Ennakoimalla säästyy sekä kuivaukseen käytettävää polttoainetta, että syksyn aurinkoisia päiviä elonkorjuuseen.

​Nuohous ja uunin puhdistus

​Viljankuivurin uunin ja savupiipun nuohous on tehokas tapa pienentää tulipalon riskiä. Huolellisesti tehty nuohous ja uunin puhdistus varmistavat laitteiston häiriöttömän toiminnan.​

Kuivurin uuni tulee nuohota kerran vuodessa ammattipätevyyden omaavan nuohoojan toimesta. Nuohouksen voi tehdä myös itse ja tarkistuttaa tämän jälkeen ammattilaisella. Lämmönvaihtimen kunto tulee tarkistaa nuohouksen yhteydessä. 

​Uunin luukut on yleensä tiivistetty palonkestävällä nauhalla. Nauha on vaihdettava joka vuosi, koska litistetty nauha ei tiivisty kuin kerran.  

​Savupiipun nuohouksen yhteydessä tulee tarkastaa piipun kunto. Savupiippuun kertyy nokea. Pitkään puhdistamatta ollut piippu voi kerätä paksun nokikerroksen ja aiheuttaa hormipalon. Kaikki irtoava noki ja muu roska on saatava pois uunista, kanavista ja piipusta. 

​Kuivurin palo lähtee useimmiten liikkeelle uunista. Paloturvallisuuden kannalta on tärkeää puhdistaa myös kuivurin uunin suojakuoren ja lämmönvaihtimen väli sinne kertyvästä pölystä ja ilmakanavan kautta kulkeutuneista jyvistä ja roskista.

​Lämminilmaputken tarkistus

​Uunin ja kuivurikoneiston välisen ilmaputken tulee olla puhdas. Erityisesti pyöreät ja isojyväiset siemenet valuvat helposti uuniin päin. Jos ilmaputkessa ei ole tarkistusluukkua ja jyvätaskua, pyydä ohjeita kuivurin valmistajalta tarkastusluukun tekoon.

​Ilmakanavien puhdistus

​Puhdista kuivurin ilmakanavat tarkistusluukkujen kautta. Tee tarkastus ja tarvittaessa puhdistus myös kuivauskauden aikana.

​Pannuhuoneen puhdistus ja uunin ilmanottoaukkojen suojaritilöiden puhdistus

​Siivoa pannuhuone pölystä ja irtoroskasta. Älä varastoi pannuhuoneeseen mitään ylimääräistä, näin minimoit palokuorman. Puhdista uunin ilmanottoaukkojen suojaritilät niihin kertyneestä pölystä ja muusta materiaalista.

​Kuivurilaitteiston ja elevaattorin huolto

​Tutustu kuivurivalmistajan huolto-ohjeeseen ja tee huoltotoimenpiteet ohjeiden mukaisesti.

​Koekäyttö 

Siivouksen ja tarvittavien säätöjen jälkeen tee koekäyttö tyhjällä kuivurilla, näin saadaan kaikki ylimääräinen irtoava materiaali pois kuivurista ja varmistetaan laitteiston toiminta.

​Alkusammutuskaluston tarkastus

​Pohjola Vakuutuksen suojeluohjeen mukaisesti 43A 233BC -teholuokan sammutin tulee sijoittaa uunihuoneen ulkopuolella ja toinen sammutin kuivaamon sisätiloihin. Käytettäessä kiinteää polttoainetta, kuten haketta, tulee lisäksi olla 100 litraa hiekkaa ja lapio uunihuoneessa.

Varotoimet työturvallisuuteen liittyen

​Kuivauskausi ajoittuu loppukesään ja alkavaan syksyyn, jolloin illat ja yöt ovat jo pimeitä. Huolehdi riittävä valaistus kuivuriin ja kuivurin ympäristöön työturvallisuuden varmistamiseksi.

​Huolehdi myös siitä, ettei sivullisia henkilöitä ole vaarassa jäädä liikkuvan viljankuljetuskaluston alle tai puristuksiin perävaunun ja kaatosuppilon väliin.

​Varo öljyvahinkoa

​Öljypolttimen paineensäädön jälkeen tulee painemittarin sulkuhana sulkea. Jos hana jää avoimeksi, voi painemittari rikkoutua ja polttoöljyä valua ympäristöön.

​Huolehdi öljyn turvallisesta säilytyksestä. Tarvittaessa tarkastuta öljysäiliö ammattilaisella. 

​Huolehdi jyrsijätorjunnasta

​Jyrsijät viihtyvät siivoamattomassa kuivurissa. Lattiat ja kuivurin ympäristö on hyvä pitää puhtaana jyvistä ja ruumenista. Vesakko ja heinät tulee poistaa rakennuksen seinustoilta.