Naiset ovat miehiä taitavampia osakesijoittajia, kun mitataan tulosta. OP:n naisasiakkaan osakesalkku on tuottanut keskimäärin 3 prosenttiyksikköä enemmän kuin miesasiakkaan salkku viimeisen 3 vuoden aikana. 

– ”Osta ja pidä” on naisten keskuudessa yleinen sijoitustyyli. Naiset asettavat tavoitteensa usein kauas ja ovat sijoituksissaan varovaisempia kuin miehet, jotka tähtäävät monesti nopeisiin tuottoihin. Miehet ovat kaksi kertaa aktiivisempia kaupankävijöitä, mikä myös nostaa kuluja ja pienentää pitkän aikavälin tuottoa, kertoo OP:n säästämisen ja sijoittamisen Product Owner Tiina Routamaa.

Naiset ovat perinteisesti olleet miehiä varovaisempia sijoittajia, mutta toisaalta he keskimäärin hyötyvät miehiä pitkäjänteisemmästä sijoitustyylistään.

Mediassa, podcasteissa ja sosiaalisessa mediassa puhutaan sijoittamisesta hyvin aktiivisesti, ja sijoittamiseen liittyvä keskustelu kiinnostaa naisia yhä enemmän. Esimerkiksi uuden OPxSijoittaminen –Instagram-tilin seuraajista jopa noin 75% on naisia. Moni keskusteluja seuraava on rohkaistunut kokeilemaan sijoittamisen eri muotoja itsekin.

Naiset yhä aktiivisempia sijoittajia

OP:n asiakaskunnan kiinnostus sekä osake- että rahastosijoittamista kohtaan kasvoi voimakkaasti vuonna 2020. Osakekauppojen lukumäärä kaksinkertaistui edellisvuodesta niin miehillä kuin naisilla ja kiinnostuksen kasvu oli laaja-alaista: asiakkaita kiinnostivat niin kotimaiset ja ulkomaiset osakkeet kuin ETF:t.

– Naisten sijoittaminen ulkomaisiin osakkeisiin on kolminkertaistunut ja sijoittaminen ETF-rahastoihin peräti kahdeksankertaistunut vuosien 2019 ja 2020 välillä.

Tällä hetkellä noin kolmannes OP:n osakevälityksen asiakkaista on naisia.

– Eniten naisasiakkaita suhteessa miehiin on tällä hetkellä yli 55-vuotiaiden ikäryhmässä ja vähiten 30-40 ikähaarukassa. Nuorten aikuisten ikäryhmässä uusien naisasiakkaiden määrän kasvu on kuitenkin ollut viime vuoden aikana voimakasta, toteaa Routamaa.

Naiset ovat miehiä kiinnostuneempia vastuullisesta sijoittamisesta

Myös rahastosäästäminen on kovassa kasvussa: uusia osuudenomistajia on viime vuoden ja tämän vuoden alun aikana tullut huimat 150 000 kappaletta. OP:n suosituimpien rahastojen kärjessä ovat tällä hetkellä sekä indeksirahastot että vastuullisen sijoittamisen teemarahastot. Vastuullisuus puhuttelee erityisesti naisia.

– Vastuullisuustrendi on voimistunut sekä osakesijoittamisessa että rahastosäästämisessä, iloitsee Tiina Routamaa.

Erityisen suosittuja ovat olleet vastuullisen sijoittamisen teemarahastot, eli OP-Ilmasto, OP-Puhdas Vesi, OP-Vähähiilinen Maailma sekä OP-Kestävä Maailma.

– Vastuullisiin rahastoihin tehdyt merkinnät ovat naisilla lähes tuplaantuneet viime vuoden ja tämän vuoden alun aikana.

Mitä naisten osakesalkuista löytyy?

Naisten omistetuimpien osakkeiden lista ei OP:n asiakkailla juurikaan eroa miesten vastaavasta: molempien listojen kärjestä löytyvät tutut kansanosakkeet Neste, Elisa, Fortum, UPM-Kymmene ja Kone.

– Naisten ostetuimpia osakkeita olivat viime vuonna kotimaisista Fortum ja Sampo, ulkomaisista Tesla ja Nikola. Sähkökuorma-autovalmistaja Nikola ei tosin sijoittunut miesten rankingissa lähellekään kärkeä, listaa Routamaa.

Naisten listojen kärjessä ei taas ole esimerkiksi miesten listoilta löytyviä videopeli- ja e-urheiluun liittyviä yhtiöitä ja ETF-rahastoja. Naisten viime vuoden ostetuimpien ulkomaisten osakkeiden listalta löytyy myös kaksi lääkejättiä (Astra Zeneca ja Novo), joita ei miesten suosikeista löydy.

Tutustu seuraavaksi:

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Kiinnostuitko rahastosäästämisestä? Lue lisää!

Inspiroiduitko osakesijoittamisesta? Näin avaat arvo-osuustilin

Kuinka paljon voisit säästää kuukaudessa? Kokeile laskurin avulla!

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.