Kevättalvi on vatsatautien kulta-aikaa: noro- ja rotavirus leviävät suorastaan kulovalkean tavoin. Koska pöpöt leviävät käsien kautta, vanha tuttu käsienpesu on kaikkein tärkeintä. Kädet tulee pestä aina wc:stä lähtiessä ja ennen ruokailua. Käsidesin hyödyllisyydestä ei ole näyttöä vaan varminta on pestä kädet vedellä ja saippualla. Kädet pitää myös muistaa kuivata hyvin: osa pöpöistä huuhtoutuu pois vedellä, osa hangataan pois kuivatessa.

Kun perheessä jyllää tauti, kodin pintoja voi pyyhkiä klooripohjaisella pesuaineella, sillä kloori auttaa hävittämään viruksia. Ripulia ja oksennusta siivotessa kannattaa käyttää puhdistusliinaa ja kertokäyttöhanskoja, sulkea ne heti pussiin ja viedä pussi jäteastiaan. Vaatteiden ja lakanoiden pesussa suositellaan vähintään 60 asteen lämpötilaa, jotta pöpöt kuolevat.

Apua paranemiseen kotikonstein

Heikko olo johtuu ennen kaikkea nestehukasta. Kun sairastaa, ei siis auta muu kuin yrittää nesteyttää itseään ja juoda aina kun pystyy, jotta tarvittavat kaksi litraa tulisi täyteen. Kotona voi valmistaa niin sanotun WHO-liuoksen: lisää litraan vettä teelusikallinen suolaa ja kahdeksan teelusikallista sokeria. Liuoksesta saa hieman energiaa ja päivittäisen suola-annoksen.

Jos limakalvot ovat kuivat ja virtsaa sekä kyyneliä erittyy vain vähän, saatat kärsiä lievästä kuivumasta. Apteekista voi ostaa valmisteita, jotka sisältävät veden lisäksi esimerkiksi suoloja ja sokeria. Tällaisia kuivumista korjaavia valmisteita ovat muun muassa Osmosal, Rehydron ja Floridral.

Milloin lääkäriin?

Jos raajat viilenevät eikä iho tunnu enää kimmoisalta, voit olla jo keskivaikeasti kuivunut, ja on syytä mennä lääkäriin. Ihoa voi testata niin sanotulla telttaoireella: nosta vatsan ihoa vähän poimulle sormilla. Jos iho jää telttamaisesti koholle, se ei ole enää kimmoisa.

Toinen kuivumistesti löytyy sormen kynsistä. Paina kevyesti sormen kynttä niin, että se muuttuu vaaleaksi. Mittaa aika, joka menee, että väri palautuu. Jos aika on yli kaksi sekuntia, kyse on kuivumisen oireesta.

Mitään varsinaista lääkehoitoa noro- tai rotavirukseen ei tunneta. Jos kuumetta tai veriripulia ei ole, yli 12-vuotiaan oireita voi yrittää helpottaa loperamidilla (esimerkiksi Imodium). Lääkkeitä ei kuitenkaan kannata kokeilla omin päin, vaan on syytä aina keskustella tapauskohtaisesti apteekkarin tai lääkärin kanssa.

Myös tunne siitä, ettei selviä enää kotona, on riittävä syy mennä lääkäriin.

Noroviruksesta selviää yleensä noin kolmessa päivässä, mutta rotavirus saattaa kestää viisikin päivää. Töihin ja kouluun voi palata, kun oireet ovat rauhoittuneet ja vointi sallii. Yleisesti sairastamisen jälkeen kannattaa aina pitää yksi toipilaspäivä.