Säästäminen sekä sijoittaminen ovat viime vuosina kasvattaneet voimakkaasti suosiotaan suomalaisten keskuudessa. Tällä hetkellä säästetään hyvän päivän lisäksi myös pahan päivän varalle, sillä koronapandemia on muistuttanut elämän arvaamattomien käänteiden mahdollisuudesta.

Vastuullisuus kiinnostaa

Erityisesti säästämisbuumi näkyy sekä rahasto- että osakesijoittamisessa, joista molempien volyymit ovat kasvaneet vauhdilla myös Suomessa. Rahastopuolella säännöllinen säästäminen nähdään hyvänä vaihtoehtona, ja erityisesti vastuulliset rahastot kiinnostavat sijoittajia.

Tietoisuus säästämisestä kasvaa kohisten kaikissa ikäryhmissä, ja pitkän aikavälin säästäminen nähdään houkuttelevana vaihtoehtona nopean riskinoton sijaan.

OP:ssa on huomattu nopeasti kasvava kiinnostus rahastosäästämistä kohtaan. Viime vuoden ja tämän vuoden alun aikana rahastojen menekki on ollut suurta, sillä uusia osuudenomistajia on tullut huimat 150 000 kappaletta.

Helmikuussa OP ohitti merkittävän miljoonan rahasto-osuudenomistajan rajapyykin. Historiallisen ostoksen teki kolmekymppinen Olivia, joka sijoittaa aktiivisesti varojaan rahastoihin, osakkeisiin sekä kryptovaluuttaan.

Olivian kiinnostus säästämistä kohtaan heräsi pari vuotta sitten lisääntyneen keskustelun sekä podcastien myötä. Tuolloin hän päätti alkaa säästää ja sijoittaa varojaan sen sijaan, että makuuttaisi niitä tilillä.

- Rahaa on tullut aina laitettua sivuun, mutta ulkomailta takaisin Suomeen palattuani halusin ajatella tulevaisuutta hetkessä elämisen sijaan. Tutustuin erilaisiin sijoitusmuotoihin itsenäisesti nettioppaiden, podcastien ja median kautta, hän kertoo.

Vapaus motivoi

Karkeasti suomalaiset voi jakaa kahteen erilaiseen säästäjä- tai sijoittajaprofiiliin. Mediassa näkyvämpi ryhmä, omatoimiset sijoittajat, käyttävät enimmäkseen varojaan suoraan osakkeisiin. He tutustuvat sijoituskohteisiin itse ja analysoivat sekä vertailevat niitä jopa päivittäin. Heille sijoittaminen on intohimoprojekti, kuin harrastus, johon voi saada uppoamaan useita tunteja päivässä.

Huomattavasti suurempi ryhmä ovat huolettomuutta arvostavat säästäjät, jotka säästävät rahastoihin ja jättävät yksittäisten sijoituskohteiden analysoinnin rahastoa ammattitaidolla hoitavan henkilön käsiin. Tällöin säästäjä voi itse keskittyä seuraamaan yksittäisten osakkeiden sijaan valitsemansa rahaston arvon kehitystä.

Myös Olivia pyrkii säästämään tasaisesti kuukausittain, vaikka hän muokkaakin sijoitettavaa summaa taloudellisen tilanteensa mukaan. Hän kokee rahastosäästämisen matalan kynnyksen säästämisenä, johon jokainen voi yhtyä yksikertaisesti.

- Aiemmin minulla ei ollut käsitystä osakkeisiin liittyvistä asioista tai siitä, kuinka homma toimii. Rahasto oli helpoin vaihtoehto, jossa pienelläkin summalla pystyy kasvattamaan omaisuutta, hän sanoo.

Miljoonas rahasto-osuudenomistaja Olivia osti OP Ilmasto -rahastoa, johon hän käytti ensimmäisellä kerralla 50 euroa. Säästäminen jatkuu myös tulevaisuudessa, sillä Oliviaa kiehtoo rahan lisääntymisen, sekä toisinaan myös vähenemisen, seuraaminen. Säästämisen motiivina on taloudellinen itsenäisyys.

- Vaikka en halua jäädä eläkkeelle nelikymppisenä, voisin kuvitella jääväni työelämästä sivuun hieman laskettua aikaisemmin. Haluaisin elää laadukasta sekä vapaampaa elämää, hän sanoo.

Suunnitteletko säästämisen tai sijoittamisen aloittamista? Hyvä apu aloittamisessa on esimerkiksi OP-mobiilista löytyvä OP Sijoituskumppani, joka opastaa säästäjää matkan varrella. Asiantuntijan neuvoja saat myös varaamalla ajan suoraan pankista.

Asiantuntijana jutussa OP:n varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen.

Lue lisää rahastosäästämisestä ja -sijoittamisesta tai laske, kuinka paljon voisit säästää