Sari Pajamäki oli palailemassa junalla työreissusta kotiin ihan tavallisena toukokuisena iltana keväällä 2018, kun puhelimen näytölle ilmestyi tieto kaiken muuttumisesta. Hän oli neljä viikkoa aikaisemmin osallistunut rutiinimammografiatutkimukseen. Kuvauksessa oli löydetty pieni muutos, josta oli otettu paksuneulanäyte. Tulokset olivat valmiit ja huonot: oli löytynyt syöpäsoluja.

– Takana oli loistavasti onnistunut sparrauspäivä, mutta nyt tunnelma muuttui kertaiskusta. Hetki oli pysäyttävä. Kyyneleet tulivat silmiin siinä ihmisten keskellä. Ajattelin, että se oli nyt sitten siinä. Tuntui uskomattomalta saada tieto vakavasta sairaudesta sillä tavalla.

Pajamäki viestitti saman tien läheisilleen saaneensa huonoja uutisia ja teki sitten sen, mistä aina eniten varoitetaan.

– Aloin googlata kaikkea mahdollista rintasyövästä jo saman junamatkan aikana. Halusin jotenkin orientoitua tulevaan. Tilanne hämmensi yhtäkkisyydellään. Olin vasta kaksi vuotta aikaisemmin ollut edellisessä, kaikille 50-vuotiaille tehtävässä mammografiaseulonnassa ja kuvat olivat olleet puhtaat.

Vauhdilla hoitoon

Kotiin päästyään Pajamäki yritti turhaan tavoittaa häntä tutkinutta lääkäriä saadakseen lisätietoa.

– Mitkään tunnit eivät ole niin pitkiä, kuin tuoreen sairastumisuutisen kanssa yksin vietetyt, Pajamäki toteaa.

Puhelimen tuutattua turhaan monta kertaa, Pajamäki muisti tuoreen vakuutuksensa. Vakavan sairauden turva -vakuutus oli ollut voimassa jo vuosia, mutta hän oli vasta meneillään olevan vuoden alussa ottanut Pohjola Vakuutuksen Terveysvakuutuksen. Silloin ajatuksena oli lähinnä ollut turvata sujuvat terveyspalvelut itselle joskus sitten eläkeikäisenä. Nyt hankinnalle tulikin käyttöä heti.

– Olin jokunen vuosi aiemmin heittänyt kavereilleni, että jos minuun joku tauti joskus iskee, se on rintasyöpä. Niissä mielikuvissa se tapahtui kuitenkin yli 70-vuotiaana, ei suinkaan kesken parhaiden työvuosieni. En usko ennustuksiin, mutta siinä se nyt oli. Ei sellaiseen uutiseen voi mitenkään valmistautua. Vakuutuksen oton ajankohta tuntui aivan käsittämättömältä onnenkantamoiselta.

Kun vakuutusehdoista selvisi, että Pajamäki voisi hoidattaa sairauden yksityisesti ja saada kulut korvatuiksi täysimääräisinä, hän otti saman tien yhteyttä yksityiseen syöpäsairaalaan ja kertoi saamistaan uutisista. Puhelu käynnisti vauhdikkaan prosessin. Jo saman keskustelun aikana käytiin läpi tulevat tutkimukset ja hoidot ja varattiin ensimmäiset vastaanottoajatkin.

– Olin jo neljän päivän sisällä soitosta käynyt sekä syöpälääkäri että plastiikkakirurgin vastaanotolla, magneettikuvissa ja leikkauspöydällä. Se oli käsittämättömän nopea prosessi!

Pajamäki painottaa, että luottaa täysin myös julkisen terveydenhuollon palveluihin ja tietää syöpäpotilaiden saavan apua nopeassa aikataulussa niinkin. Näin vauhdikkaasti hän ei kuitenkaan voinut uskoa saavansa apua mistään. Rivakasta tahdista tuli turvallinen olo.

– Minua hoiti upea Jari Viinikainen, joka löysi juuri oikeat sanat. Hän huomasi, että rakastan matkustamista ja vertasi hoitoa minulle tuttuun tilanteeseen toteamalla, että lähden matkalle. Vene irtautuu rannasta, mutta satamaan palataan terveenä. Jari kohtasi minut ihmisläheisesti ja yksilönä. Se sai minut tuntemaan, että olen hyvissä käsissä.

Kasvain ei ollut levinnyt

Pajamäki vietti sairaalassa yhden yön. Kasvain osoittautui kilteimmäksi mahdolliseksi. Se oli kooltaan pieni eikä ollut levinnyt muualle. Neljän viikon kuluttua leikkauksesta alkoivat sädehoidot: kolmen viikon ajan joka arkipäivä.

– Minulla oli onnea, sillä voin hoitojen aikana hyvin, Pajamäki muistelee.

Tutkimusten ja hoitojen hintalapuksi tuli yhteensä 35 000 euroa. Pohjola Vakuutuksen Terveysvakuutus maksoi sen kokonaan. Lisäksi Pajamäki sai Vakavan sairauden turva -vakuutuksesta 33 600 euron korvauksen vakavasta sairaudesta. Sairaus, joka olisi voinut aiheuttaa pelkojen lisäksi vielä paljon rahahuoliakin, hoitui Pajamäen mukaan parhaalla mahdollisella tavalla.

– Terveysvakuutus on maksanut minulle 30 euroa kuussa. Se on aika pieni raha näin suuresta turvasta yllättävän tilanteen iskiessä!

Hoidoista selvittyään Pajamäki poikkesi vierailulla hänelle vakuutukset myyneen henkilön luona. Oli aikamoinen ihme, että tämä oli keksinyt ehdottaa vakuutuksia, kun Pajamäki oli miettinyt Afrikan reissuun lähtiessään sopivaa turvaa terveydelleen.

– Kävin viemässä tälle yllätyspelastajalleni samppanjapullon ja kiitoskortin. Mietin edelleen lähes viikoittain, että hän pelasti talouteni ottamalla vakuutuksen puheeksi.

Ei mitään sitku-elämää

Huonoista junauutisista oli ehtinyt kulua vasta yhdeksän viikkoa, kun Pajamäki palasi töihin.

– Käyn toki seurannassa viiden vuoden ajan, mutta minulla on nyt terveen paperit ja se on valtavan hienoa. Minulla oli totisesti onnea!

Vähän myöhemmin Pajamäki varasi itselleen lääkärin matkavertausta ajatellen ihan oikean matkan, palkinnon syövän selättämisestä.

– Lähdin poikani kanssa viikoksi Dubaihin. Se oli hieno reissu! Tyttären kanssa katsellaan kohdetta hänen kanssaan tehtävälle matkalle.

Pajamäki tuumaa, että vakuutuksen korvaussumma saa kulua matkustamiseen ja elämästä nauttimiseen. Elämän ilot ovat kirkastuneet entisestään.

– Kun kuolla kupsahdan, lapset tietävät, että on turhaa odottaa suurta perintöä. Olen oppinut sairastumisestani ainakin sen, että jos aikoo nähdä maailmaa, kannattaa lähteä nyt!

Vaikka kohdalle onkin jo osunut yksi pahimmista terveyspeloista, suhtautuu Pajamäki tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Taloudellisen tilanteen jo kertaalleen pelastaneista vakuutuksista hän ei missään tapauksessa aio luopua.

Vakavan sairauden turva on uudistunut 22.9.2021 ja on nyt OP Vakava sairaus ja henkiturva, joka sisältää aiempaa laajemman vakuutusturvan sinulle ja läheisillesi. Omien vakuutustesi ominaisuudet voit tarkistaa vakuutuskirjastasi. Lue lisää.