Sijoittamisen aloittaminen on helppoa, kunhan muistaa välttää tiettyjä sudenkuoppia. OP:n säästämisen ja sijoittamisen Product Owner Tiina Routamaa kertoo, mitkä ovat yleisimmät aloittelijan tekemät virheet sijoittamisessa.

Malttamattomat osakevalinnat

Menestyäkseen sijoittajana kannattaa tehdä sijoituksia oman sijoittajaprofiilin mukaisesti. Kun tekee päätöksiä yleisen huuman tai vaikka yrityksen mediaseksikkyyden perusteella, menee helposti vikaan.

-Teknokuplan aikana vuosituhannen vaihteessa ihmiset ostivat Nokiaa liian kalliilla hinnalla luullen osakkeen nousevan ikuisesti. Siinä kävi rumasti, Tiina Routamaa muistuttaa.

Routamaa kehottaa välttämään myös liian eksoottisia ideoita, joita innokkaalle uudelle sijoittajalle saattaa pälkähtää päähän.

-Ei kannata lähteä mopolla moottoritielle. Kun öljyn hinta romahti, ihmiset alkoivat yhtäkkiä sijoittaa öljyn ETF-rahastoihin ymmärtämättä, miten tuote toimii.

Routamaa sanoo, että erilaiset sertifikaatit ja johdannaiset ovat hyvin muodikkaita ja niillä voi tehdä parhaimmillaan pikavoittoja, mutta pahimmillaan pikatappioita. Niiden taustalla on sellaista matematiikkaa, joka voi tulla sijoittajalle yllätyksenä.

Liian suppea hajautus

Riittävä hajauttaminen on yksi sijoittajan tärkeimmistä keinoista välttää sijoittamiseen liittyviä riskejä ja saada tuottoa rahoilleen.

Routamaa muistuttaa, että pelkästään suomalaisiin yrityksiin sijoittaminenkin eli liian suppea alueellinen hajauttaminen on virhe, jota ei kannata tehdä.

-Helsingin pörssi on pieni ja tulee helposti tutuksi. Fiskars, Nokia ja Valmet kuulostavat omaan korvaan tutuilta. Kansainvälinen hajautus on kuitenkin tarpeen eri suhdanteissa. Ammattimainen hajautus on tärkeää etenkin silloin, jos ei ole valmis itse hoitamaan sijoituksiaan.

Väärät neuvonantajat

Kavereiden antamat vinkit ja sosiaalisen median sijoitusfoorumeilla jaetut neuvot voivat perustua täysin mutu-tuntumaan. Vinkit voivat olla hyviäkin, mutta sopia paremmin edistyneemmälle sijoittajalle eikä aloittelijalle.

-Sijoittajat kertovat toisilleen lähinnä hillittömistä voitoista eli onnistumisista, eivät epäonnistumisista. Se kannattaa pitää mielessä.

Routamaa kehottaakin luottamaan neutraaliin ja maltilliseen ammattilaiseen, joka tuntee juuri kyseisen asiakkaansa sijoittajaprofiilin.

-Pankin sijoitusneuvojilla voi olla vanhanaikainen imago, mutta heidän asiantuntijuuteensa voi luottaa.

Lue myös: 

Miten aloittaa sijoittaminen? 

Sinustakin säästäjä - Näin pääset alkuun