Kesätyön tarjoaminen nuorelle on tärkeää vastuullisuustyötä

Etenkin alle 18-vuotiaalle ensimmäisen kesätyöpaikan saaminen voi olla hankalaa ja usein ne saadaan vanhempien tai tuttavien verkostojen kautta. Monessa työpaikassa 15-17-vuotiaat kesätyönhakijat ovat liian nuoria, sillä montaa alaa, tehtävää tai vaikka itse työskentelyä sääntelee vaikkapa lainsäädäntö tai muut velvoittavat tekijät.

- Alle 18-vuotiailla kuitenkin on intoa ja monesti myös taloudellista tarvetta hankkia omaa rahaa, työkokemuksesta puhumattakaan. OP Ryhmän osuuspankkeja on jo kahdeksatta vuotta mukana Kesäduunin OP:n piikkiin -kampanjassa ja tänä vuonna osuuspankit ympäri Suomen yhdessä yhdistysten kanssa mahdollistavat kesätyön noin 1700:lle nuorelle, kertoo OP Ryhmän viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Tuuli Kousa.

- Kampanjassa osuuspankki lahjoittaa työnantajana toimivalle yhdistykselle palkkaustuen nuoren työllistämiseksi kahdeksi viikoksi. Kampanja on osa OP:n vastuullisuustyötä ja tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä ja taloustaitoja sekä tukea samalla yhdistysten toimintaa, jatkaa Tuuli Kousa. 

Unelmien toteuttamista yhdessä

OP Keski-Suomen viestintäasiantuntija Katri Tynkkynen kertoi heidän kokemuksistaan sekä yhteistyöstä yhdistysten kanssa. Tynkkysen mukaan kampanjan tuomat positiiviset kokemukset ovat ilmeisiä kaikkien osapuolien näkökulmasta.

- Meillä on nyt menossa 7. vuosi kampanjan kanssa. Olemme iloisia, että voimme kampanjan avulla kantaa yhteiskuntavastuuta yhteistyössä toimialueemme yhdistysten kanssa. Hienoa, että olemme yhdessä onnistuneet antamaan nuorille ympäri Keski-Suomen mahdollisuuden tutustua työelämään ja toteuttaa unelmiaan, Katri kiteyttää.

Kampanja on ollut hyvin suosittu niin yhdistysten, kuin kesätyötä hakevien nuortenkin keskuudessa. Kiinnostus osoittaa, että perusteltua tarvetta tällaiselle suoralle palkkaustuelle on. 

Osuuspankkien ja yhdistysten yhteistyön kautta nuoria on työllistynyt mielenkiintoisiin rooleihin, kuten somereportteriksi, ilmastoihmettelijäksi, jalkapalloleiriohjaajaksi, yleisurheilukoulun ohjaajaksi, puutarhanhoitajaksi sekä golfleirin apuohjaajaksi. Moni nuori on sanonut, että ilman kampanjaa, he olisivat jääneet vaille näitä kokemuksia.

Kesätyötä tarjolla myös poikkeusaikana

Vuonna 2020 monen nuoren kesätyöhaku ja kokemusten kartuttaminen kokivat ikävän takaiskun, kun pandemia valloitti maailmaa. Kesäduuni OP:n piikkiin kampanja toteutettiin kaikesta huolimatta, sillä OP Ryhmä haluaa olla omalta osaltaan mukana rakentamassa vastuullista työelämää. Tulevana vuonna kampanjan kautta tarjotaan kesätyä 1700:lle nuorelle ja yhdistyksen hakuaika on käynnissä aina 28.2.2021 saakka. Nuorille kesätyöhaku aukeaa 15.3.2021. Lisätietoa sekä hakuohjeet löytyvät kaikki  kampanjasivulta.

Lue myös: Muistatko ensimmäiset kesätyösi?