Ovatko sisäelimeni tulehtuneet?

Matala-asteisesta tulehduksesta, eli elimistön hiljaisesta tulehdustilasta, on viime vuosina puhuttu yhä enemmän. Pikainen googletus paljastaa, että tulehdus ei oireile, eikä siihen ole lääkitystä. Kuulostaa yhtä salakavalalta kuin häkä. Pitäisikö varata heti aika lääkäriin?

– Ei todellakaan tarvitse, ravitsemusterapian professori ja laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab toppuuttelee.

Matala-asteisen tulehduksen paljastava CRP-niminen testi on olemassa, mutta erillistä diagnoosia ei Schwabin mukaan tarvita. Tulehdus on seurausta huonoista elämäntavoista, ja niiden korjaaminen on ainoa toimiva hoito. Jo paastoverensokerin ja kolesterolin mittauttamalla saa käsityksen elimistön tilanteesta.

– Jos elämäntavat ovat pielessä, voi olla varma, että elimistössä on tulehdus.

Rasittaa elimistöä

Schwab kutsuu tilaa aineenvaihdunnalliseksi tulehdukseksi. Hänen mielestään se kuvaa tulehduksen syntymekanismia osuvammin.

– Tulehdus on elimistön luonnollinen puolustusreaktio, joka on lyhytaikaisena hyödyllinen. Huonot elämäntavat saavat elimistön jatkuvaan hälytystilaan, jolloin tulehdusvälittäjäaineita muodostuu aineenvaihdunnassa liikaa. Tulehdus kroonistuu.

Mitä tulehdus sitten tekee? Schwab myöntää, että sitä ei vielä tarkalleen tiedetä. Matala-asteista tulehdusta on alettu tutkia vasta 2000-luvulla, joten paljon on vielä hämärän peitossa.

– Ainakin se rasittaa elimistöä ja aineenvaihduntaa kokonaisvaltaisesti. Se saattaa myös kiihdyttää elintapasairauksien puhkeamista ja vakavoittaa niitä.

Vatsarasva erityisen ongelmallista

Tulehduksen suurimpia aikaansaajia ovat epäterveellinen ruokavalio, kroonistunut stressi, liian vähäinen uni, ylipaino, tupakointi, alkoholinkäyttö ja jotkin sairaudet, kuten sepelvaltimotauti.

– Vatsarasva on erityisen ongelmallista, sillä rasvakudos häiritsee sisäelinten toimintaa. Keskivartalolihavuus on varma merkki aineenvaihdunnallisesta tulehduksesta.

Ihmepilleriä tai antibioottia matala-asteisen tulehduksen hoitamiseen ei ole. Tarvitaan elämäntapamuutoksia, joista tärkeimmät liittyvät ruokavalioon.

– Mitään superfoodeja ei tarvitse lähteä hankkimaan. On tieteellisesti todistettu, että suositusten mukainen ruoka toimii parhaiten tulehduksen hillitsijänä. Niin pölyttyneeltä kuin se kuulostaakin, vanha kunnon lautasmalli ja ruokakolmio toimii tässäkin.

– Ylenmääräinen rasva ja sokeri kuormittavat kehoa ja synnyttävät tulehdusta.

Toinen tehokas keino tulehduksen hillitsemiseen on liikunta. Jo pienikin määrä liikuntaa päivässä hillitsee tulehdusvälittäjäaineiden erittymistä.

– Puolisen tuntia liikettä ja pieni hiki pintaan. Jo hyötyliikunnallakin on iso merkitys.

Schwab on huomannut vastaanotollaan, että matala-asteisesta tulehduksesta osataan kysyä yhä useammin. Suurimmalle osalle asia on kuitenkin edelleen täysin tuntematon.

– Toivon, että matala-asteisen tulehduksen hillitseminen olisi yksi lisäkannuste terveellisiin elämäntapoihin. En väsy puhumaan siitä, kuinka paljon omaan terveyteen voi vaikuttaa yksinkertaisilla valinnoilla. Tasapainoinen ja terveyttä edistävä ruokavalio, riittävä uni ja kohtuullinen määrä liikuntaa – muuta ei usein tarvita.

Näin hillitset elimistön matala-asteista tulehdusta

  • Ruokavalio. Suositusten mukainen, perinteinen lautasmalli ja ruokaympyrä toimivat hyvin. Kiinnitä huomiota rasvan ja hiilihydraattien laatuun.
  • Liikunta. Pienikin määrä riittää, pyri liikkumaan vähintään 30 minuuttia viisi kertaa viikossa.
  • Uni. Nuku sen verran, ettei sinua väsytä aamulla herätessä, ja että vireystasosi pysyy hyvänä koko päivän ajan.