Kuvitteellinen tilanne: 37-vuotias nainen hakeutuu lääkärin tutkimuksiin huomattuaan rinnassaan pienen patin. Tutkimuksissa patti varmistuu rintasyöväksi, joka leikataan akuutisti. 

Toinen kuvitteellinen tilanne: Vuonna 1995 syntynyt varhaiskasvatuksen opettaja ihmettelee erilaisia puutumiseen liittyviä oireita jalkaterissä ja sormenpäissä. Aluksi hän ei kiinnitä niihin huomiota, mutta kun oireet pitkittyvät ja tunto alkaa selkeästi herkistyä entistä enemmän, opettaja hakeutuu lääkärin vastaanotolle. Ensimmäisillä käyntikerroilla asiaan ei löydetä syytä, mutta loppujen lopuksi opettajalla todetaan MS-tauti.

Sairastuminen on itsessään vakava tilanne. Onneksi julkinen terveydenhoito on Suomessa hyvää ja korkeatasoista. 

Sairastunut joutuu kuitenkin sairastuessaan uuteen tilanteeseen myös taloudellisesti. Jos sairaus vaatii esimerkiksi pidemmän sairausloman, voi terveydentilan lisäksi muuttua taloudellinen tilanne. Yksin asuva on monesti yksinään vastuussa omasta taloudestaan, joten sairastuessa ja tulojen pienentyessä esimerkiksi lainoista, tai muista kuukausittaisista maksuista selviäminen voi tulla pulmalliseksi. Perheellisellä tai avoliitossa asuvalla omien tulojen putoaminen voi vaikuttaa osin myös muihin perheenjäseniin. 

Sairastumiseen varautuminen säästöillä ja vakuutuksella

Suomessa julkiseen terveydenhoitoon pääsee tulotasosta riippumatta. Vaikka tili olisi tyhjä, saa hoitoa tai pääsee leikkaukseen

Sen sijaan sairauden aiheuttamat taloudelliset seuraukset eivät jakaudu tasaisesti. Ilman säästöjä tai muuta taloudellista tukea olevan taloudellinen tilanne voi vaikeutua.

Säästöt ovat hyvä tapa varautua mihin tahansa elämän yllätykseen. Toinen tapa on vakuutus. 

Ensimmäisessä kuvitteellisessa tilanteessa ollut 37-vuotias nainen on ystävänsä innostamana ottanut vakavan sairauden varalle vakuutuksen, jonka vakuutusmääräksi hän on valinnut 40 000 euroa. Vakuutuksessa syöpä on korvattava sairaus, ja nainen saa heti sairastuttuaan verottoman 40 000 euron kertakorvauksen. Nainen käyttää korvauksen haluamallaan tavalla: hän voi käyttää sen arjen menoihin, tai varmistaa sen avulla nopean hoitoon pääsyn. Miksei hän voisi käyttää osan rahoista lomamatkaan raskaiden syöpähoitojen päättymisen jälkeen. 

Jos toisen kuvitteellisen tilanteen opettajalla on vakuutus, hän saisi vakuutuksesta korvauksen, joka auttaa häntä remontoimaan kotiaan niin, että hän voi asua siellä vielä sairauden edetessä. 

Vakuutuksesta taloudellista turvaa myös omaisille

Kolmas kuvitteellinen tilanne: 56-vuotias mies joutuu sairaalaan viikon kestäneiden hengitysvaikeuksien takia. Hyvästä tehohoidosta huolimatta mies menehtyy kaksi viikkoa sairaalassaolon jälkeen. 

Omaisille tilanne on raskas. Läheisen menetys ja siihen liittyvä suru kuormittavat pitkään. Arki kuitenkin jatkuu, ja omaisten kontolle jää taloudellisten asioiden hoitaminen muiden asioiden lisäksi. Jos esimerkin mies on ottanut vakavan sairauden varalle vakuutuksen, jossa on henkiturva, saavat miehen määrittelemät edunsaajat vakuutuskorvauksen. Niiden avulla arjen taloushuolet voivat hellittää.

Edellä olevat kuvitteelliset tarinat ovat esimerkkejä tapauksista, joita tapahtuu osalle meistä. Esimerkkien korvattavat sairaudet perustuvat OP Vakava sairaus ja henkiturvan ehtoihin

Säästöt, vakuutus tai muu varautuminen eivät estä elämän karikoita. Niistä saa kuitenkin taloudellista lisäturvaa vastoinkäymisten varalle.

OP Vakava sairaus ja henkiturva -vakuutuksesta saa taloudellista lisäturvaa vastoinkäymisissä. Vakuutuksessa on turva vakavan sairauden varalle, tapaturmaisen pysyvän haitan varalle sekä kuolintapauksen varalle. Lue lisää. 

 Lue lisää:

Entä jos sairastun vakavasti – Miten pahaan päivään kannattaisi varautua?

”Nuorenakin voi sattua jotain, ei vain vanhana” – Kurun pariskunta halusi turvata tulevaisuutensa ja teki edunvalvontavaltakirjan

Markku sairastui vakavasti – läheisten ja työnantajan apu yllätti

OP Vakava sairaus ja henkiturva -vakuutuksen myöntävät Pohjola Vakuutus Oy ja OP-Henkivakuutus Oy. Osuuspankit toimivat vakuutusyhtiöiden asiamiehenä. Pohjola Vakuutus Oy toimii OP-Henkivakuutus Oy:n asiamiehenä. AXA hoitaa kaiken OP Vakava sairaus ja henkiturva -vakuutuksen vakuutus- ja korvauspalveluun liittyvän asiakaspalvelun Pohjola Vakuutus Oy:n ja OP-Henkivakuutus Oy:n puolesta ja valtuuttamana.