Tulehduksellisista suolistosairauksista on tullut suomalaisten uusi kansantauti. Crohnin tautia ja haavaista paksusuolentulehdusta sairastaa tällä hetkellä noin 50 000 suomalaista, ja uusia diagnooseja tehdään vuosittain yli 2 000.

─ Sairaudet ovat yleistyneet huimasti viime vuosikymmeninä. Toki ne osataan diagnosoida paremmin kuin 50 vuotta sitten, mutta kyse on myös todellisesta kasvusta, HUS:n sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Anna-Maija Puolanne sanoo.

Ilmiö ei ole vain suomalainen, vaan IBD-lyhenteellä (Inflammatory Bowel Diseases) tunnetut suolistosairaudet ovat yleistyneet kaikissa länsimaissa. Syytä ilmiölle ei tiedetä, mikä johtuu siitä, ettei sairauksien syntymekanismiakaan ole onnistuttu selvittämään.

─ Perinnöllinen alttius on yksi tekijä, mutta IBD-sairaudet ovat yleistyneet niin nopeasti, ettei geeniperimä selitä kaikkea, Puolanne toteaa.

─ Jokin länsimaisissa elintavoissa altistaa näille sairauksille. Syytä on etsitty esimerkiksi korkeasta hygieniatasosta, lapsena syödyistä antibioottikuureista ja ruokavaliosta, mutta se, mistä nämä sairaudet johtuvat, on edelleen täysi mysteeri.

Tulehdus teettää suoleen haavoja ja tukkeumia

IBD-sairauksien oireet vaihtelevat, mutta yleisimpiä ovat jatkuva ripuli ja voimakkaat vatsakivut. Myös veriset ulosteet, laihtuminen ja kuumeilu kuuluvat sekä Crohnin taudin että haavaisen paksusuolentulehduksen taudinkuvaan.

Varsinainen diagnoosi tehdään tähystyksessä otetusta koepalasta, mutta jo ulostenäytteestä voidaan todeta, onko suolistossa käynnissä jonkinasteinen tulehdus.

─ Oireet ovat usein sellaisia, että ne invalidisoivat ja rajoittavat. Jos on pakko käydä 20 kertaa päivässä ulostamassa, ei elämä tunnu välttämättä kovin mielekkäältä, Puolanne sanoo.

─ Tulehdus aiheuttaa haavoja suolistoon: haavaisessa paksusuolentulehduksessa paksusuoleen ja Crohnin taudissa mihin tahansa osaan suolta. Crohnin taudissa suoleen saattaa tulla tukkeumia turvotuksen ja arpikudoksen takia. Jos tulehdus on paha, suoleen saattaa ilmestyä jopa reikä, joka voi aiheuttaa vaarallisen yleistulehduksen.

Tulehdukselliset suolistosairaudet kasvattavat myös suolistosyövän riskiä, ja siksi IBD-potilaat käyvät muita useammin syöpäseulonnassa.

─ Ennen tulehduksellisten suolistosairauksien ja syövän välistä yhteyttä pidettiin merkittävänä. Nyt tiedetään, että syöpäriski kasvaa vasta 20─30 vuoden sairastamisen jälkeen, ja on silloinkin vain muutamalla prosentilla. Silti seulontaa on tietysti hyvä tehdä.

Lääkehoito tepsii useimmiten

Suurinta osaa Crohnin tautiin ja krooniseen paksunsuolentulehdukseen sairastuneista voidaan hoitaa lääkkeillä. Suomessa sairaudet diagnosoidaan yleensä melko aikaisin, jolloin lääkehoidon onnistuminen on todennäköisempää.

─ Suomessa lääkitys aloitetaan aina miedoimmasta päästä. Jos lääke ei auta, sitten siirrytään tehokkaampaan. Alkuun annetaan yleensä parin kuukauden mittainen kortisonikuuri, jotta tulehdus saadaan hallintaan.

Osa pystyy lopettamaan lääkityksen kokonaan, jos tulehdus saadaan useaksi vuodeksi hallintaan. Joskus käy myös niin, että tulehdus sammuu vuosien saatossa itsestään.

─ Hieman alle puolet aloittaa lääkkeet jossain vaiheessa uudestaan, kun tulehdus aktivoituu.

Pienessä osassa tapauksista vain leikkaushoito auttaa.

─ Joskus haavaista paksusuolentulehdusta ei saada kuriin mitenkään muuten kuin poistamalla paksusuoli kokonaan. Crohnin taudissa ei lähdetä leikkaamaan, sillä siinä tulehdus voi tulla mihin tahansa kohtaan suolta, eikä poistaminen siis auta.

Suolistoa on alettu viime vuosina kutsua toisiksi aivoiksi. Puolanteen mukaan nimitys on osuva, ja se liittyy erityisesti suoliston bakteerikantaan.

─ Suolistobakteereiden yhteyksiä muihin sairauksiin, kuten esimerkiksi masennukseen, on tutkittu viime vuosina paljon. On alkanut käydä selväksi, että suoliston kunto vaikuttaa meihin kokonaisvaltaisemmin kuin mitä aiemmin on osattu ajatella.

Tulehduksellisten suolistosairauksien lisäksi on olemassa monenlaisia muita vatsavaivoja. Osa niistä voi hoitua ruokavaliota muuttamalla.

– Laktoosin poisjättämistä voi ja kannattaakin kokeilla. Ennen ihan totaalista gluteenin poisjättämistä keliakia kannattaisi poissulkea verikokeilla, koska täydellisen gluteeniton dieetti tekee keliakian diagnostiikan mahdottomaksi. FODMAP-dieettiä, jossa vältetään tiettyjä kaasuja muodostavia hiilihydraatteja, voi myös itsehoitona kokeilla ennen laajempia tutkimuksia.