Maapallon kantokyky ja kestävä kehitys ovat olleet kansainvälisen keskustelun aiheita jo kymmeniä vuosia, mutta kehitystä ei ole onnistuttu vielä kääntämään riittävästi.

– Talous ei nykyisellään toimi tavalla, joka vahvistaisi tai ylläpitäisi sen laajemman systeemin terveyttä ja elinvoimaa, jonka osana se toimii ja josta se on itsekin riippuvainen, kertoo Sitran johtava asiantuntija Eeva Hellström keväällä 2024 järjestetyssä suositussa OP:n webinaarissa

Mutta mikä neuvoksi? Miten yksilöt, yhteiskunta ja yritykset voivat toimijoina muuttaa taloutta kestävälle tai jopa uusintavalle tasolle?

Uusi ajattelutapa on kestävämmän tulevaisuuden alkuaskel

– Ilman tervettä ympäristöä ja ilman eriarvoistumiskehityksen hillitsemistä ei talouskaan loppupeleissä voi hyvin. Näihin haasteisiin on herätty monella suunnalla ja viime vuosien aikana onkin maailmalla noussut esiin erilaisia kestävän talouden aloitteita, Hellström mainitsee webinaarin keynote-puheenvuorossaan.

Hellström muistuttaa, että tämä ei ole ensimmäinen murroskausi ihmiskunnan historiassa. Keskiajalla akateeminen yhteisö oli vakaasti sitä mieltä, että aurinko kiertää maapalloa. Puolalainen tiedemies Nikolaus Kopernikus ehdotti, että mitäpä jos maapallo kiertääkin aurinkoa. Hänen ehdotuksensa tyrmättiin tyystin ja vasta pari sukupolvea myöhemmin ajatus pystyttiin todistamaan.

– Yhtä valtavan mielenkumouksen äärellä olemme nyt. Voi tuntua epämukavalta, että joudumme miettimään ajattelumme perustaa uudelleen, mutta tulevaisuuden kannalta se on tärkeää, Hellström muistuttaa.

Uusintava talous pyrkii luomaan hyvää, ei vain vähentämään haittoja

– Talousajattelun muutos lähtee siitä, että tunnistat, millä tasolla oma talousajattelusi on. Perinteinen ajattelu on degeneratiivista eli se painottuu tuoton tavoitteluun ja ehkä haittojen vähentämiseen. Hyvään pyrkivä, regeneratiivinen ajattelu pyrkii uudistamaan ja tähtää siihen, että sosiaaliset ja ekologiset systeemit kykenevät korjaamaan itseään, Hellström selventää.

Perinteisesti taloutta ja yhteiskuntaa on ajateltu koneina, jotka tuottavat jotain. Näkökulma on mekanistinen. Uusintava talous pitää taloutta elävänä, dynaamisena ja evolutiivisena järjestelmänä. Mallina käytetään luontoa, joka on aina selvinnyt jopa katastrofeista uudistuen ja muuttuen.

”Talouden pitäisi toimia elämän palveluksessa, eikä päinvastoin!”
– Eeva Hellström

Webinaarissa käytiin myös vilkasta paneelikeskustelua, jossa mukana olivat:

  • Tea Auramo, CEO, Fluff Stuff
  • Teppo Pöllänen, Business Lead, Maa- ja metsätalousasiakkaat, OP
  • Nella Korhonen, Head of ESG, Pohjola Vakuutus
  • Mailis Niiranen, ESG Specialist, OP

Webinaarin juonsi Pohjola Vakuutuksen ESG Specialist Linda Laitinen.

Katso webinaaritallenne.