Kun Merja Mähkä aloitti Onnellinen Omistaja -bloginsa kirjoittamisen, häntä hirvitti kertoa omaisuutensa arvo kaikelle kansalle. Hän pelkäsi, että kaapista tuleminen aiheuttaisi kateutta ja muuttaisi ihmisten suhteutumista häneen. Kertominen oli kuitenkin välttämätöntä, jotta blogi saisi ansaitsemansa huomion.

– Mä halusin tottakai mahdollisimman paljon lukijoita, joten mun piti todistaa, että mä osaan tän homman.

Mähkä on entinen iltapäivälehden toimituspäällikkö, joka toimii tätä nykyä yrittäjänä, harrastaa sijoittamista ja puhuu vaurastumisesta. Nainen aloitti sijoittamisen viisi vuotta sitten, ja nyt osakesalkun arvo on 250 000 euroa. Tarina voisi olla kuin Disneyn sadusta.

– Alkupääoman määrä on ainoa asia, josta olen saanut kritiikkiä, Mähkä toteaa.

Keskustelupalstoilla pahat kielet sanoivat suorituksen olevan helppo, koska Mähkällä oli aloittaessaan 60 000 euron pääoma. Jos vaurastuminen olisi pääoman turvin helppoa, olisivat kaikki vähänkään omaisuutta kartuttaneet automaattisesti rikkaita.

Raha ei kuitenkaan kasva hautomalla, vaan sijoittamalla. Mähkä tosin myöntää, että oli liikkeellä oikeaan aikaan. Talouden nousukausi näkyi osakemarkkinoilla kovina nousuina, ja viidessä vuodessa Mähkän pääoma kasvoi muutamasta kymppitonnista neljännesmiljoonaan.

Pelkkänä lahjana alkupääoma ei ole Mähkälle tullut. Toki joukossa on myös isän ostamia osakkeita, mutta suuri osa rahasta on naisen itsensä ansaitsemaa.

”Mua kuunnellaan siksi, että olen nainen”

Mähkä ei ole tyypillinen sijoittaa. Ala on ollut perinteisesti miesvoittoinen, eikä nykyäänkään voida puhua sukupuolien välisestä tasa-arvosta. Mähkän kohdalla naiseudesta on ollut käytännössä pelkkää hyötyä.

– En koe, että mua kohtaan olisi ollut ennakkoluuloja. Ennemminkin se menee niin, että mua kuunnellaan sen takia, että olen nainen. Jos olisin alkanut pitää blogia miehenä, se ei vältämättä olisi ollut yhtä kiinnostavaa.

Merja Mähkän mainitsema blogi on yksi ensimmäisistä naisen pitämistä talous- ja sijoittamisblogeista. Blogi löytyy Hesarin verkkosivuilta, ja sen lisäksi Mähkä on aktiivinen myös somessa.

Viimeisin keskustelunavaus oli Twitterissä, jossa hän kyseenalaisti Pörssiklubin perusteet siitä, että kyseessä on vain miesten klubi. Postauksen jälkeen Mähkä kirjoitti asiasta blogitekstin, mutta ei aio lähteä mukaan siitä syntyneeseen tasa-arvokeskusteluun sen laajemmin.

”Luin jostain, että Ponsse on hieno suomalainen firma”

Ennen sijoittamisen aloittamista Mähkä kertoo ”harrastaneensa” matkailua. Matkailun harrastaminen on lievä ilmaisu, sillä ennen aloilleen asettumista hän ehti kiertää maailmaa puolitoista vuotta, kunnes harrastus loppui perheen perustamiseen.

Matkustelun jättämän aukon tilalle hän halusi uutta tekemistä ja ajateltavaa.

– Jouduin jäämään aikaisin saikulle vaikean raskauden takia, ja piti keksiä jotain tekemistä. Päätin alkaa sijoittaa, ja ostin itselleni Ponssea, Mähkä naurahtaa ja jatkaa: Olin lukenut jostain, että siinä on suomalainen firma, joka tekee hienoja metsäkoneita.

Ponsse oli Mähkän ensimmäinen itsenäisesti hankittu osake, mutta salkussa oli valmiina muun muassa Soneraa, Elisaa ja Amer Sportsia, joista oli hankittu silloin kun Amer tunnettiin tupakkavalmistajana. Hiljalleen nainen alkoi kerryttää osakesalkkuaan Sampolla ja muilla perusosakkeilla.

Sen jälkeen Mähkään iski Amerikka-buumi. Sijoituksia piti hajauttaa ja ostaa Coca-Colaa. Mukaan tulivat myös indeksirahastot.

– Luin jostain, että niihin pitää laittaa. Ja minähän laitoin. Se oli kuitenkin ihan hirveän tylsää. Halusin miettiä, mihin tämä maailma menee ja tutkia asioita osakkeiden taustalla.

Mähkän mukaan indeksirahastot ovat hyvä varokeino sijoittajille, jotka eivät halua tutkia ja miettiä asioita. Niitä löytyy edelleen myös nelikymppisen sijoitusgurun salkusta, mutta osakkeiden maailma kiehtoo silti enemmän.

”Indeksit eivät ole niin hauskoja kuin osakkeet”

Sijoituskaaren kolmannessa vaiheessa Mähkä päätti alkaa kasvusijoittajaksi. Hän hankki kovassa nosteessa olevaa Facebookia ja Applea, joita myytiin halvalla. Samaan aikaan hän luki sijoituskirjan, jossa kehotettiin etsimään pikkufirmoja, joita analyytikot eivät seuraa.

– Klassinen esimerkki tällaisesta on Dunkin´ Donuts. Se oli aikoinaan pieni pulju, johon sijoittaneet ihmiset ovat tätä nykyä todella varakkaita.

Tätä nykyä Merja Mähkän sijoitusstrategia on yhdistelmä vakavaraisia ja tylsiä yhtiöitä, kasvuyrityksiä, Suomea ja Amerikkaa. Tarinaa kuunnellessa strategia kuulostaa sekavalta ja poukkoilevalta, sillä usein osakemarkkinoilla kuulee maltin olevan valttia osakkeiden kanssa. Mähkä on toista maata.

– Mun tuotot on pitkälti indeksin tasolla. Todennäköisesti tuotot olisivat indeksien kanssa ihan samat kuin nyt, mutta se ei olisi näin hauskaa.

Osakkeita Mähkä on ostanut vaihtelevin perustein, mutta hän on onnistunut kasvattamaan pääomaansa siitä huolimatta. Tai ehkä juuri sen vuoksi. Yksi pysyvä strategia on kuitenkin se, että osakkeita myydään hyvin harvoin.

– Kun oppia on tullut eri suunnista, sijoitusperusteet ovat vaihtuneet. Nyt tyyli on rauhoittunut, ostan uusia yhtiöitä harvoin ja myyn vielä harvemmin.

Hän saa sijoittamisen kuulostamaan hykerryttävän hauskalta ja jännittävältä. Se johtuu siitä, että Mähkä on kiinnostunut tarinoista yritysten takana. Hän yrittää ymmärtää yritystoimintaa ja kokee, että on oppinut liikkeenjohdosta paljon viiden vuoden aikana.

Osakkeita valitessa kannattaa luottaa myös intuitioon. Mähkä on tehnyt osakkeenmyyntipäätöksen sillä perusteella, ettei hänen miehensä ottanut vastaan rautatieasemalla tarjottua Cokis-tölkkiä.

– Ajattelin, että jos mieheni ei ota Cokista edes ilmaiseksi, niin ehkä näiden sokerijuomien aika on ohi.

Sijoitusaiheista kirjallisuutta Mähkä on kuluttanut paljon. Hän sanoo, että yritysjohtajien elämänkerrat ovat loistavia oppaita sijoittamiseen. Niiden avulla ymmärtää, miten liiketoiminta pelaa. Ne myös auttavat löytämään yrityksiä, jotka ovat mukana maailman muutoksessa. Sellaiset yritykset tulevat menestymään jatkossakin.

”Ei mulla ole rahalle varsinaisesti käyttöä”

Nelikymppisen naisen ura sijoittajana alkoi vaurastumisen ajatuksesta. Hän halusi rikastua ja luoda itselleen omaisuuden, jonka turvin voisi elää riippumatonta elämää. Nyt tavoitteet ovat muuttuneet, mutta rikastumisen ajatus ei ole kadonnut.

Puheet rikastumisen toiveesta ovat vahvasti ristiriidassa muihin ajatuksiin.

– Ei mulla ole sille rahalle varsinaisesti käyttöä. Tykkään elää vaatimattomasti.

Mähkän unelmat miljoonan jälkeen ovat varsin suomalaisia ja ne voisivat olla suoraan kotimaisen lottovoittajan suusta. Nainen lukisi enemmän lehtiä, söisi enemmän ulkona ja näkisi enemmän ihmisiä. Kalenterissa olisi asioita kuudeksi tunniksi päivässä.

– En välttämättä edes reissaisi. Olen käynyt melkein kaikkialla, missä olen koskaan halunnut. Nykyään mielenkiinto suuntautuu enemmän töihin liittyviin asioihin.

Yhden toimenpiteen miljoonan euron rajapyykin saavuttaminen kuitenkin aiheuttaisi.

– Mä otan siitä salkusta kuvan ja laitan sen Facebookiin.

Voit kuulla Merjan sijoittajatarinan ja saada vinkkejä sijoittamisen aloittamiseen OPn webinaarissa 12.12. klo 19:00. Webinaari on maksuton.