1. Antihistamiini helpottaa muitakin kuin heinänuhaisia

Hyttysenpistokset saattavat alkukesällä paisua isoiksi ja piinaavan kutiaviksi muillakin kuin allergikoilla. Kutinaa voi hillitä ja ehkäistä antihistamiinilla.

Jos tietää menevänsä mökille tai muuhun paikkaan, jossa on paljon hyttysiä, lääke kannattaa ottaa jo edellisenä päivänä. Näin ehkäistään se, että kutina pääse yltymään pahaksi alun perin. Yleisin antihistamiini on setiritsiini, jota saa esimerkiksi Histec-nimisenä.

2. Kyypakkaus auttaa, jos ampiainen pistää

Moni hankkii kyypakkauksen lääkekaappiin siltä varalta, että joutuu käärmeen puraisemaksi. Todennäköisempi syy äkilliseen kyypakkauksen tarpeeseen ovat kuitenkin ampiaisenpistot. Kyypakkauksen tabletin sisältämä hydrokortisoni auttaa lievittämään piston aiheuttamaa kipua ja turvotusta. Lääkkeen voi ottaa siinäkin tapauksessa, että käärme puree. Silloin tärkeintä on kuitenkin hakeutua nopeasti lääkäriin.

3. Rakkolaastari ehkäisee ja hoitaa

Rakkoja tulee jalkoihin tavallista helpommin kesällä, kun sukat jäävät kaappiin. Paksulla, ihomaisella rakkolaastarilla voi ehkäistä rakkoja etukäteen ja myös hoitaa hiertymiä.

Jo syntynyttä rakkoa ei kannata puhkaista, sillä se voi tulehtua. Suojaa se mieluummin rakkolaastarilla. Laastari pysyy paikallaan monta päivää, ja sitä kannattaa pitää iholla nelisen päivää, jotta uusi iho ehtii muodostua.

Compeedin Mix-packissä on kolmen eri koon rakkolaastareita.

4. Punkkipihtien kannattaa olla pienet

Punkkeja esiintyy entistä laajemmalla alueella Suomessa. Siksi ulkoilijan kannattaa varautua etsimään ja poistamaan punkkeja iholta kesäiltaisin.

Punkkipihdeistä pienet ovat parhaat. Jotkin punkit ovat niin kevytsarjalaisia, että kaikki markkinoilla olevat pihdit tai punkkiraudat eivät saa niistä otetta. Pyydä apteekissa neuvoa sopivien löytämiseen.

Borrelioosin tarttuminen on sitä epätodennäköisempää, mitä pikemmin punkin saa pois ihosta. Ota punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihoa ja pyöräytä hieman samalla, kun nostat. Muista myös päivittäiset ihon punkkitarkastukset ja vaatteiden puistelu.

Niin sanotuilla Z-pihdeillä pystyy tarkasti tarttumaan punkin imukärsän tyveen.

5. Hanki uusi aurinkorasva

On aika hankkia uusi aurinkorasva: viimekesäinen on menettänyt talven aikana tehoaan.

Valitse voiteen suojakerroin sen mukaan, kuinka herkkä ihosi on palamaan. Hyvin vaalealle iholle kannattaa käyttää vähintään kerrointa 30. Lasten aurinkorasvan suojakertoimen tulisi olla 50 tai 50+. Tarkista, että rasvassa on UVB-suojan lisäksi myös UVA-suoja, jotta suoja auringolta olisi mahdollisimman täydellinen.

UVB-säteet jäävät ihon pintakerrokseen ja ovat vastuussa auringonpolttamista, kun taas UVA-säteet tunkeutuvat syvälle ihoon ja aiheuttavat ryppyjä.

Jotta rasva tehoaa yhtä hyvin kuin suojakerroin ilmoittaa, sitä pitää käyttää reilusti. Aikuiselle sopiva määrä on noin kaksi ruokalusikallista per levityskerta, lapselle riittää ruokalusikallinen.

Levitä rasvaa iholle noin varttia ennen kuin menet ulos. Lisää ulkoillessa parin tunnin välein ja aina uinnin jälkeen.

6. Kortisonivoide tepsii ihottumaan

Jos iho kuitenkin pääsee palamaan auringossa, hydrokortisoni helpottaa. Kortisoni auttaa myös erilaisiin ihottumiin, kuten nokkosenpistoihin tai kovasti kutisevaan hyönteisen pistokseen. Lisää voidetta kerran tai kaksi päivässä.

7. Hyttyskarkotteen aineella on väliä

Suihkutettavat hyttyskarkotteet sekoittavat inisijän suuntavaiston niin, ettei se löydä iholle. Kun valitset hyttyskarkotetta, katso purkin kyljestä, mikä on vaikuttava aine. Useimmat karkotteet, esimerkiksi Off, sisältävät 10–15 prosenttia DEET:tä. DEET on tehokas ja melko pitkäkestoinen karkote, mutta se tuoksuu vahvalta ja sen on havaittu aiheuttavan joillekuille allergisia reaktioita.

Sen sijaan ikaridiinin (kuten Autan) ei ole todettu aiheuttavan allergiaa, ja ärsytysreaktiot ovat harvinaisempia kuin DEET-tuotteilla. Ikaridiini toimii hyttysten lisäksi myös punkkeihin, mäkäräisiin ja paarmoihin. Ikaridiinikarkotteet tosin tehoavat lyhyemmän ajan DEET:tä sisältävät aineet.

8. Sideharso on ensiapupakkauksen tärkein osa

Jos mökillä puita pilkkoessa sattuu tapaturma, olet iloinen siitä, että saunan eteisessä on ensiapupakkaus. Tärkeintä on, että pakkaus sisältää tarvikkeet, joilla verenvuodon saa tyrehtymään jo ennen lääkäriin pääsyä. Perussidetarpeet riittävät, ja tärkein niistä on sideharsotaitos.

Punaisen Ristin myymä taskupakkaus sisältää esimerkiksi sideharsoa, ensisiteen ja laastareita.

+ 1 Uusi lääkkeiden reseptit

Ennen kuin lähdet lomanviettoon, pidä huoli, että säännöllisten lääkkeiden reseptit ovat voimassa ja että sinulla on tarpeeksi lääkkeitä.

Asiantuntija: Yleislääketieteen erikoislääkäri Miia Jansson Pohjola Sairaalasta, Lähteet: www.terveyskirjasto.fi, www.terve.fi