suunnitelmien mukaisesti. Kannattavat ja vakaat vahinkovakuutustoiminnot tarjoavat korkeaa ja ennakoitavaa kassavirtaa mahdollistaen yhtiön paluun vakaaksi osingonkasvattajaksi. Suomalaiset tuntuvat yleisesti ottaen pitävän hyvistä osingonmaksajista, sillä osinko konkretisoi hyvin pitkäjänteisen omistamisen hyödyn, sanoo OP:n pääanalyytikko Antti Saari.

Toiseksi ostetuin suomalainen osake vuonna 2021 oli Outokumpu. Ruostumattomaan teräkseen keskittyvä yhtiö on markkinajohtaja Euroopassa 30 %:n markkinaosuudella ja markkinakakkonen Yhdysvalloissa 9 %:n markkinaosuudella.  

– Outokummun osake kipusi viime vuonna jopa noin 60 prosenttiin yhtiön nauttiessa talouskasvun vauhdittamasta runsaasta kysynnästä ja ruostumattoman teräksen hintojen noususta. Outokummun kolmas kvartaali vuonna 2021 oli tulokseltaan yhtiön lähihistorian paras, toteaa analyytikko Markku Moilanen.

Seuraavan viiden ostetuimman osakkeen joukkoon mahtuu laadukkaita ja monelle tuttuja suomalaisyhtiöitä: Nordea, Nokia, Fortum, Neste ja UPM. Suomalaisia kiinnostavat selkeästi kansanosakkeet, mutta myös ETF-sijoittaminen on nostanut suosiotaan suomalaisten piensijoittajien keskuudessa.

ETF-sijoittaminen on nostanut suosiotaan

Vuonna 2021 OP:n asiakkaiden suosituin ETF (Exchange Traded Fund) oli iShares Global Clean Energy. Tämä ETF sijoittaa sekä kehittyneiden että kehittyvien markkinoiden yhtiöihin, jotka osallistuvat puhtaan energian tuotantoon tai puhtaan energian laiteteknologiaan.

– Vaikka kyseisen ETF:n kurssi on laskenut vuoden 2021 alun huipuista, sen suosio johtunee paljolti lisääntyneestä tietoudesta ilmastonmuutoksen ja puhtaan energian vaikutuksista, kertoo Saari.

ETF:ien kautta suomalaiset sijoittivat myös muihin tunnistettuihin megatrendeihin, kuten vetyteknologiaan, kestävään ruokatuotantoon ja robotiikkaan. Keskustelu inflaatiosta on kiihtynyt niin mediassa kuin kahvipöydissäkin, ja sijoittajat haluavat suojautua inflaatiouhalta.

Kuudenneksi ostetuin ETF olikin VanEck Vectors™ Morningstarin US Sustainable Wide Moat ETF, joka sijoittaa vahvan kilpailuedun omaaviin yhtiöihin. Vahvan kilpailuedun omaavilla yhtiöillä ennakoidaan olevan paremmat valmiudet siirtää nousseet tuotantokustannukset valmistamiensa tuotteiden ja palveluiden hintoihin, ja näin ollen puolustaa korkeita kannattavuustasoja muuttuvissa olosuhteissa.

– Keskuspankkien elvytyshanojen ehtyessä tänä vuonna yhtiöiden kyky tahkota tulosta ratkaisee tuottonäkymän. Järkevästi hinnoiteltuun kannattavaan kasvuun on syytäkin tarttua. Osakekohtaiset näkymät ovat nyt harvinaisen polarisoituneet, mikä korostaa sijoituskohteen valinnan merkitystä, tiivistää Saari.

Tuleeko sijoittajan olla huolissaan kustannuspaineiden, logistiikkaongelmien ja komponenttipulan sävyttämästä pörssisäästä? Mitkä ovat analyytikkojen suosikkitoimialat? Mihin sijoittaa vuonna 2022? Näitä teemoja käsittelevä OP:n säästäjä- tai sijoittaja-asiakkaan strategiajulkaisu Pörssitutka julkaistaan 13.1.2022. Kaikille avoin Pörssitutka-webinaari järjestetään 19.1.2022 klo 18 – ilmoittaudu mukaan täällä!

OP:n yksityisasiakkaiden ostetuimmat osakkeet vuonna 2021

1. Sampo
2. Outokumpu
3. Nordea
4. Nokia
5. Fortum
6. Neste
7. UPM
8. Konecranes
9. Finnair
10. Telia

OP:n yksityisasiakkaiden ostetuimmat ETF:t vuonna 2021

1. iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD
2. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD
3. WisdomTree Physical Gold
4. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD
5. L&G Hydrogen Economy UCITS ETF-USD
6. VanEck Vectors™ Morningstar US Sustainable Wide Moat UCITS ETF
7. Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF
8. iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD
9. SPDR® MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF USD
10. Lyxor MSCI New Energy ESG Filtered (DR) UCITS ETF