Lastenhoitoa ja kevyitä kotitöitä

Au pair auttaa perhettä lastenhoidossa ja kevyissä kotitöissä. Au pairin normaaleihin työtehtäviin kuuluvat lasten kanssa leikkiminen ja päiväkotiin tai kouluun kuljettaminen. Lisäksi au pair auttaa yleensä kodin puhtaanapidossa ja pyykinpesussa.

Suuret siivoustyöt tai koko perheen pyykkien hoitaminen ja silitys eivät kuulu au pairin hommiin.

Netistä tai välitystoimiston kautta

Au pairin voi löytää netin kautta esimerkiksi keskustelupalstojen tai Facebookissa toimivien au pair -ryhmien kautta. Hyvä vaihtoehto on käyttää au pairien ja isäntäperheiden ilmoituksia eri puolilta maailmaa välittäviä AuPairWorld ja ConnectAuPair-sivustoja, joiden hakutoiminnot auttavat löytämään omiin kriteereihin sopivan au pairin. Sivustoilla on mahdollista myös jakaa kokemuksia muiden isäntäperheiden kanssa. Sivustojen käyttö maksaa noin 40 euroa kuukaudessa.

Varmin ja luotettavin tapa on käyttää au pairien välittämiseen erikoistunutta toimistoa, joka haastattelee au pairit ja tarkistaa heidän taustansa. Esimerkiksi Suomessa toimiva Euromaa välittää au paireja EU-maista 500 euron välityspalkkiota vastaan. Jos au pairin kanssa ilmenee ongelmia – hän ei esimerkiksi hoida työtehtäviään tai haluaa lähteä kotiin – toimisto voi auttaa asian selvittämisessä.

Palkkaaminen helpompaa EU:n sisältä

Au pairin palkkaaminen EU- ja ETA-maista on huomattavasti helpompaa kuin muista maista. EU-alueen ulkopuolelta tulevien au pairien pitää hakea Suomesta oleskelulupaa ja osoittaa muun muassa olevansa kiinnostunut suomen kielestä tai suomalaisesta kulttuurista. Hakuprosessi kestää yleensä kolme–kuusi kuukautta.

Perhe toimii työnantajana

Au pairin palkkaamisesta syntyy työsuhde, joten perheen on hyvä tehdä au pairin kanssa kirjallinen työsopimus, johon kirjataan työsuhteen ehdot. Yleisen käytännön mukaan au pairilla voi teettää kevyttä kodinhoitotyötä noin viisi–kuusi tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. Au pairilla on oltava vähintään yksi kokonainen vapaapäivä viikossa ja kerran kuukaudessa yksi kokonainen viikonloppu vapaata. Jos au pair on perheessä kuusi kuukautta, hänelle kuuluu yksi viikko palkallista lomaa.

Taskurahaa ja oma huone

Perhe maksaa au pairille taskurahaa vähintään 280 euroa kuukaudessa. Lisäksi au pairille kuuluu oma huone tai erillinen asunto sekä ruoka kuten muilla perheenjäsenillä.

Yleensä perhe järjestää au pairille puhelinliittymän, internet-yhteyden ja julkisen liikenteen matkalipun. Tapana myös on, että isäntäperhe tarjoaa au pairille kielikurssin – kiinnostuksen mukaan joko suomen tai jonkin muun kielen opintoja.

Au pairin rekisteröinti

Jos au pair tulee EU:n, Liechtensteinin tai Sveitsin alueelta ja oleskelee Suomessa vähintään kolme kuukautta, hänen pitää rekisteröityä maahanmuuttoviraston toimipisteessä. Pohjoismaiden kansalaiset rekisteröityvät maistraatissa.

Veronalaista palkkatuloa

Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa au pairin palkkaamisesta on maksettava työnantajamaksuja. Ulkomailta tulevan au pairin saama taskuraha on veronalaista palkkatuloa, ja au pairin on hankittava Suomesta verokortti. Lisäksi perheen tarjoama majoitus ja ruoka katsotaan luontoiseduksi, josta maksetaan myös vero. Verotukseen vaikuttaa, miten kauan au pair Suomessa oleskelee.

Au pairin palkannut kotitalous perii au pairin palkasta ennakonpidätyksen tai lähdeveron verokortin ohjeiden mukaisesti. Työnantajasuoritukset ilmoitetaan ja maksetaan Verohallinnolle. Au pairin palkasta tulee periä lisäksi työttömyysvakuutus- ja työeläkevakuutusmaksu.

Pakollinen työtapaturmavakuutus

Perheen on hankittava au pairille lakisääteinen työtapaturmavakuutus ennen au pairin saapumista Suomeen. Vakuutuksen saa vakuutusyhtiöstä.

Muista kotitalousvähennys

Au pairin palkkaamisesta voi saada kotitalousvähennyksen. Kotitalousvähennys on 20 prosenttia au pairille maksetusta bruttopalkasta ja työnantajamaksuista.

Asiantuntija: Euromaan ohjelmakoordinaattori Tatiana Kiritchenko

Lähde: Au pairin palkkaaminen