Jukolan Juuston tuotantotiloissa Leivonmäellä ei tarvitse juustonkeittäjän kauaa odotella pääraaka-ainetta. Tuore aamulypsyn maito tulee vain neljän kilometrin päästä, omasta navetasta.

– Tuore maito on yksi tärkeimpiä etujamme cheddarin tekemisessä. Toki lyhyt matka navetalta juustolaan on myös ekologisesti järkevä. Maito lypsetään aurinkosähköllä. Kestävä tuotantotapa on meille tärkeä, juustomestari Markku Liias sanoo.

Liias kuvailee olleensa ”juustossa” koko aikuisikänsä. Hän on ollut juustomestarina vuodesta 1988 alkaen eri juustoloissa - tehnyt esimerkiksi Oltermanni-juustoa viisitoista vuotta - ja ”omille teilleen” lähdettyään työskennellyt yhteistyökumppaneille. Juusto on vienyt miestä maailmalle taajaan. Kohtalokas oli eräs Kanadan-jakso vuosina 2011–2013.

– Tutustuin siellä erääseen pieneen, sympaattiseen artesaanijuustolaan. Siellä tehtiin parasta cheddaria mitä olin koskaan maistanut. Tuosta juustolasta sain idean, josta kerroin veljelleni, joka isännöi maitotilaamme Keski-Suomessa Leivonmäellä.

Markku Liias tekee juuston cheddarointia cheddarointialtaassa.Veljekset olivat jo aikaisemmin jutelleet, pitäisikö maidosta jalostaa tuotteita, jotta saataisiin sille lisäarvoa ja luopua pelkän maidon myynnistä. Markku Liiaksen idea kotimaisesta cheddarista sai Pertti Liiaksen taakseen, ja ei kuin tuumasta toimeen. Leivonmäellä oli sopiva liikehuoneisto, joka remontointiin tuotantotilaksi. Pertti Liias pyörittää maitotilaa, Markku Liias vastaa juustolasta.

– Kului melkein pari vuotta ennen kuin valmis tuote oli käsissämme. Aloin kuitenkin markkinoida sitä ja tarinaamme Suomen ainoasta cheddarjuustolana. Kiinnostus heräsi etenkin täällä Keski-Suomen kaupoissa.

Kun Liias sai keskusliikkeiden sisäänostajien lautasille juustonäytteitä Jukolan tuotteista, olivat hekin vakuuttuneita. Haluamme tämän kaikkiin kauppoihimme, oli viesti.

– Voi kai sanoa, että tuotteidemme saaminen kauppojen hyllyille meni oppikirjan mukaan, Markku Liias kuvailee.

"Cheddar-nimikkeellä saa myydä mitä tahansa juustoa, ei sitä mitenkään valvota. Cheddarina myydään mitä vain värjättyä goudaa tai sulatejuustoa. Kyllä tässä on saanut työtä tehdä, että tuotteen aitous on saatu viestittyä kuluttajille", sanoo juustomestari Markku Liias.

Cheddaria ja ”cheddaria”

Täysin vihellellen ei kotimaisen cheddarin esiinmarssi silti ole käynyt. Jukolan Juuston cheddar on ainoa kotimainen cheddar ja Brexitin myötä myös ainoa EU-alueella valmistettu perinteinen, aito cheddar. Kuitenkin cheddareita näkyy marketeissa paljonkin.

– Cheddar-nimikkeellä saa myydä mitä tahansa juustoa, ei sitä mitenkään valvota. Cheddarina myydään mitä vain värjättyä goudaa tai sulatejuustoa. Kyllä tässä on saanut työtä tehdä, että tuotteen aitous on saatu viestittyä kuluttajille.

Perinteisessä cheddarinvalmistuksessa on tietyt juustohapatteet ja työvaiheet juustomassan käsittelyineen ja pitkine kypsyttämisineen. Cheddarin valmistaminen on työlästä. Siinä on työvaiheita, joita on vaikea automatisoida.

– Valmistustapamme on cheddarintekoperinteiden mukainen. Oikaista ei voi missään vaiheessa. Taitavien juustontekijöiden lisäksi parasta meidän tuotteissamme ovat ensiluokkaiset raaka-aineet. Kaikki maut ovat aitoja, oli kyse chilistä tai kuusenkerkästä. 

Jukolan Juusto valmistaa monen makuisia cheddareita ennakkoluulottomasti kokeillen. Maun antajana on käytetty jopa kukkasia.

Niin markkinointityö kuin pieteetillä toteutettu valmistus ovat kantaneet hedelmää. Paitsi kaupat, myös ravintolat arvostavat kotimaista cheddaria. Juustola tekee myös privaattijuustoja tilaajien toiveiden mukaan. Juustoa on tilattu esimerkiksi tietyn viinin kaveriksi Eurooppaan.

Jukolan Juuston tuotantokapasiteettia on mahdollista kasvattaa yli kaksinkertaiseksi ilman lisäinvestointeja. Maitoa riittää.

– Tulevaisuus näyttää hyvältä. Monen maan rajoja jo kolkutellaan, Kaukoitään asti on mennyt pieniä eriä, Liias valottaa vientisuunnitelmia.

Tutustu yrityksen pankki- ja vakuutuspalveluhin - ja ota yhteyttä