Vuoden 2023 alussa toimeenpannaan uusi EU:n yhteisen maatalouspolitiikan kokonaisuus CAP27. Mitä uudistus pitää sisällään ja miten se vaikuttaa Suomen maatalouspolitiikkaan?
Kun ensimmäiset osuuskassat perustettiin 1900-luvun alussa, nälkävuosista oli puoli vuosisataa ja maatalouden painopiste oli siirtynyt vahvasti kotieläintalouteen. Koronapandemia ja sota Euroopassa ovat nostaneet yhteiskunnan arvostusta omavaraisuutta kohtaan. Mitä maatalouden rahoittaja ajattelee tulevaisuudesta nyt?
Valtaosa Suomessa myydyistä luomutuotteista vaihtaa omistajaa päivittäistavarakaupan kassalla, mutta suoramyynti tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia tukea ruoantuottajia.
Maatilojen taloustilanne on haastava, ja maatalous tulee kohtaamaan rakennemuutoksen. Maatilojen talousvaikeuksissa tärkeintä on olla ennakoivasti yhteydessä omaan pankkiin, jotta tilanne voidaan lähteä ratkaisemaan mahdollisimman hyvissä ajoin.
Vertikaaliviljely kehittyy jatkuvasti. Yksi uusi innovaatio on puusta rakennettu kasvihuone. Täysin tiiviissä kasvuympäristössä säästyy vettä ja energiaa. Suomalainen keksintö voi pelastaa viljelyn myös päiväntasaajalla.
Peltojen hinnat vaihtelevat tulevaisuudessa nykyistä enemmän. Hyvän kasvukunnon omaavat pellot säilyttävät arvonsa. Huonompien peltojen arvo saattaa laskea.
Maatiloilla käsiteltävä tieto on digitalisoitunut vauhdilla. Kaikkien tietokoneiden ja mobiililaitteiden digitaaliset tiedot ovat suojattava ja varmuuskopioitava huolella.
Maapallon väestön ruokkiminen tulevaisuudessa vaatii uusia, kestäviä tapoja tuottaa syötävää. Maatalousmaasta riippumattomat tuotantoratkaisut ovat Suomen vientivaltti.
Maatalousyrittäjäksi ryhtyminen on monelle maaseudun nuorelle elämän huippuhetki. Omistajanvaihdoksen myötä saa lopulta itse päättää, kuinka tilaansa kehittää.
Tiedon määrä kasvaa ja laatu paranee, mikä mahdollistaa jo lähitulevaisuudessa uusia tapoja tuottaa ruokaa. Uusien menetelmien avulla on tarkoitus säästää aikaa, vaivaa ja kasvinsuojeluaineita.
Reisjärvellä sijaitsevan Ketolan maitotilan kolmen vuoden investointiprojekti on tullut päätökseen, kun uuden pihaton avajaisia juhlittiin lokakuussa. Tyytyväiset yrittäjät investoivat juuri oikeaan aikaan, sillä nyt kohonneet rakennuskustannukset ovat hiljentäneet maitotilojen investoinnit.
Suomen suurin ideafestivaali Maaseutuparlamentti toi yhteiseen virtuaalitapahtumaan maaseudun kehittämisestä kiinnostuneet ihmiset maaseudulta ja kaupungeista. Tavoitteena oli tuoda näkyviin monimuotoinen maaseutu ja saada sen äänet kuuluviin myös päätöksenteossa.
Finnfoamin tuotekehityksessä on jo yhtiön perustamisesta lähtien hyödynnetty ympäristöä vähemmän kuormittavia materiaaleja. Pian 40 vuotta täyttävä Niemisen perheyhtiö on toimialallaan edelläkävijä kestävän ja vastuullisen tuotannon toteuttajana.
Maatalousyrittäjän työ on riskejä täynnä, vaikka niitä ei kiireen keskellä tulisikaan ajatelleeksi. Vakuutusedustajat kehottavat tiedostamaan riskit, ennen kuin mitään pääsee tapahtumaan.
Kun oppii ajattelemaan työturvallisuuden kautta, alkaa nähdä kaikkialla mahdollisuuksia tehdä asioita helpommalla. Tällainen ajattelutapa toi Turvallinen maatila -palkinnon liperiläiselle Maitotaipale-tilalle.
Sianlihan vienti Kiinaan veti monta vuotta, mutta kesällä tilanne kääntyi päälaelleen. Ala kärsii kulutuksen laskun lisäksi rehujen hinnannoususta huonon satovuoden vuoksi. Atrialla kuitenkin luotetaan siihen, että markkina korjaa itsensä lähiaikoina.
Kuluttajat haluavat palata juurilleen ja tuntea ruokansa alkuperän. Globaali trendi tukee suoramyynnin ja kumppanuusmaatalouden asteittaista kasvua myös Suomessa.
Suomen pelloilta tutut viljelykasvit ovat vahvoilla myös sääolosuhteiden muuttuessa ja ilmastonmuutoksen keskellä. Nykylajien viljelyalue voi kuitenkin siirtyä pohjoisemmaksi ja etelästä työntyä uusia lajeja.
Yhä useammalla maatilalla lämpö tuotetaan hakekattilalla. Polttoaineena hyödynnetään omasta metsästä saatavaa puuta. Hakelämmityskattila on taloudellinen ja turvallinen energianlähde, kunhan laitteisto tarkistetaan ja huolletaan säännöllisesti.
Marjan- ja hedelmänviljelijät ovat tottuneet kokeilemaan ja etsimään uusia lajikkeita, jotka menestyvät hyvin ja maistuvat kuluttajille. Tämä auttaa myös ilmastonmuutokseen sopeutumisessa.