Kannattaako opiskelijana sijoittaa? Minttu, 24: "Suosin indeksirahastoja, mutta sijoitan myös osakkeisiin"
Lisää aiheesta
Vaikka tulot ovat vielä pienet, opiskelijakin voi kerryttää varallisuutta sijoittamalla: alkuun pääsee jo parilla kympillä kuukaudessa. OP tarjoaa alle 26-vuotiaille sijoittajille veloituksetta arvokkaita etuja kesäkuun alusta lähtien.
Muutama vuosi sitten Minttu Tattinen, 24, innostui sijoittamisesta kavereidensa mukana. Hän ryhtyi etsimään tietoa osakkeista, sijoitusrahastoista sekä pörssiyrityksistä ja teki ensimmäiset sijoituksensa.
Tuohon aikaan Tattinen työskenteli pankissa, jossa innostus syveni niin, että tällä hetkellä hän opiskelee finanssi- ja talousasiantuntijan koulutusohjelmassa Haaga-Heliassa ja osallistuu aktiivisesti Nuorten Osakesäästäjien toimintaan. Lisäksi hän työskentelee opintojen ohella pankissa sijoitusasioiden parissa.
– Sijoittaminen on hyvä harrastus, koska siinä kerryttää varallisuutta myöhempää elämää varten mutta myös tutustuu yhtiöiden toimintaan ja eri liiketoimintamalleihin, Tattinen sanoo.
Hän vakuuttaa, että myös opiskelija voi sijoittaa, kunhan määrittelee omien tulojensa mukaan realistisen sijoitusstrategian. Tattinen itse suosii indeksirahastoja, koska niissä on pienet kulut, mutta sijoittaa myös suoriin osakkeisiin.
– Säästän kuukausittain noin 50–200 euroa, jotka sijoitan pääasiassa kustannustehokkaisiin indeksirahastoihin. Osakkeita ostan harvemmin ja sijoitan kerralla suuremman summan, esimerkiksi 500 euroa, jotta saan pidettyä kaupankäyntikulut järkevällä tasolla, Tattinen kertoo.
Rahastoihin vaikka 20 euroa kuussa
Tattinen on saanut sijoittamisesta onnistumisen tunteita poimittuaan sijoitussalkkuunsa kiinnostavan yhtiön, jonka kurssi on alkanut nousta mukavasti.
– Paras sijoituspäätökseni on kuitenkin tähän mennessä ollut sijoittamisen aloittaminen, hän painottaa.
Rahastosijoittamisen voi aloittaa OP:ssä hyvinkin pienellä summalla ja myös opiskeluaikana, jolloin säästöjä alkaa kertyä lähes huomaamatta.
– Alkuun pääsee esimerkiksi laittamalla 20 tai vaikka 50 euroa kuukaudessa mieleiseensä rahastoon, neuvoo sijoitusratkaisuiden asiantuntija Katja Hakala OP:lta.
Jos taas sijoitettavaksi kertyy hieman isompi potti, kannattaa kokeilla osakesijoittamista, jossa on yleensä korkeampi tuotto-odotus kuin rahastoissa.
Jos säästät 100 euroa kuukaudessa esimerkiksi osakemarkkinoille, joiden tuotto olisi 7 %, säästöjä voi kertyä 20 vuodessa yli 51 000 euroa.
– Osakesijoittamisen aloittaminen mahdollisimman aikaisin kannattaa, koska siinä pääsee hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötä, eli sijoitusten tuotot kasvavat korkoa sijoitetun pääoman lisäksi, Hakala selittää ja antaa esimerkin:
– Jos säästät 100 euroa kuukaudessa tilille, jonka tuotto on 0 %, säästöjä kertyy 20 vuodessa 24 000 euroa. Jos taas säästät 100 euroa kuukaudessa esimerkiksi osakemarkkinoille, joiden tuotto olisi 7 %, säästöjä voi kertyä 20 vuodessa yli 51 000 euroa korkoa korolle -ilmiön ansiosta.
Osakesijoittamisessa on korkean tuotto-odotuksen vastapainona isompi riski kuin esimerkiksi indeksi- tai korkorahastoissa. Riskiä voi hallita hajauttamalla ajallisesti säästämällä kuukausittain sijoituksiin tai hajauttamalla maantieteellisesti, eli esimerkiksi ostamalla sekä suomalaisten että kansainvälisten yritysten osakkeita.
Älä maksa liikaa välityspalkkioita
Sijoittamisen kuluihin kannattaa kiinnittää huomioita etenkin, jos sijoittaa pienillä summilla. Tattisen mukaan hyvä nyrkkisääntö voisi olla, että välityspalkkiot ovat enintään 1 % sijoituksesta.
– Se tarkoittaa, että jos ostaa osakkeita 500 eurolla, välityspalkkion tulisi olla enintään 5 euroa. Silloin sijoittamisen kulut pysyvät kurissa, Tattinen neuvoo.
OP:ssa omistaja-asiakkaan kotimaisten osakkeiden välityspalkkiot arvo-osuustilillä mahtuvat Tattisen asettamaan 1 prosentin haarukkaan. Sekä OP:n arvo-osuustilin että osakesäästötilin välityspalkkiot saa tarkistettua verkkopalvelusta.
Verottaja perii osakkeiden mahdollisesta myyntivoitosta pääomatulona 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja sen jälkeen 34 prosenttia, ja myös osingoista maksetaan pääomaveroa. Myyntihinnasta voi verotuksessa vähentää voitonhankkimiskulut, kuten välityspalkkiot ja toimitusmaksut.
Osakesäästötilin kautta voi sijoittaa uudelleen ilman veroseuraamuksia, jos haluaa myydä tietyn yrityksen osakkeita ja ostaa tilalle toisia. Veroja maksetaan tuotoista vasta, kun nostaa rahat käyttöönsä osakesäästötililtä.
Sijoittajan paketti veloituksetta alle 26-vuotiaille
Kesäkuun alusta OP tarjoaa nuorille säästäjille ja sijoittajille rahan arvoisia etuja, kun laadukkaita palveluita sisältävästä sijoittajan paketista tulee alle 26-vuotiaille OP:n asiakkaille maksuton. Sen saa käyttöönsä verkkopankissa yhdellä napinpainalluksella.
– Sijoittajan paketti kannattaa ottaa käyttöön, koska se sisältää raportoinnin sekä laajan osake- ja markkina-analyysin lisäksi markkinoiden seurantatyökalun ja reaaliaikaisen kurssiseurannan, eli paljon tukea sijoittamiseen, Hakala suosittelee.
OP:n verkkosivuilla on muutenkin kosolti tietoa osakesijoittamisen aloittamisesta ja vinkkejä siitä, mihin kohteisiin voisi sijoittaa. Tarjolla on monenlaisia sijoituskohteita eri tuotto-odotuksin ja riskein.
Lisäksi OP jakaa nuorille sijoittajille tärkeää tietoa ja ideoita Instagramissa, Twitterissä ja YouTubessa.
Tiesitkö, että avaat arvo-osuustilin lapselle maksutta ja sijoitat aina ilman kuukausimaksuja? |
Aloita sijoittaminen näin
- Avaa OP:ssä arvo-osuustili rahastosäästämistä ja osakesäästötili osakesijoituksia varten.
- Ota käyttöösi Sijoittajan paketti veloituksetta (alle 26-vuotiaat).
- Laske, kuinka paljon voit säästää kuukaudessa.
- Etsi tietoa ja valitse itsellesi mieleisiä sekä sopivia sijoituskohteita. Tarkista välityspalkkioiden määrä sekä arvo-osuustilin hinnasto ja osakesäästötilin hinnasto.
- Säästä valitsemaasi rahastokohteeseen säännöllisesti pieni summa kuussa. Isompi potti kannattaa sijoittaa osakkeisiin.
Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös.
Tutustu osuupankin omistaja-asiakkaan rahanarvoisiin sijoitusetuihin