Helsinkiläinen lähihoitaja Anna Järvinen, 22, teki viime vuoden maaliskuulla työvuoroaan tavalliseen tapaan, mutta yöllä vatsaa kaihertanut huono olo paheni tunti tunnilta. Palleassa puristi kipu, ihan kuin joku olisi potkaissut ilmat pihalle. Oksetti, eikä ruoka maittanut. Vaiva oli tuttu jo teinivuosilta.

– Tiesin, mistä on kyse. Olin jo vuosia kärsinyt ajoittaista vatsakivuista, jotka tulivat ja menivät. Arvelin niitä sappikivien aiheuttamiksi, sillä äidiltäni on poistettu sappirakko 20-vuotiaana. Nyt kipu oli kuitenkin niin kova, että minun oli pakko soittaa lääkärille.

Järvisen vanhemmat hankkivat tälle jo vauvana Pohjola Terveysvakuutuksen, jonka myötä on ollut käytettävissä Pohjola Terveysmestari -palvelu. Sinne soittamalla kokenut sairaanhoitaja arvioi tilanteen ja ohjaa tarvittaessa sopivan ammattilaisen pakeille. Nyt Järvinen sai palvelun avulla laskutusluvan Terveystaloon lääkärin vastaanotolle jo samana iltana.

– Lääkäri tutki minut, mutta mitään syytä kivuille ei heti löytynyt. Hän lähetti minut ultraäänitutkimukseen ja määräsi särkylääkkeitä ja vatsansuojalääkkeitä. Niiden avulla kipukohtaus onneksi hellittikin.

Yllättävä löydös

Seuraavana päivänä Järvinen makasi ultraäänitutkimuksessa. Sappikiviä tutkimuksessa ei löytynyt, mutta jotakin ihan odottamatonta kyllä: kaksi kasvainta maksassa. Pelko tulvahti päälle saman tien. Ajatus laukkasi villinä kaikkialle.

– Pystyin vielä vastaanottohuoneessa käyttäytymään rauhallisesti, mutta jo hississä tuli itku. Soitin äidille ja miehelleni. Tietysti ajattelin heti, että kasvaimet tarkoittavat syöpää, Järvinen muistelee.

Järvinen soitti saman tien uudestaan Pohjola Terveysmestari -palveluun, mistä selvitettiin seuraavat askeleet. Lääkäriaika saatiin jo samalle päivälle.

– Mieheni keskeytti työpäivänsä ja tuli vastaanotolle tuekseni. Äiti rauhoitteli minua puhelimessa. Tiedän hänen olevan kova huolehtija, mutta nyt hän yritti olla järkevä ja rauhallinen. Olimme tietysti kaikki tosi huolissamme, Järvinen kertoo.

Vastaanotolla lääkäri kävi tutkimustuloksia läpi ja kirjoitti lähetteen viipalekuvaan. Siellä saataisiin varmuus kasvainten laadusta.

– Aika saatiin vasta seuraavalle viikolle. Se oli kyllä pitkä viikko! Kävin töissä koko ajan, mutta ajatukset tietysti harhailivat omassa terveydessä. Samalla oli kuitenkin hyväkin saada muutakin mietittävää.

Järvinen tunnustaa odotellessaan myös tehneensä juuri niin kuin kielletään.

– Googlasin kyllä maksasyövän oireet ja miten ne alkavat ylävatsaoireilla. Kaikki pahimmat oireethan ovat kyllä mahdollista itsestään löytää, kun lähtee itse etsimään.

Viipalekuvauksesta helpottavia uutisia

Kun viipalekuvaus oli piinallisen odotuksen jälkeen viimein tehty, tulokset olivat helpottavia – ja aika yllättäviäkin. Järvisen maksassa olevat kasvaimet olivat hyvänlaatuisia verisuonikasvaimia, hemangioomia, joita voi kehittyä iholle, suolistoon ja maksaan. Samoista kasvaimista on kyse esimerkiksi pienillä lapsilla nähtävissä mansikkaluomissa.

– Niitä voi kuulemma kehittyä joskus esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn käyttäjille. Kasvaimet ovat vaarattomia, eikä niille tarvitse tehdä mitään, elleivät ne jostain syystä lähde kasvamaan ja ala vaivata.

Helpotus oli melkoinen, kun pahimmat pelot eivät käyneetkään toteen.

– Kivi siinä vierähti rinnalta, Järvinen huokaa.

Yllättävää tuloksista teki se, etteivät maksan hyvänlaatuiset kasvaimet lopulta liittyneet millään tavalla Järvisen koviin vatsakipuihin, eli lääkärille hakeutumisen alkuperäiseen syyhyn. Ne löytyivät sattumalta, kun maksa kuvattiin.

– Vatsakivut johtuvat todennäköisesti jostakin, mitä syön. Nyt tarkkailen sitä, ja onneksi kipukohtauksiakin on ollut tänä vuonna enää vain yksi.

Nyt säikähdyksestä jo selvinneenä Järvinen tuumaa, että Pohjola Terveysvakuutus ja Pohjola Terveysmestari -palvelu olivat huolen ja hädän aikana helpottavana apuna. Palvelu on tullut tarpeeseen aiemminkin, ja Järvinen on hyvillään siitä, ettei lapsena hankittua vakuutusta ole lakkautettu hänen aikuistuttuaan.

– Tämä tilanne on ollut tietysti kaikkein pahin. Oli ihanaa, ettei minun tarvinnut peloissani soitella ympäriinsä ja ihmetellä, mitä seuraavaksi tapahtuu, vaan yksi paikka selvitti kaiken ja antoi luvat suoralaskutuksiin. Minun ei tarvinnut missään kohti myöskään miettiä rahaa. Kaikki onnistui saman palvelun kautta.

Lue lisää vakuutusyhtiö Pohjola Vakuutuksen henkilövakuutuksista

Pohjola Terveysmestari -palvelun tarjoaa Pohjola Sairaala Oy. Palvelu on Pohjola Vakuutuksen henkilövakuutusasiakkaiden käytössä veloituksetta.