Mitä voi oppia startupeilta? 5 vinkkiä liiketoiminnan kehittämiseen
Lisää aiheesta
Kysyimme innovaatioasiantuntijalta, miten erilaiset organisaatiot voivat parhaiten hyötyä startup-yhteistyöstä. Senior Business Developer Atte Pitkälahti OP Labista vastaa.
Finanssialan murros on parin viime vuosikymmenen aikana synnyttänyt maailmalle kasvavan fintech-ekosysteemin. Moni perinteinen finanssialan toimija pyrkii systemaattisesti luomaan kilpailuetua yhteistyöllä.
– Perinteisen pääomasijoittamisen lisäksi olemme jo pitkään nähneet erilaisia suurten yritysten perustamia innovaatioalustoja ja yhteistyöohjelmia aikaisen vaiheen kasvuyrityksille. Startupit on ikään kuin tuotu osaksi yrityksen innovaatioekosysteemiä, kuvailee OP Ryhmän innovaatiotoimintaa kiihdyttävän yksikön, OP Labin Senior Business Developer Atte Pitkälahti.
– Tämän kehityksen lisäksi viime vuosina startupit on alettu näkemään myös kanavina uusille markkinoille tai viimeisimpiin teknologioihin.
Startup voi olla tietolähde ja tulevaisuuden kumppani
OP Ryhmässä seurataan tiiviisti finanssialan suuntauksia. Tuoreinta tietoa kentän signaaleista kerätään paitsi laajoilla startup-yritysten kartoituksilla ja tutkimuksella, myös erilaisilla kiihdyttämökumppanuuksilla.
– Näemme startup-ekosysteemin toimijat paitsi potentiaalisina tulevaisuuden kumppaneina, myös erinomaisena tietolähteenä asiakaskäyttäytymisen kehityksen trendeistä. Kasvuyrityksiä seuraamalla voimme tunnistaa aikaisessa vaiheessa tulevaisuuden kyvykkyyksiä, ja siten kiihdyttää osaamistamme myös organisaation sisäisesti, sanoo Pitkälahti.
Fintech-yritykset voivat olla perinteisemmille toimijoille erinomaisia vakiintuneiden toimintatapojen haastajia.
Startup-ekosysteemissä vastuullisuus ja dialogi ovat avainasemassa. Perinteisestä toimittaja-asiakas-suhteesta on siirrytty kohti verkostomaisempaa kumppaniajattelua, jossa kaikki toimijat nähdään ekosysteemin tärkeinä osasina.
– On erittäin tärkeää, että suuremmat yritykset sparraavat uusia tulokkaita, ja osallistuvat siten omalla panoksellaan koko toimialan kasvattamiseen. Tämä onkin maailmalla näiden ekosysteemien kantava periaate. Vastaavasti fintech-yritykset voivat olla perinteisemmille toimijoille erinomaisia vakiintuneiden toimintatapojen haastajia ja ajattelun tuulettajia, jatkaa Pitkälahti.
Kokosimme haastattelun pohjalta Pitkälahden viisi suositusta toimijoille, jotka haluavat kehittää toimintaansa startup-yhteistyöllä.
1. Ole avoin dialogille
Kasvuyritykset ovat tärkeä osa niin finanssialan kuin muidenkin toimialojen verkottunutta ekosysteemiä. Jatkuva dialogi kasvuyritysten kanssa kehittää organisaatioiden innovaatiokyvykkyyttä, oppimista ja siten myös pitkän tähtäimen kilpailukykyä.
Suhtaudu kaikkeen kanssakäymiseen molemminpuolisena oppimismatkana.
2. Osallistu ekosysteemin kehittämiseen
Kukoistava ja eteenpäin kehittyvä toimiala on kaikkien toimijoiden etu. Suurten toimijoiden vastuullisuusajatteluun kuuluu myös startup-ekosysteemin tukeminen osana yhteiskunnallista vaikuttamista. Anna siis aikaasi myös startupien sparraamiseen.
3. Älä sorru aliarviointiin
Tämän päivän aikaisen vaiheen yritykset voivat olla tulevaisuuden Bloombergejä ja Klarnoja, joista kasvaa merkittäviä pelureita finanssialan kentälle. Startupeissa on runsaasti alan kovinta osaamista ja innovointikykyä. Suhtaudu siis kasvuyrityksiin osaamiskeskittyminä ja kasvun ajureina.
4. Päivitä ymmärrystäsi aktiivisesti
Kehitä omalle organisaatiollenne toimivat tavat seurata startup-kentän kehitystä ja uusia toimijoita, ja kommunikoi näistä myös tärkeille sidosryhmillesi. Hyödynnä myös verkostojasi, kuten erilaisia kiihdyttämötahoja pysyäksesi ajan tasalla nopeasti kehittyvästä markkinasta.
5. Ajattele laaja-alaisesti
Startup-kentästä on oleellisen tärkeää tunnistaa sen moninaiset yhteistyömuodot ja mahdollisuudet. Pääomasijoitusten ja rahoituspalveluiden ohella erilaiset innovatiiviset kumppanuudet ja yhteistyömallit voivat palvella tehokkaasti uudistumiseen tarvittavan oppimisen kiihdyttämistä.
Pysy avoimena erilaisille yhteistyömahdollisuuksille, nyt ja tulevaisuudessa.