Helsingin pörssissä vietettiin vuosikymmenen vaihteessa pitkään hiljaiseloa, mutta viime vuosina uusia listautujia on ollut liki jonoksi asti.

Esimerkiksi tänä vuonna pörssin päälistalle ovat ilmestyneet Harvia, Altia ja Kojamo. Pienten yhtiöiden First Northin uusia nimiä ovat puolestaan Admicom, Enersense International ja VMP.

Vuoden 2017 listautujiin kuuluivat mm. Hoivatilat, Kamux, Silmäasema, Talenom, Rovio ja Terveystalo. First Northiin hakeutuivat viime vuonna Next Games, Fondia, Remedy Entertainment, Titanium, Gofore ja Efecte.

Uudet listautujat herättävät aina myös piensijoittajien kiinnostuksen ja joskus se yltyy suoranaiseksi ostokuumeeksi asti, kuten muun muassa “kossuosakkeeksi” nimetyn alkoholiyhtiö Altian ja Angry Birdsistä tunnetun peliyhtiö Rovion kohdalla. Myös kiinteistösijoitusyhtiö Kojamo (entinen VVO) päätyi heti tuoreeltaan monen piensijoittajan salkkuun.

Uudet tulokkaat innostavat

Suosiostaan huolimatta tuoreilla listautujilla on vielä matkaa kansanosakkeiden kirkkaimpaan kärkeen, jossa keikkuvat mm. Elisa, Nokia, Fortum ja UPM-Kymmenen kaltaiset yhtiöt.

OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkisen mielestä uudet tulokkaat ovat kuitenkin tuoneet pörssiin tervetullutta vipinää ja samalla uusia vaihtoehtoja myös piensijoittajille. Ja vaikka netti tarjoaa osakekauppaan ja sijoittamiseen liki rajattomat mahdollisuudet, näyttävät kotimaiset pörssiyhtiöt pitävän edelleen pintansa.

–Syitä on lopulta helppo löytää. Kotimaisten yhtiöiden seuraaminen on helppoa ihan päivittäisen uutisoinnin perusteella, lisäksi tieto on saatavissa omalla äidinkielellä. Yhtiökokoukset pidetään täällä kotimaassa ja niissä on myös mahdollisuus vaikuttaa. Ja onhan sijoitus kotimaiseen yhtiöön aina myös positiivinen panostus kansantalouteen ja työllisyyteen. Eli pientä isänmaallisuuttakin voi sijoituspäätöksissä olla mukana, Parkkinen listailee.

Tunteen ja järjen kompromissi

Kynnystä kotimaisiin kohteisiin laskevat myös yhtiöiden tunnettuus ja lähellä omaa arkea olevat toimialat. Lisäksi päätöksiin voivat Parkkisen mukaan vaikuttaa yhtiön kotipaikka sekä esimerkiksi se, onko yhtiössä töissä tuttuja, sukulaisia tai perheenjäseniä.

–Siksi yhtiö, jolla on toimintaa omalla kotipaikkakunnalla ja jonka tuotteita tai palveluja käyttää itsekin, voi olla osalle sijoittajista muita kiinnostavampi vaihtoehto, Parkkinen muistuttaa.

Vaikka sijoittamista perustellaan pääosin järkisyillä, voi mukana siis olla myös tunnetta.

Ennen ostopäätöksiä on tehtävä selväksi, mitä lopulta on hakemassa. Onko tähtäimessä nopea tuotto vai pitkäjänteinen sijoitus, jonka saldoa tarkistellaan kenties vasta vuosien päästä?

–Uusissa listautumisissa kannattaa tehdä hyvin pohjatyöt, seurata yritykseen ja toimialaan liittyvää uutisointia, pitää maltti mukana sekä muistaa järkevä hajauttaminen. Joskus voi olla viisasta tarttua osakkeeseen vasta ensimmäisten osavuosikatsausten jälkeen. Silloin alkaa nähdä, mihin suuntaan yhtiö kehittyy pörssiyhtiönä, Parkkinen opastaa.

Löydä oma vaihtoehtosi kotimaan sijoitusmarkkinoilta op.fi:stä.