Kuusikymppinen mies, joka juo golf-kierroksensa jälkeen konjakkia ja polttelee sikaria. Tällainen on monen mielikuva sijoittajasta. Nuoret osakesäästäjät -ryhmän perustajajäsen Jamilla Heiskanen, 23, tietää, että sijoittajat ovat kaikkea muuta. Hänen mielestään jo parikymppisten opiskelijoiden kannattaa aloittaa sijoittaminen. Heiskanen itse aloitti aktiivisen osakesijoittamisen täysi-ikäisyyden kynnyksellä.

– Aika on sijoittajan tärkein ystävä, ja aikaahan nuorilla on. Uskon, että jos aloittaa parikymppisenä sijoittamisen, voi halutessaan saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden keski-iässä, tai vähintäänkin saada taloudellista liikkumavaraa ja mahdollisuuden toteuttaa haaveitaan. Tällöin voi kenties valita, paljonko ja mitä töitä tekee.

Heiskanen kertoo esimerkin: Jos säästät 150 euroa kuussa 20 vuoden ajan, yhteensä 36 000 euroa, ja tuoton oletetaan olevan noin seitsemän prosenttia vuodessa, sinulla on 20 vuoden kuluttua kasassa 74 000 euroa. Sillä, miten tuottavasti säästöjään säilyttää, on siis suuri merkitys. Aika tuo mukanaan korkoa korolle -ilmiön: sijoitusten tuotot kartuttavat lisää tuottoa.

Nuori voi Heiskasen mielestä huoletta sijoittaa myös osakkeisiin, sillä historiallisessa tarkastelussa osakkeiden arvo nousee aina ennen pitkää. Kun sijoittamisen aikajänne on pitkä, ei haittaa, vaikka osakkeiden arvo välillä laskisi. Suorissa osakesijoituksissa on isoimmat tuottomahdollisuudet – ja toisaalta isoin mahdollisuus tehdä tappiota, etenkin jos sijoituksen pitoaika on lyhyt.

Opiskelija: aloita sijoittaminen näin

Moni opiskelija elää kädestä suuhun pienellä opintotuella, ja sijoittaminen voi tuntua kaukaiselta.

– Ruokarahoja ei pidäkään missään nimessä sijoittaa. Ensin pitää pystyä laittamaan rahaa sivuun, ja vasta sitten aloittaa sijoittaminen.

Kuitenkin jo maltillinen parinkympin säästö kuussa – muutaman noutokahvin tai oluttuopin hinta - mahdollistaa rahastosijoittamisen.

Jos mielii sijoittaa osakkeisiin, kannattaa kerätä vähintään 500 euron potti, ja ostaa sillä yhden yhtiön osakkeita. Näin osakkeiden merkintäpalkkio ei ole liian suuri suhteessa ostokseen.

Jamila Heiskanen muistuttaa, että opiskelijan ei kannata myydä osakkeitaan: Kela laskee saadut rahat tuloksi, joka vaikuttaa opintotukeen. Opiskelijalle sopii parhaiten ”osta ja pidä” -sijoitustaktiikka.

Sijoitusmaailmaan voi tutustua pikkuhiljaa, vaikkei rahaa vielä olisikaan, ja miettiä, mitä ostaisi sitten joskus. Tärkeitä tunnuslukuja ovat voittokerroin (P/E-luku), yritysarvo (EV), osinkotuottoprosentti sekä oman pääoman tuotto (ROE). Pörssisäätiö ylläpitää kätevää Liisan listaa, josta eri yrityksen lukuja voi tarkkailla, ja myös OP:n palveluun kirjautumalla pääsee käsiksi yritysten lukuihin.

– Osakkeita ostaessa nälkä kasvaa. Lopulta olo on kuin lapsella karkkikaupassa.

”Hymyilen, kun saan kahvin Huhtamäen kuppiin”

Vaurauden lisäksi sijoittaja kartuttaa yleissivistystään. Kun sijoittaa pörssiosakkeisiin, tutustuu pakostakin erilaisiin yrityksiin ja toimialoihin. Heiskasen mielestä yrityksen osakkeiden omistaminen synnyttää henkilökohtaisen suhteen firmaan.

– Hymyilen joka kerta, kun otan noutokahvin ja näen, että se on kaadettu Huhtamäen kuppiin.

Heiskasesta on hienoa tukea suomalaisia yrityksiä. Myös eettisyyttä voi miettiä ja sitä, millaisia yrityksiä haluaa tukea. Ja jos omistaa yhdenkin osakkeen yrityksestä, saa oikeuden osallistua yrityksen yhtiökokoukseen. Osakkeen omistajuuden tuomaa vastuuta ei sovi jättää käyttämättä, vaan yhtiökokouskutsuja on hyvä seurata yritysten viestintäkanavista ja muista medioista.

Heiskasen mielestä osakesijoittaminen on paras ja mielenkiintoisin tapa pysyä perillä maailmasta.

– Sijoitusten nousuihin ja laskuihin vaikuttavat politiikka, ilmastonmuutokset, valtion sisäiset päätökset, kriisit ja vaikkapa väestön ikärakenteen muuttuminen.

Toisaalta sijoittaa voi myös vaikkapa muutamaan rahastoon, jolloin yrityksiä tai maailmanpolitiikkaa ei tarvitse seurata niin tiiviisti. Tärkeintä on, että varoilleen hakee tuottoja – eli sijoittaa.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat uudet ja kattavat edut säästämisen ja sijoittamisen palveluista. Tutustu etuihin!

Lue lisää sijoittamisen aloittamisesta

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki.