700 miljoonan arvoinen Conficap uskoo löytäneensä keinon, joka tukee kasvua
Lisää aiheesta
Huonossa taloustilanteessa yritykset käpertyvät konservatiivisiksi, mutta Conficap menee toiseen suuntaan panostaen energiatehokkuuteen ja vastuullisuuteen. Löytyykö sieltä kasvun ainekset?
Viisitoista vuotta on pitkä aika. Siinä ajassa ihminen kasvaa vauvasta teini-ikäiseksi.
Viisitoista vuotta on pitkä aika myös Suomen valtion taloudessa. Toisin kuin lapsi, se ei ole kasvanut, vaan tänä aikana supistunut tai polkenut paikallaan.
Taantuma on myrkkyä rakentamiselle, ja kun rakentaminen sakkaa, niiaa myös talotekniikka- ja kiinteistöala. Kun kysyntää ei ole, tilat tyhjenevät.
Conficapin liiketoimintaa ovat pääasiassa talotekniikka ja kiinteistöt. Yritys omistaa kokonaan Suomen suurimman suomalaisessa omistuksessa olevan talotekniikkayrityksen Are Oy:n ja on neljänneksi suurin omistaja YIT:ssä.
Miten talouden tilanne on näkynyt Conficapilla? Toimitusjohtaja Erik Toivanen naurahtaa vähän.
– No, on me se huomattu, hän sanoo.
Conficap on kuitenkin löytänyt suunnan, jonka avulla tällaisessakin markkinatilanteessa voi pärjätä – ja ehkä pian kasvaa.
Harteilla yli sadan vuoden paino
Perheyrityksen tarina alkoi vuonna 1913 Turussa Kauppiaskadulla. Kartanonisäntä Alfred Onninen kyllästyi kartanoisännyyteen ja halusi mukaan uuteen trendikkääseen bisnekseen: kivitaloihin.
Erinäisten toimialamuutosten sekä yritysmyyntien ja -ostojen jälkeen nyt ollaan tilanteessa, jossa Conficap on talotekniikan, kiinteistöjen ja sijoitustoiminnan turvin yli 700 miljoonan arvoinen firma, edelleen perheyritys.
Erik Toivanen, 38, on viidennen sukupolven toimitusjohtaja Conficapissa. Painaako vastuu harteilla?
– Valehtelisin, jos väittäisin, että ei paina. Mutta tähän jo pitkään tähtäsinkin, ja olen tosi kiitollinen luottamuksesta ja siitä, että olen tämän vastuun saanut. Ei se mikään itsestäänselvyys ole ollut. Joka päivä parhaani teen.
Tässä taloustilanteessa sitä parasta tosiaan tarvitaan.
Taantumassa säästetään ja pelätään
Kun talouden tilanne on heikko, yritykset käyvät usein konservatiivisiksi ja pelokkaiksi.
Rakentamisessa ja talotekniikassa se tarkoittaa usein sitä, että ei haluta panostaa mihinkään uuteen, ei haluta kehittää, vaan tehdään, kuten on ennenkin tehty, mieluusti halvalla – ettei vaan sattuisi mitään.
Esimerkiksi vastuullisuus ja ekologisuus voidaan kokea painolastiksi, johon ei ole varaa juuri nyt.
Todellisuudessa ne ovat mahdollisuus.
Maailmanpankin rahoitusyhtiö IFC:n mukaan 2030-luvulla kiertotalousratkaisuihin perustuvan rakentamisen markkinan arvo on noin 25 000 miljardia dollaria.
Energiatehokkuus on investointi rakennuksen arvoon
Conficapille energiatehokkuuteen ja vastuullisuuteen panostaminen on ollut selkeä strateginen linjaus, Erik Toivanen sanoo.
– Olemme saaneet energiankulutuksen putoamaan kiinteistöissämme merkittävästi. Aren puolella meillä on omana liiketoimintanaan energia -ja asiantuntijapalvelut. Ja viime vuonna ostimme loputkin osakkeet energiatehokkuushankkeisiin keskittyvästä startupista, Enerz Oy:stä.
Tänä vuonna Conficapin omistama Are laajentaa energia- ja asiantuntijapalveluita Ruotsiin, mikä tukee sen strategista kasvua. Samalla konserni kehittää pitkäjänteisesti vastuullisuuttaan myös rahoituksen osalta – kaikki yrityksen rahoitussopimukset ovat ESG-mittaroituja, mikä tarkoittaa sitoutumista monivuotisiin vastuullisuustavoitteisiin.
Energiatehokkaat ratkaisut rakennuksen valmistusvaiheessa voivat olla alkuvaiheessa kustannuksiltaan suurempia, mutta pitkällä aikavälillä ne ovat sekä vastuullinen että taloudellisesti kestävä valinta. Talotekniikassa energiatehokkuus on investointi, joka tukee rakennuksen arvoa nyt ja tulevaisuudessa.
Energiatehokkuudessa näkyy potentiaalia talotekniikan saralla. Se on meille iso mahdollisuus.
– On vastuullista tehdä viisaat päätökset hyvissä ajoin sen sijaan, että bygataan mahdollisimman halvalla ja todetaan viiden vuoden päästä, että ei tämä ollutkaan hyvä, Toivanen sanoo.
Vaikka markkinatilanne on kituuttava, energiatehokkuudessa näkyy potentiaalia.
– Monissa rakennuksissa on taloustilanteen vuoksi korjausvelkaa. Talotekniikan uusimista on lykätty tulevaisuuteen. Kunhan talotekniikkaa aletaan taas päivittää, se on meille iso mahdollisuus.
Pankin digipalveluista selkeyttä rahoitukseen epävarmoina aikoina
Conficapilla on kolmekymmentä tytäryhtiötä, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi konsernin rahavirtojen hallinta voi olla ajoittain monimutkaista.
Sitä se on erityisesti epävarmoina talouden aikoina, kun likviditeetin kanssa joutuu jumppaamaan tavallista enemmän.
– Olemme vakavarainen firma, mutta myös meillä likviditeetissämme esiintyy ajoittaista vaihtelua, sanoo Conficapin Group Treasurer Anni Kauria.

Hän tuli reilut kolme vuotta sitten Conficapille kehittämään ja rakentamaan konsernin keskitettyä rahoitusta.
Siinä on ollut isoksi avuksi OP Yritystalous, OP:n yrityksille tarjoama verkkopankki.
Epävarmoina talouden aikoina likviditeetin kanssa joutuu jumppaamaan tavallista enemmän.
– Palvelusta näkee nopeasti kaikkien tilien tilanteet ja yhteisen cash poolin tilanteen. Rahavaroja on helppoa hyödyntää, ja samalla pystyy seuraamaan myös tytäryhtiöiden tilannetta, Kauria kuvaa.
Myös esimerkiksi vuokralaisten pyytämät pankkitilivahvistukset tai maksujen palautukset onnistuvat OP Yritystalouden avulla nopeasti.
OP Yritystalous on vastikään täydentynyt uudella Rahoitustilanne-näkymällä, joka koostaa yhteen tiedot lainoista ja rahoituslimiiteistä.
Kauria tiivistää modernin digipalvelun hyödyt talouden suunnitteluun ja hallintaan:
– OP Yritystalous tuo meille läpinäkyvyyttä ja reaaliaikaisuutta. Se auttaa yhtenä työkaluna meitä likviditeetin hallinnassa, ennustamisessa ja ennakoinnissa. Olen kiitollinen siitä, että myös tytäryhtiömme osallistuvat ennustamiseen ja ennakointiin aktiivisesti.
Kullanarvoista apua tiukkoina talouden aikoina, kohti kasvua taituroidessa.
Vihreä siirtymä on uusi normaali
Erik Toivanen toivoisi poliittisilta päättäjiltä vähän enemmän porkkanaa, jotta yritykset voisivat panostaa uuteen ja investoida.
– Tuet ja kannustimet ovat tärkeitä, jotta vastuullisuus on aidosti kaikille taloudellisesti mahdollista.
Jos valtio haluaa tehdä hyvää ilmastopolitiikkaa, vihreään siirtymään on pakko panostaa myös rakennusalalla, koska siitä hyötyisivät kaikki.
– Rakennetun ympäristön osuus hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia. Lisäksi rakentaminen on sektorina talouden ja työpaikkojen kannalta ihan keskeinen.
Ja vaikka maailmalla nousee fossiilitalouteen takaisin hamuavia johtajia, Toivanen ei usko, että vihreä siirtymä pysähtyy.
– Se on uusi normaali.
Yksi esimerkki tästä on EU:ssa hiljattain voimaan tullut uusi CSRD-direktiivi, mikä nostaa kestävyysraportoimisen taloudellisista asioista raportoinnin rinnalle.
– On ollut aikoja, jolloin tilinpäätöskään ei ollut yritykselle pakollinen. Nyt se on peruskauraa, ihan kuten vastuullisuus ja siitä raportoiminen tulevat olemaan.
Tutustu OP Yritystalouteen ja ota yhteyttä asiantuntijoihimme palvelun käyttöönottamiseksi. |